KENE'Yİ EĞİTİMLE ÇÖZDÜLER

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan eğitim çalışmaları kapsamında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’nda önemli sonuçlar elde edildi. Eğitim çalışmaları kapsamında 22 ekip tarafından 38 bin hanedeki 189 bin vatandaşa ulaşıldı, 298 bin el afişi dağıtıldı, 95 bin kene çıkarma aparatı dağıtıldı. 150 bin lira harcanarak gerçekleştirilen eğitim çalışmasında kenede yüzde 12’lik vaka azlığı oranı elde edildi.

08 Eylül 2012 Cumartesi 09:59
KENE'Yİ EĞİTİMLE ÇÖZDÜLER

rzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’nın seyrini eğitimle son yılların en asgari seviyesine çekti. Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya’nın öncülüğünde kurulan 22 ekip 38 bin haneyi gezdi, 189 bin vatandaşla görüştü, 298 bin el afişi dağıttı, 95 bin kene çıkarma aparatı dağıttı. Toplam 150 bin lira maliyetli eğitim çalışması sonucunda kenede yüzde 12’lik vaka azlığı oranı elde edildi. Halk Sağlığı İl Müdürü Çankaya, eğitim çalışmasının hastalığın seyrini önemli oranda etkilediğini söyledi. KKKA ile ilgili bilgiler aktaran Dr. Çankaya, “KKKA denilen hastalık ülkemizin Çoruh-Kelkit Vadisi dediğimiz güzergahta ilk 2002 yıllarından itibaren Çorum, Tokat, Erzincan, Erzurum, Bayburt ve Artvin gibi illerde teşhis konulmasıyla gündeme geldi” dedi. Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, bir dönem adını sıkça duyuran hastalıkla ilgili şöyle konuştu:

“KKKA hastalığı kenelerle bulaşır. Özellikle ormandan bozulma tarımsal alanlarda daha sıklıkla görülür. Çoruh-Kelkit Vadisi güzergahında endemik seyreden KKKA, 2012’lerde endemik bölgelerin dışında Türkiye’nin her ilinde görülmeye başlandı. KKKA’nın bizim için önem arzetmesinin nedeni öldürücü bir hastalığa sebep olmasıdır. Dünya’da yüzde 3 ila 30 arasında mortalite oranı değişen bu hastalık bizde yüzde 5 seviyesindedir. 2002’den itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından bu hastalıkla mücadele konusunda ciddi çalışmalar başlatıldı. Bakanlığımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile de ortak projeler üretti. Bu hastalığın gündemde olmasının ana sebebi verdiği can kayıplarıdır. Bu hastalığın bulaşma şekli hayvanlardan kan yolu ve kene vasıtasıyla gerçekleşir. Şehirde yaşayan halkımız bu hastalıkla ilgili yaz döneminde bir panik ortamı oluşturdu. Mesire ve piknik alanlarına gitmeyerek bir çeşit kendilerini cezalandırdılar. Mesire ve piknik alanlarında herhangi bir sorun yok.”

 

“Eğitim sayesinde önemli bir başarı elde ettik”

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, eğitim çalışmaları kapsamında KKKA hastalığının seyri konusunda önemli düşüşün yaşandığını bildirdi.

Çankaya, “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bu yıl tüm endemik bölgelerde bir çalışma yaptı. 1., 2. ve  3. bölge şeklinde bir ayrıştırma yapıldı. Uygulanan proje kapsamında vatandaşlarımız 45 günlük süre kapsamında 3 günlük eğitime tabi tutuldu. KKKA hastalığı ve korunmayla ilgili bilgiler verildi. Hatta kenenin bulunduğunda çıkarılması konusunda aparat dağıtıldı. Ramazan ayı sonrası vaka sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Bu yıl yüzde 12’lik vaka azlığı oranına ulaştık. Üniversite hastanemize çok teşekkür ediyoruz. KKKA konusunda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ile birlikte çalışıyoruz” diye konuştu. Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, KKKA ile ilgili halk arasında zaman zaman efsane şeklinde hikayelerin üretildiğini bildirdi. Çankaya, “Düne kadar hastalık yapmayan keneler şimdi neden bizimle birlikte diye yörede zaman zaman halk arasında efsaneler dolaşıyor. Bunlar doğru değil. Tarlada çalışanlar beyaz giysiler giymeli, paçalarını çoraplarının içerisine koymalıdır. Bunlar ilk başta dalga geçilebilecek bir yorumlamaya neden olsa da korunma noktasında son derece önemlidir.  Sahada çalışanlar evlerine geldiklerinde muhakkak vücutlarını kontrol etmelidirler. Şehirde yaşayanlar mesire alanlarından korkmasınlar. Buralara gönül rahatlığıyla gidebilirler” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 08.09.2012 13:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.