KARAGÖL: KURUMLARDA ZIHNIYET DEĞİŞİMİ ŞART

Türkiye'nin en önde gelen ekonomistlerinden Erdal Tanas Karagöl, yeni Türkiye'nin gelişiminde kurumların görev ve sorumlulukları anlamında köklü bir zihniyet değişiminin olması gerektiğini söyledi.

15 Şubat 2015 Pazar 18:48
KARAGÖL: KURUMLARDA ZIHNIYET DEĞİŞİMİ ŞART
7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri için AK Parti'den aday adaylığını açıklayan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, seçim çalışmaları için kolları sıvadı. İlk olarak Ak Parti Seçim Koordinasyon Merkezine giderek SKM Başkanı Coşkun Dilaver'e aday adaylığı başvuru dilekçesini veren Karagöl, ardından Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar ve Müstakil Sanayici İş adamları Derneği Başkanı Taner Bayır ile bir süre sohbet etti. Başkanlardan kurumların sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili notlar alan Karagöl, ekonominin yeni yapılanma sürecine vurgu yaptı.
 

BİRİKİMLERİMİ HİZMETE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN ADAY OLDUM
Aday adaylığı öncesinde Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörlüğü görevini sürdüren Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, yaklaşan seçimler öncesinde aday olmasının gerekçesini açıkladı. Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar'ın belediyecilikteki başarısının toplumun her kesiminden takdir gördüğünü söyleyen Karagöl, Ak Parti'nin belediyecilikteki taktire şayan politikalarının örnek teşkil ettiğini söyledi. Kendisininde bilgi ve birikimlerini hizmete dönüştürmek için genel seçimlerde aday adayı olduğunu hatırlatan Karagöl, "Erzurum kadim bir şehir. Bu şehrin ekmeğini yemiş havasını teneffüs etmiş, kışın soba yakma çilesini tatmış birisi olarak yıllardan beri edindiğim bilgi birikimimi parlamentoya taşımayı istiyorum. Böylelikle halkımın sorunlarına en iyi şekilde tercüman olup çözüm odaklı çalışacağımı düşünüyorum" dedi.
 

EKONOMİK DÖNÜŞÜM İLGİYLE İZLENİYOR
Türkiye ekonomisinde ve siyasetinde 12 yıldır ilgiyle izlenen bir dönüşüm gerçekleştiğini söyleyen Ak Parti Erzurum Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, bu dönüşümde 12 yılı geride bırakan AK Parti'nin, 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimiyle başka bir dönemin kapısını araladığını söyledi. Tüm alanlarda gerçekleşecek değişimler tartışılırken, 2002-2014 döneminde başarı çizelgesinde en iyi performansı gösteren ekonominin yeni bir yapılanma süreci olan ‘Yeni Ekonomi’ döneminden de beklentilerin arttığını söyleyen Karagöl, " Peki ‘Yeni Ekonomi’nin kilit noktaları neler olmalıdır?  İlk olarak ‘Yeni Ekonomi’de kurumların görev ve sorumluluk anlamında zihniyet değişimine uğraması gerekmektedir. Bu doğrultuda yalnızca tek bir hedef doğrultusunda hareket eden kurumların, uygulamaları sonucu ortaya çıkabilecek olumsuz tablonun maliyetinin yalnızca siyasi iktidara yüklendiği dönem geride bırakılmalıdır. Bu sayede kurumların halka hesap verilebilirliği sağlanarak sorumluluk paylaşılacaktır. Böylece siyaset ve kurumlar arasında yaşanabilecek muhtemel ikilikler ve çatışmalar engellenmiş olacaktır" diye konuştu.
 

ARGE ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLMELİ
Türkiye’nin üretim yapısında katma değeri yüksek ürünlerin oranı çok az olduğunu belirten Prof. Dr. Karagöl, bu nedenle üretim miktarı ne kadar artarsa artsın, istenilen verimliliğe ulaşılamadığını söyledi. Karagöl, " Bu sorunun çözümü ise Yeni Türkiye’de eğitim sisteminin yeniliği teşvik etmesi, üniversitelerin reforme edilmesi ve Ar-Ge çalışmalarını öncelikli hale getirecek şekilde oluşturulmasıdır. Ayrıca, ‘Yeni Ekonomi’nin gerçekleşebilmesi için eğitimin teknoloji odaklı olması ve uzun vadede bunun üretime yansıması büyük önem taşımaktadır. Kolayı seçerek, alışılagelmiş düzeni sürdürmek Türkiye’nin içinde bulunduğu konumu kısa süre korumasına yardımcı olabilir, ancak 2023 hedeflerine ulaşmak için yapısal değişim sürecini başlatmak zorunlu bir hal almıştır" şeklinde konuştu.
 

İKTİDARA DESTEK İSTİKRARI, İSTİKRAR İSE BAŞARIYI ARTIRIYOR
Karagöl, son olarak şunları söyledi; "Türkiye'nin, 12 yılda ekonomik ve siyasi istikrarını kurmuş, halk desteği istikrarlı bir şekilde artmış ve bu durum ülkeyi bu dönemde daha da avantajlı konuma getirmiştir. Çünkü Türkiye bu kez çoğunluğun desteklediği iktidarın yanı sıra, ilk kez halkın doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanı’yla yoluna devam edecektir. Dolayısıyla Başbakanlığı döneminde Türkiye’yi yeni bir vizyonla tanıştıran Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı dönemi ‘Yeni Ekonomi’ için de itici bir güç olacaktır"

Editör

Son Güncelleme: 15.02.2015 22:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.