“Sigaramın dumanına sarsam, saklasam seni” söylüyor Sezen Aksu! Müthiş! “Gel kurtar beni senden”! Gel kurtar beni senden kısmını sigara için söyleseydi harika olurdu.

Sigara, başı başına bir dert kaynağı! Sigaranın ağır bedelleri var! Ayakları alıyor, kalbi öldürüyor, akciğeri mahvediyor, nefes alamıyorsunuz! Gözümde retina ile ilgili sıkıntı vardı; doktorum sigara dumanında oturma diye tembih etti! Nefroloji uzmanı; sigara “içmiyorsun değil mi, aman ha“ dedi! Gırtlak-dil kanserleri, mide bağırsak, beyin deri kanserleri, hatta ve hatta bel ağrılarının bile sigaradan olduğu hakkında çalışmalar mevcut!

Geçende bir arkadaşıma doktoru KOAH teşhisi koymuş. Birkaç arkadaşımın kalbine pil takılmış; sigarayı bırakamadıklarını söylüyorlar.

Sigaranın aylık ve yıllıkta hesapladığımızda bütçesi oldukça ağır; 1.950 ₺ Aylık,

23.400 ₺ yıllık. Kaçak sigara içenlerin sigara bütçeleri daha ekonomik görünse de kontrolsüz ve içinde ne olduğu belli olmayan el yapımı sigaralar büyük tehlike arz ediyorlar!

Ve devletin de sigaradan hastalanan vatandaşlar için ağır bir bütçesi oluyor, ameliyatlar, ömür boyu ilaç kullanmalar vs.

İngiltere’de 2009 sonrası doğanların ömür boyu sigara alamayacağı şekilde, yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında onaylandı. Kişiler 60 yaşına dahi gelseler sigara alamayacaklar! Yasağa uymayanların cezası da tasarı yasalaşırsa küçük yaştakilere sigara satanlara mahkemeler tarafından uygulanan 2 bin 500 sterlinlik (Yaklaşık 100 bin ) cezaya ek olarak olay yerinde 100 sterlinlik (yaklaşık 4 bin lira) ceza da uygulanacak.

Benim param, benim tercihim diyebilirsiniz; bu doğru bir davranış olmaz. Parkta bahçede yandaki masada içenler etrafındakilere sigara dumanı pompalıyorlar; çok kibar değil bence, nezaket önemli. 2000 li yıllarda ilk defa sigara konusunu yazmıştım. Bir yıl içerisinde çok güzel kararlarlar zinciriyle kademeli olarak sigara toplu alanlarda yasaklandı. Yasaklar, devlet dairelerinde ve bazı kurumlarda devam ediyor. Sigara resmi veya resmi olmayan kurumlarda da iş kaybına neden oluyor, memur hanım/ bey nerede; sigara içmeye çıktı, gelir şimdi! Bakıyorsunuz elinde kahve, sigara muhabbet iyi(!) Birçok kahvehane, kafeterya, lokanta yaptıkları uyduruk tedbirlerle sigara yasağını deldiler. Sigara yasağı batıdan doğuya gittikçe rafa kaldırıldı.

Takip yoksa yasak da yok!

Sigara sadece içenin sorunu değil, toplumun ciddi tedbirlerle, kampanyalarla toplu yerlerde, kafe, lokanta, kamuya açık yerlerde kullanımı yasalara göre kontrol ve takip edilmelidir. Cezası sembolik ve kişilere göre değil, adaletle uygulanmalıdır.

Yerlere sigara izmaritleri, sigara paketleri, poşetler, pet şişeler atarak kirliliğe ve çeşitli enfeksiyonlara sebep olmak nezaketli insanları oldukça rahatsız etmektedir. Araçlardan fırlatılan sigaralar orman, ekin yangınlarına sebep oluyor.

Dün parkta oturduğum iki arkadaşla iki defa sigara dumanı yüzünden yer değiştirdik, hala dumandan kurtulamadık ve oradan kalkmak zorunda kaldık. Yerler ise izmarit, sigara paketlerinin çirkin görüntüsü ile arkamızdan isyan eden sessiz çığlığını duyar gibi olduk! Hastane girişlerinde de sigara dumanı koridoru oluşuyor ve içinden geçmeden hastaneye girmek mümkün olmuyor.

Ey vicdan sahibi sigara içicisi arkadaşlar; medeni bir insan olduğunuz konusunda şüphe duymuyorum, biraz daha hassas olmanız sizin kibarlığınızdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.