Küflü civil peynirimiz envantere girdi!

Geleneksel yollarla üretilen peynirler bir kitapta toplandı...

admin
admin
18 Aralık 2023 Pazartesi 11:03
Küflü civil peynirimiz envantere girdi!

Vedat REFAYELİ

Aralarında Erzurum’un 6 çeşit peynirinin de yeraldığı geleneksel yöntemlerle üretilen peynirlerin envanteri çıktı, bir kitapta toplandı.

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlilerinden Dr. Erkan Denk’in editörlüğünde basımı gerçekleşen kitap ile,bugüne kadar geleneksel usüllerde üretimi gerçekleşen peynirlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Türkiye’nin 7 bölgesinde üretildiği tespit edilen 287 tür peynirin turizm alanında da çok büyük rolü olacağı kaydedilen kitapta Türkiye’nin aslında bir ‘peynir cenneti ‘ olduğu vurgulanıyor.

Peynirlerin turizm potansiyeli olduğu gerçeğinden hareket edilerek 20 akademisyenin de geceli-gündüzlü çalışması ile gerçekleşen kitap, alanında ilk ciddi kitap olarak da dikkat çekiyor.

Türkiye’nin Geleneksel Peynirleri ve Peynir Turizmi potansiyeli başlığıyla hazırlanan kitapta Erzurum peynirleri konusunda Dedeman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden MevlüdeDaşbaşı’nın da ciddi katkıları oldu.

Büyük bir titizlikle hazırlanan kitapta çivil peynir, küflü çivil peynir ve İspir kurun peynirinin yanısıra coğrafi işaret bekleyen Olur’un Kekikli mahallesine ait has kızartmalık gandirif peyniri de yer verildi, tanınırlığı sağlandı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.