TÜRK BASININDA TARİHİ GÜÇ BİRLİĞİ

Türk Basını için 10 Mayıs yeni bir dönüm noktası oldu. Gazeteciler Konfederasyonu, yaklaşık 20 bin gazeteci, 73 gazeteciler cemiyeti ve 8 gazeteciler federasyonunun güç birliği ile Ankara’da 10 Mayıs Cumartesi günü ilk genel kurulunu yaptı.

12 Mayıs 2014 Pazartesi 08:48
TÜRK BASININDA TARİHİ GÜÇ BİRLİĞİ
Gazeteciler Konfederasyonu ilk genel kurulunu yaptı. Gazeteciler Konfederasyonu Birinci Genel Kurul Toplantısı için Türkiye’nin bütün illerinden gelerek Ankara’da buluşan 144 delege, genel başkanlığa, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nuri Kolaylı’yı oybirliği ile seçti.

Türkiye genelinde en üst çatı örgüt konumundaki Gazeteciler Konfederasyonu’nun birinci Genel Kurul Toplantısı10 Mayıs Cumartesi günü Bera Ankara Otel’de yapıldı. Yaklaşık 20 bin gazeteci, 73 gazeteciler cemiyeti ve 8 gazeteciler federasyonunun güç birliği ile kurulan Gazeteciler Konfederasyonu’nun Birinci Genel Kurul Toplantısı’na Türkiye’nin bütün illerinden gelen 144 delege katıldı.

TARİHİ BİR GÜN

Divan Başkanlığını Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in yaptığı genel kurulun açılışında konuşan Gazeteciler Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Türk basın tarihinde örgütlenme ve yeniden yapılanma açısından tarihi bir gün yaşandığını ifade etti.

Anadolu’nun dört bir köşesindeki gazetecilerin en temel beklentisinin, tarafsız, siyaset üstü, uyumlu ve herkesi kucaklayan bir anlayış içerisinde güç birliği yapılarak, sektörde yaşanan sorunların çözümü olduğunu ifade eden Nuri Kolaylı, “Basın özgürlüğü, basın kuruluşlarında ve meslek örgütlerinde kurumsallaşma, basın ahlakı, çalışma koşulları, mesleki eğitim ve gazetecilerin yıpranma hakkı başta olmak üzere birçok sorunun çözümü için çok çalışmak ve kalıcı çözümler üretmek zorundayız” dedi.

Çözülmesi gereken öncelikli sorunların başında, basın özgürlüğünün geldiğini ve Türk Ceza Kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu’nun bazı maddelerinin ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümler içerdiğini kaydeden Kolaylı, “Meslektaşlarımız yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanıyor. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, hepimizin ortak yükümlülüğüdür” diye konuştu.

Anadolu’yu il il gezerek gazetecilerin sorunlarını dinlediğini ve bu sorunların çözümü amacıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki gazeteciler cemiyetlerinin başkanlarıyla yola çıkılarak Gazeteciler Konfederasyonu’nun kurulduğunu sözlerine ekleyen Nuri Kolaylı, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Güç birliği içinde çözmemiz gereken sorunlardan birisi de, bizleri temsil etmeyen, meslek ilkelerimizi bile bilmeden ortaya çıkıp gazeteci olduğunu iddia eden insanların varlığıdır. Basın mesleği birçok yönüyle gözde olması nedeniyle, maalesef kötü niyetlilerin hedefi haline geldi.

Önüne gelen herkes gazete açıyor… Eline kalem geçiren, gazeteci olduğu iddiasıyla iş takibine girişiyor. Bu insanlar, basın mesleğini, kendi çıkarları uğruna iş takibi, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanıyorlar. Herkesin şikâyetçi olduğu bu durumun ortadan kalkması için dünyadaki uygulamalar da dikkate alınarak, gazetecilik mesleğini yasal bir platforma oturtmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorunun çözümü için Tabipler Odası gibi, Baro gibi özel bir yasa ile gazetecilik mesleği düzenlenmeli, cemiyetlerimiz ve derneklerimiz meslekte söz sahibi konuma gelmelidir.”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Basın Yayın ve Enformasyon eski Genel Müdürü ve Başbakan Yardımcısı Danışmanı Salih Melek ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartları Daire Başkanı Ali Güneş’in konuşmalarının ardından geçilen seçimlerde, delegelerin tümünün oyunu alan Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, Gazeteciler Konfederasyonu’nun seçilen ilk genel başkanı oldu.

Seçimde Gazeteciler Konfederasyonu kurulları alfabetik isim sırasına göre şöyle oluştu:

Genel Başkan:Mehmet Nuri Kolaylı

Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri :Adem Alemdar, Ahmet Yetişen, Celal Çevirgen, Derya Sarılarlı, Erdoğan Erişen, Ergun Ata, Feridun Fazıl Özsoy, Haydar Karaduman, İhsan Tunçoğlu, Kenan Macit, Mehmet, Abdioğulları, Mehmet Çelik, Mevlüt Yeni, Osman Hakan Kiracı, Rıza Özel, Sefa Özdemir, Talat Akay ve Turgut Özdemir.

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri :Alaettin Aslan, Ali Cihangir, Atila Durak, Bekir Bayram, Bülent Öztürk, Cengiz Selci, Mehmet Aydın ve Mehmet Ergun.

Denetim Kurulu Asıl Üyeleri:Şevket Karahan, Mustafa Erkan Yılmaz ve Sinan Tunç.

Denetim Kurulu Yedek Üyeleri :Bilal Bölükbaş, Fikret Öztürk ve Hasan Akbaş.

Onur Kurulu Asıl Üyeleri:Ercan Atay, Ertuğrul Aytaç, Mehmet Emin Turpçu, Mustafa Arslan, Nazmi Bilgin, Şevket Erzen, Yaşar Yıldız, Yücel Sezer ve Zeki Dışkaya.

Onur Kurulu Yedek Üyeleri :Ahmet Genç, Ömer Kıvanç, Süleyman Tuzcu, Vedat Özkeleş veVahap Güner.

Yüksek İstişare Kurulu Asıl Üyeleri :Abdülkadir Üründü, Abit Vanlı, Alparslan Düzgün, Aydın Deniz, Ayhan Polat, Emrah Ayyıldız, Emrullah Özbey, İbrahim Güneş, Mesut Caner, Mustafa Bayrak, Nihat Alparslan, Selim Tiran, Ümit Varol, Yusuf Erbaş ve Yusuf Sadık.

Yüksek İstişare Kurulu Yedek Üyeleri:

Ali Er, Bostan Yılmaz, Burhan Akyıldırım, Ersin Demirci, Hatice Türkkan, Hacı Hasan Bulut, İhsan Bölük ve Yunus Özler.

Basın Etik Kurulu Asıl Üyeleri :Abdülkadir Kalender, Ali Südemen, Burak Gezen, Ercan Atay, Güngör Yavuzarslan, Osman Akkuş ve Salih Kılıç .

Basın Etik Kurulu Yedek Üyeleri:Gürkan Çelebi, İdris Taş ve Sedef Işıkkent.

Bölgesel federasyon başkanları

Gazeteciler Konfederasyonu üyesi bölgesel federasyonlar ile başkanları şöyle:

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Başkanı Mevlüt Yeni,

Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu (DGF) Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy,

Ege Gazeteciler Federasyonu (EGF) Genel Başkanı Mehmet Abdioğulları,

Güney Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu (GDGF) Genel Başkanı Talat Akay,

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Adem Alemdar,

Karadeniz Gazeteciler Federasyonu (KGF) Genel Başkanı Turgut Özdemir,

Marmara Gazeteciler Federasyonu (MGF) Genel Başkanı M. Nuri Kolaylı,

Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu (MİGF) Genel Başkanı Kenan Macit.

Editör

Son Güncelleme: 12.05.2014 08:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.