Romeo ve Juliet ile ben!

Romeo ve Juliet ile ben!

admin
admin
18 Aralık 2018 Salı 13:20
Romeo ve Juliet ile ben!

Vedat REFAYELİ

Bünyamin Aydemir ‘’Biletini aldım, oyunun başlamasına yarım saat kaldı, gel seyret’’ dediğinde dünyalar benim olmuş, çocuklar gibi sevinmiştim! Öyle ya, William Shakespeare’nin dünyaca ünlü tiyatro oyunu Romeo ve Julıet oyunu Erzurum’da sahneleniyordu ve ben bunu izleme ayrıcalığını yaşıyor olacaktım! Tabiri caizse iki elim kandaydı, önemli işlerim vardı, ama hiç tereddüt etmeden koştum DT’nin salonuna! İyi ki de gelmişim, ben salona girdikten tam 2 dakika sonra oyun başlıyordu ve böylesine Erzurum’da ilk defa sahnelenen bu oyunu seyredeceğim için inanılmaz mutlu ve gururluydum. İşin en ilginç tarafı da tamamı yabancılardan oluşan oyuncular oyunu İngilizce oynuyor ve ben böyle bir şey ile ilk defa karşılaşıyordum. Tiyatroya oldum olası ilgim vardır, böylesine önemli, ‘piyangodan çıkan’ bir turne oyununu hem de tiyatronun ilmini yapmış biri olan Bünyamin Aydemir’in yanında seyretmek ayrıca bir ayrıcalıktı benim için. Yeni doçent olan Bünyamin hoca, GSF’nin Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’nda öğretim üyesi. O da benim gibi böyle bir ilk’i yaşadığı için çok memnundu. İşin en garip tarafı da, büyük oranda daraltılmış, tek perdeye düşmüş olmasına rağmen büyük bir keyifle izlediğimiz Romeo ve Julıet oyunu 1,5 saat sürdü ama hiç bitmesini istemediğim oyunlardan biri oldu! Üstelik dialoglardan çok fazla anlamamış olmama rağmen!

***

Bir defa şunu söyleyeyim ki, yabancı dil bilmiyor olmasan bile bir şekilde sahnelenen oyunu anlıyor ve ona göre tepki veriyorsun. Burada asıl önemli olan Shakespeare gibi bir oyun yazarı dehasının dilini evrenselleştirmiş olması!

Oyun aslında biri matine diğeri suare olmak üzere iki gösterim de 1 gün içinde sahnelendi. TNT Brıtian and Europe adlı turneye çıkan tiyatro grubunun bir oyunuydu. Oyunculuklar mükemmeldi bir defa. Sadece Julıet’i oynayan bayan sanatçıyı biraz yetersiz buldum, o role daha baskın fizikte bir bayan çok güzel giderdi gibime geldi. Kostümlerin aksine dekor belki ‘dandik’ti ama bir turne oyunu olduğu için bunun çok da eleştirilecek bir yanı olmasa gerek diye düşünüyorum. Işık çok iyiydi, müzik fena sayılmadı. Hayatımda bana bir ilk’i yaşattığı için önce Bünyamin hocaya, sonra da o oyuncu grubuna ne kadar teşekkür etsem azdır. Oyuncuları oyun sonunda ayakta alkışladık. Seyircilerin 4’de 1’inin bayan olması dikkatimden kaçmadı. Oyunla ilgili düşüncelerimi Bünyamin hocayla paylaştım elbette. O da daha bilimsel bir değerlendirme yaptı ki katılmamam mümkün değil. Çünkü işin uzmanı o. Zaten kendisi de oyunla ilgili Milliyet Sanat Dergisi’ne bir makale yazdı. İlgililer Bünyamin hocanın düşüncelerini oradan takip edebilirler.

Editör

Son Güncelleme: 20.12.2018 22:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.