ERZURUM KONGRESİ BİR HALK HAREKETİDİR

Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 94. Yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

22 Temmuz 2013 Pazartesi 17:31
ERZURUM KONGRESİ BİR HALK HAREKETİDİR
Aksak, Erzurum Kongresini kurtuluş yolunu açan bir halk hareketi olarak yorumladı. 

Erzurum Kongresinin Doğu Anadolu’da Ermenilere verilmesi düşünülen altı ilin kaderini görüşmek üzere bölgesel bir kongre olarak toplanmış olmasına rağmen tüm ülkeyi ilgilendiren kararlan alındığına dikkat çeken Muhyettin Aksak, “Vatanın milli sınırlar içerisinde bir bütün olduğu ve bölünemeyeceği ilk kez Erzurum Kongresi’nde kabul edilmiştir. Doğu illerini kapsayan bir kongre olmasına karşın Erzurum Kongresi’nde tüm ülkeyi ilgilendiren kararlar alınmıştır. Mondros Mütarekesi 24. maddesinde Ermenilere bırakılması düşünülen Doğu Anadolu’daki Erzurum, Van, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ illerinin haklarının korunması amacıyla toplanmış ve tüm ülkenin korunmasına yönelik çok önemli kararlar alınmıştır” dedi.

Türk milletinin tarih boyunca bağımsız olarak yaşadığına değinen milletvekili Aksak, “Ülkenin dört bir yanının düşmanlarca işgal edildiği ve adeta elinin kolunun bağlandığı bir ortamda gerçekleştirilen Erzurum Kongresi’nde, bağımsızlığın koşulsuz olarak kazanılması gerektiği fikri ilk kez ortaya çıkmıştır. Bütün kongre üyelerinin tam birlik ve beraberlikle destekledikleri bu fikir, tarih boyunca bağımsız yaşamış Türk Milletini tüm Anadolu’da harekete geçirmiştir” diye konuştu.

Aksak, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Anadolu topraklarının adeta sigortası olan Erzurum 23 Temmuz 1919'da toplanan kongreyle milli mücadeleye yön vermiş ve önce TBMM arkasından da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli rol oynamıştır. Anadolu'nun kilit taşı olan ve topraklarına göz koyan düşmanlara geçit vermeyen Erzurum, Türk Milletinin Anadolu toprakları üzerindeki bağımsızlık meşalesinin yeniden yakıldığı ve ilden ile ulaştırıldığı şehir olarak tarihe adını bir kez daha altın harflerle yazdırmıştır. Milletimizin bağımsızlık şuur ve azminin kırılmamasını dilerken, Erzurumlu hemşehrilerime ve aziz milletimize ErzurumKongresi'nin 94. Yıldönümünün hayırlı olmasını diliyor, Erzurum Kongresine katılarak milletin kurtuluşuna vesile olan kongre üyelerini rahmetle yad ediyorum"

Editör

Son Güncelleme: 22.07.2013 17:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.