KAR PRENSESİ, BİLE BİLE ÖLÜME GÖNDERİLMİŞ

Antrenman yaparken kar perdesine çarparak yaşamını yitiren Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi. Yeterli güvenlik önlemi alınmadığı iddiasıyla ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan sanık sandalyesine oturacak olan kişiler arasında Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık da bulunuyor. Aslı’nın ölümüne ilişkin suçlu bulundukları ileri sürülen 4 sanık için 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

17 Eylül 2012 Pazartesi 09:03
KAR PRENSESİ, BİLE BİLE ÖLÜME GÖNDERİLMİŞ

Cengiz DURULAR ve UFUK İNCE'nin haberi
Erzurum Konaklı Kayak Merkezi’nde geçirdiği talihsiz kaza sonucu kar perdelerine çarpıp yaşamını yitiren Milli Kayakçı Aslı Nemutlu ile ilgili hazırlanan iddianame kabul edildi. Yeterli güvenlik önlemi alınmadığı gerekçesiyle ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan aralarında Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Özer Ayık’ın da bulunduğu Aslı Nemutlu’nun hocası Fidan Kırbaç Özbakır, antrenör Recep Süleyman Dilik ve Türkiye Kayak Federasyonu İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar’dan oluşan 4 zanlı, sanık sıfatıyla 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısının Aslı Nemutlu’nun ölümüne ilişkin hazırladığı iddianame, toplam 22 sayfadan oluştu. 4 Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede olayın tüm ayrıntıları belgelendi. Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan öğretim görevlileri Yard. Doç. Dr. Fatih Kıyıcı ile Yard. Doç. Dr. Orcan Mızrak tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarının bazı kesitlerine yer verilen iddianamede, Aslı Nemutlu’nun ölümüne neden olduğu ileri sürülen güvenlik önlemlerinin yetersizliği TKF ve Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) mevzuatı baz alınarak değerlendirildi.

 

B tipi güvenlik ağı yokmuş!

İddianamede, ‘Federasyon Başkanı ve İl Temsilcisinin Sorumluluğu’ başlığı adı altında açıklanan ihmalkarlık, şöyle belirtildi:

“FIS tarafından kayak merkezi işleticisinin görev ve sorumluluklarının tayin edildiği, buna göre, ‘Pist işleticisinin pist gibi kayak alanlarını oluşturmak, bakımı, işaretlenmesi, pistlerin tamamını veya sınırlarını, istisnai ve anormal tehlike noktalarından ayırması’ gerektiği kazanın meydana geldiği pistte ise olay günü itibariyle pist sınırını belirleyen çizgileri gösteren ve düşen sporcunun hızını azaltmak amacıyla uygulanan aynı zamanda homoligasyon haritasında da belirtilen B tipi güvenlik ağı uygulamasının yapılmadığı, bu nedenle Konaklı Kayak Merkezi mekanik tesislerini işleten, pistlerin her gün kayak sporu için ezilmesi işlemini yerine getiren ve bunun karşılığında telesiyej gelirlerini tahsil eden kayak merkezi işleteni Türkiye Kayak Federasyonu’nun başkanı olarak görev yapan Özer Ayık ile federasyon il temsilcisi Nevzat Bayraktar’ın yeterli güvenlik önlemi almakta ihmal göstererek taksirli fiili gerçekleştirdikleri...

 

Antrenörler serbest kayma talimatı vermiş

Antrenman yaparken yaşamını yitiren ‘Kar Tanesi’ lakaplı Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun ölümüne ilişkin hazırlanan iddianamede, sanık sandalyesine oturacak olan antrenörler Fidan Kırbaç Özbakır ve Recep Süleyman Dilik kusurlu bulundu.

“Ölen Sporcunun Antrenörlerinin Sorumluluğu” başlıklı suç, belirten bölümde şöyle anlatıldı:

 “FIS’in davranış kurallarında kayak okulları, eğitimcileri ve kılavuzlarının tayin edilen sorumluluklarına göre antrenörlerin antrenmanda dikilen kapıların pistin tehlikeli yerlerine uygunluğu, sporcuyu tehlikeye atacak kapı figürlerinin olası tehlikeleri değerlendirerek bunlardan sakınmak için her türlü önlemin alınması ile öğrencilerinin kapasitesinin üstünde hiçbir riski almalarına izin verilmemesi sorumluluğu bulunduğu, bu nedenle kazanın meydana geldiği pistte farklı disiplinde, kapı açıları uyumlu olmayan ve birbirleriyle çakışan iki kapı kurulumu yaparak, sporcuları riske atacak şekilde antrenman tekniğine aykırı şekilde Süper G ve Büyük Slalom şeklinde pist oluşumu yapmaları ve sporcunun soğuk hava şartlarında ısınıp ısınmadıklarını kontrol etmeden ısınma amaçlı olarak farklı disiplinde kapı kurulu olan pistte serbest kayma talimatı vermeleri nedeniyle Fidan Kırbaç Özbakır ve Recep Süleyman Dilik’in kusurlu oldukları...”

 

Sonuç

Aslı Nemutlu’nun ölümüne ilişkin hazırlanan iddianamede uluslarası tecrübeye sahip uzmanların da raporlarından alıntılar yapılarak izah edilen kusur, şöyle özetlendi:

“Bilirkişi Fatih Kıyıcı’nın raporunun 9. sayfasında ‘Ölen sporcunun ayağından kayağının çıkmasının kötü son için başlangıç olduğu, pistin genişliğinin 24.50 santimetre olmasından dolayı sporcunun hızını alamaması ya da pistte düşmesinin gerçekleşmemiş olması nedeniyle direkt kar perdelerine çarpmış’ olduğuna dair tespiti, Spor Genel Müdürlüğü müfettişlerince hazırlanan raporda ölen sporcunun ‘Antrenman talimatına aykırı olarak pistin ortasına göre biraz daha sola yanaşık olan büyük slalom kapılarına girerek kapı kayması sırasında dengesini kaybetmesi, dengesini sağlamak amacıyla sporcunun direnmesi, denge kaybının pist sonuna kadar telafi edilmemesi’ şeklindeki tespit, Abdurrahman Gazi Kodegen’in müfettişlere verdiği beyanda ‘Sporcunun kayma sırasında deneyimlerini kullanarak kendini kurtaramaması ve doğrudan ahşap bariyerlere çarpmasının sporcunun hatası olabileceğine’ dair tespiti, yine aynı raporda beyanı alınan Prof. Dr. Hasan Kasap’ın ‘Antrenörlerin serbest kayma ve ısınma talimatına uymayan ve büyük slalom kapılarına girmek suretiyle talimatı dinlemeyerek kendini riske atan sporcunun son sırada sorumluluğu bulunduğuna’ dair tespiti, bilirkişi Orcan Mızrak’ın raporunda ‘Ölen sporcunun SG kapıları içinde kayarken GS kapılarına girerek kaymasının antrenman yöntemi ve teknik açıdan doğru uygulama olmadığı, SG kapılarında kayarken hızını alan sporcunun aynı pistte GS kapılarına girmesi ve kaymaya çalışmasının kapı açıları ve uyumsuzluğu dikkate alındığında kazaya yol açabilecek bir etken olduğu, antrenörü tarafından verilen serbest kayma talimatına aykırı olarak kapı kayan sporcunun kusuru bulunduğuna’ dair tespiti nazara alındığında, ölen sporcunun olayda müteferrik kusuru bulunduğu ve bu hususun şüpheliler lehine olduğu anlaşılmakla, şüphelilerin yargılanması yapılarak, Aslı Nemutlu’nun ölümü ile sonuçlanan kayak kazası olayındaki sorumluluklarına dair tespitler nazara alınarak kusurluluk durumları mahkemenizce takdir edilerek eylemlerinin sübutu halinde taksirle ölüme neden olmak suçundan dolayı TCK 85/1 maddesi (Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır) uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları kamu adına talep ve iddia olunur.”    

 

Kaza nasıl oldu?

Erzurum Konaklı Kayak Merkezi’nde 13-15 Ocak 2012 tarihleri arasında yapılacak Alp Disiplini 1'inci Etap Yarışı için 12 Ocak tarihinde antrenman yapan Kayak Milli Takımı sporcusu Aslı Nemutlu, iniş sırasında kayaklarından birinin ayağından çıkması sonucu düşerek, pistin kenarındaki tahta perdelere çarpmış, kazada boynu kırılan genç kayakçı, kaldırıldığı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.

Editör

Son Güncelleme: 17.09.2012 11:28
Anahtar Kelimeler:
Aslı Nemutlu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.