YAVİ KATLİAMI UNUTULMADI

Erzurum'un Yavi beldesinde 20 yıl önce teröristler tarafından katledilen 35 sivil vatandaş için beldede anma programı düzenlendi.

26 Ekim 2013 Cumartesi 18:32
YAVİ KATLİAMI UNUTULMADI
Çat ilçesine bağlı Yavi beldesinde 20 yıl önce, 25 Ekim 1993'te asker kılığındaki teröristler beldenin erkeklerini meydanda toplayıp yaylım ateşine tutarak şehit etmişti. Olay anında 33 kişi katledilmiş, yaralanan 50 kişiden ikisi ise ise sonradan kaldırıldığı hastanede vefat etmişti.

Katliamın yıl dönümü nedeniyle Yavi’de anma töreni düzenlendi. Şehitlik önünde saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Törene Ak Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, Erzurum Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Kaymakam Doğan Dinç, ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Eğitimci ve Yazar Abdurrahman Zeynel, belde sakinleri ile katledilen 35 vatandaşın yakınları katıldı.

KANLI BIR SÜREÇ YAŞADIK

Milletvekili Yavilioğlu, Yavi katliamanın ülkenin ve milletin birliği üzerinde oynanmış kanlı ve derin bir eylem olduğunu söyledi. Türkiye’de kardeş kavgasının bulunmadığını belirten Milletvekili Yavilioğlu, "Şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. Madımak, Başbağlar, Yavi ve 33 erin Bingöl'de şehit edildiği kanlı bir tarihi süreci hep birlikte acılar içerisinde yaşadık. Biz yeniden aydınlatılmasına yönelik talebimizi, daha demokratik toplum oluşturulması amacıyla yapıyoruz. Bunu biz komisyon toplantısında söyledik, komisyon raporuna girdi, hatta komisyonun sonuç kısmına biz Sivas, Başbağlar ve Yavi'yi birlikte koyduk. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu da bu konuyla ilgilenmeye başladı. Onlarla da görüşmelerimizi yaptık. Bu konuların, üstü kapatılmış cinayetlerin mutlaka aydınlatılması lazım. Bu topraklarda Türk-Kürt, Alevi-Sünni ayrımı yok. Bizler tarih boyunca kız alıp kız vermişiz. Aynı cephede düşmana karşı kader birliği yapmışız. Ülkemiz ve milletimiz üzerinde oynanmak istenen sinsi, hain ve karanlık tezgahlara izin vermeyeceğiz. Oynanmak istenen her türlü oyunu birlik ve beraberlik içerisinde bozacağız." dedi.

Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Yavi'de yaşanan katliamın unutulmasının mümkün olmadığını anlattı. İçyer, tarih boyunca Türk devletinin üzerinde oyunlar oynandığını ve bunların hiçbirisinin başarıya ulaşamadığını vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörle mücadelede başarılı olduğunu ve teröre prim verilmediğine değinen İçyer, "Devletimiz güçlüdür. Terörle hiçbir zaman sonuç alınamamıştır. Yavi'deki şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun." şeklinde konuştu.

Program sonrasında köy gezilerini gerçekleştiren Dr. Yaviloğlu, köy evlerinde vatandaşların sorunlarını dinledi.

Editör

Son Güncelleme: 26.10.2013 18:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.