Şifayı çamurda arıyorlar

Erzurum'un Köprüköy ilçesinde yer alan ve şifalı olduğu belirtilen 150 yıllık kaplıca, çamur banyosu yapmak ve termal suya girerek rahatsızlıklarına çare bulmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu

admin
admin
24 Temmuz 2017 Pazartesi 00:17
Şifayı çamurda arıyorlar

Erzurum'un Köprüköy ilçesinde bulunan ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen 150 yıllık kaplıcaya gelen yerli ve yabancı turistler, çamur banyosu yapıp termal suya girerek rahatsızlıklarına şifa arıyor.

İlçenin Kaplıca Caddesi'ndeki Şifalı Çamur Banyosu Deli Çermik Kaplıcaları Tesisi, şifalı suyu ve çamur banyosuyla yurt içi ve dışından gelen misafirlerinin uğrak yeri oldu.

Romatizma, sindirim sistemi, bel ve eklem ağrısı gibi şikayetleri bulunan vatandaşlar, belediye bünyesindeki tesise gelerek burada hem konaklama imkanı buluyor hem de çeşitli rahatsızlıklarını çamur banyosu yaparak gidermeye çalışıyor.

Köprüköy Belediye Başkanı Osman Belli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz mevsiminde vatandaşların tesis ve kaplıcaya yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Kaplıcanın yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve en çok ilgi gören bölümünün çamur banyosu kısmı olduğunu dile getiren Belli, "Kaplıcamız, Türkiye'nin her tarafından ve yurt dışından gelen misafirlerle doluyor. Bel ve eklem ağrısı, cilt hastalıkları, kan dolaşımı, sindirim sistemi ve mantar gibi hastalıklara çamur banyosu çok iyi geliyor. Kaplıcanın suyunun 26 derece sıcaklığı var. Buraya gelenler önce çamura sonra duş alarak havuza giriyor." dedi.

Belli, kaplıcaya özellikle Karadeniz bölgesi olmak üzere Ankara ve İstanbul'dan yoğunlukla misafirlerin geldiğini belirterek, söz konusu tesisin kapasitesinin 80 olduğunu aktardı.

Yaz aylarında oluşan yoğunluk nedeniyle kaplıcanın bulunduğu alana her yıl 10'ar ve 15'er kişilik ek pansiyonlar yaptıklarını anlatan Belli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tesisimize konaklama, restoran, mesire alanları, çocuk oyun parkları yaptık. Vatandaşımız hem pikniğini yapıyor hem de 3-4 gün kalarak çamur banyosuna girip şifa bularak gidiyor. Misafirlerimiz zaman zaman bize teşekkür ediyor ve gelecek sene içinde yer rezervasyonu yaptırıyor. Tesisimizi yenilemek için hükümetimizin çok büyük katkıları oldu. Başta Sağlık Bakanımız Recep Akdağ ve AK Parti'li Erzurum milletvekillerimiz bize her türlü desteği verdi."

Belli, kaplıcanın 2 bölümden oluştuğunu ifade ederek, bir bölümünün kadınlara diğerinin ise erkeklere ait olduğunu ifade etti.

KAPLICAYA SAĞLIK BAKANLIĞINDAN "ŞİFALIDIR" RAPORU

Tesis Müdürü Aykut Belli de kaplıcaya gelenlerin çoğunun şifa için geldiğini vurgulayarak, "Misafirlerimiz burada vücutlarına çamuru sürüp 30-40 dakika bekledikten sonra duş alıyor. Çamurun bel ağrısı olmak üzere birçok hastalıklara faydası var. Kaplıcamızın, Sağlık Bakanlığından bazı hastalıklara faydalı ve şifalı olduğuna dair raporumuz var." diye konuştu.

Söz konusu tesise Almanya ve İran'dan turistlerin geldiğini aktaran Aykut Belli, tesisin pansiyon ve apart şeklinde konaklama imkanı sunduğunu hatırlattı.

Müşterilerden İbrahim Aydeniz ise romatizma hastalığının bulunduğunu ifade ederek, "Bu kaplıcaya 25 yıl önce gelmiştim. 2 gündür buradayım. Çok güzel bir tesis. Hastalığıma çok iyi geldi." dedi.

"BURAYA BASTONLA GELEN BASTONSUZ GİDİYOR"

İstanbul'dan Erzurum'a gelen ve söz konusu tesisin Türkiye'deki en özel yerlerden birisi olduğunu dile getiren Enver Taşçınar da "Buranın çamuru romatizmaya çok iyi geliyor. Afyon ve diğer bazı illerdeki bu tesise benzer yerleri gezdim. Diğerleri, burası kadar şifalı değil. Buraya bastonla gelen bastonsuz gidiyor." dedi.

Ardahan'dan kaplıcaya gelen vatandaşlardan İsmet Kaya ise geçen yıl hacca gittiklerinde eşinin ayağının kırıldığını söyledi.

Bu sebeple eşinin bastonla gezdiğini anlatan Kaya, "Eşim hacdayken bacağını kırdı. Doktorlara götürdüm ama istediğimiz gibi yürüyemiyor, bastonla yürüyordu. Allah burayı yapanlardan razı olsun. Eşim, buraya bastonla geldi, 3 gün kaldıktan sonra bastonu bıraktı ve desteksiz yürüdü.10 gün daha burada konaklayacağız." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Ali Selçuk da kaplıcaya İstanbul'dan geldiğini anlatarak, "Buranın çamuru çok yararlı. Gelen mutlaka şifasını buluyor. Benim bacaklarım ağrıyordu. Birkaç kez çamur banyosuna girince kendimi kuş gibi hissettim ve çok ferahladım." şeklinde konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.