ERZURUM SPOR LİSESİ ÖĞRENCİLERİ TABYALARA YÜRÜDÜ

Erzurum Spor Lisesi, Spor Kulübü Dağcılık Kolu öğrencileri Erzurum’da Şehitler anıtını ve tabyaları ziyaret etti.

29 Mart 2013 Cuma 17:12
ERZURUM SPOR LİSESİ ÖĞRENCİLERİ TABYALARA YÜRÜDÜ
ERVAK’da geziyi destekledi. Erzurum Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Spor Kulübü Dağcılık Kolu öğrencileri Erzurum’da bulunan Şehitler Anıtı ve Aziziye Tabyaları ile Mecidiye Tabyalarına çıkarma yaptı. Tabyalar için düzenlenen geziye ERVAK ile Yakutiye ve Palandöken İlçe Emniyet Müdürlükleri de destek verdi. Gezi öncesinde şehitler anıtının önünde bir tören düzenlendi. Törende Erzurum Spor Lisesi Müdürü Şeref Polat, bir açıklama yaparak tabyalar hakkında bilgi verdi. Polat, “1829 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda şehir işgal edilmiş, 130 bin olan nüfus 15.000’lere düşmüştür. Bu savaştan sonra Rusların devamlı Erzurum’u hedef tahtasına koymaları, Devletin yöneticileri tedbir almaya yöneltmiş, Kırım Savaş’ı esnasında ve ilerleyen yıllarda Erzurum’un savunmasına önem verilmiş ve başta Mecidiye, Aziziye olmak üzere toplam 207den fazla tabya yapılarak şehrin müdafaasını güçlendirmeye çalışmışlardır” dedi.


ERZURUM İNSANI TABYALARIN YAPIMINDA GÖNÜLLÜ ÇALIŞMIŞ


Erzurum Spor Lisesi Müdürü Şeref Polat, Tabyaların tam bir Devlet-Millet birlikteliğiyle yapılmış olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Erzurum’un sivil ahalisi gece-gündüz demeden tabyaların yapımında karşılıksız çalışmışlardır. Kars Kapıdaki Ahali Tabyası tamamen Dadaşların el emeği, göz nuru ve alın teriyle yapılmıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya bölümü Aziziye tabyalarında son bulmuştur.24 Nisan 1877 yılında başlayan savaş Rusların sınırı geçmesiyle başlamıştır. Ahmet Muhtar Paşa ve komuta heyetinin yönettiği; Zivin’de, Halyas’ta, Yahniler’de, Gedikler’de yapılan meydan savaşlarını Osmanlı Ordusunun kazanmasına karşılık, 15 Ekim’de yapılan son meydan savaşını kaybetti. Bunun üzerine Gazi Ahmet Muhtar Paşa orduya geri çekilme emrini vermiş ve ordu geri çekilerek Kasım aşı başlarında Tabyalara yerleşmişti.”


DUYGUSAL KONUŞMALAR YAPILMIŞ

Tabyaların Erzurum ve Türk insanı için büyük önem taşıdığına işaret eden Polat, Şunları Söyledi: “Ruslar şehrin teslim edilmesini isterken Erzurumlu kanının son damlasına kadar şehri savunacakları üzerine and içmişlerdi. Emek Bayraktar,Mutan Ağa, Gül Ahmet, Arap Ali ve arkadaşlarından oluşan heyetler Gazi Ahmet Muhtar Paşa’ya giderek şehri savunacakları konusunda duyusal konuşmalar yapmışlar, Paşadan aldıkları emir doğrultusunda hareket etmişlerdir. Ancak milleti-sadıka olarak adlandırılan Ermeniler, Ruslar adına casuslar yaparak 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan gece üç nolu Aziziye Tabyası’na girerek bütün Mehmetçikleri şehit etmiş bir numaralı Aziziye tabyasına yöneldiler. Gece karanlığında tabyalar düşerken Yarbay Bahri Bey ve askerleri Ruslarla savaşırken şehre haber ulaştırılmış, olayı ilk duyan Ayaz Paşa Cami Müezzini Abdullah Efendi sabah ezanıyla birlikte halkı Aziziye tabyalarına savaşmaya çağırmış, uykudan ayılan Dadaşlar, genç, ihtiyar, kadın, kız ellerine geçirdikleri ilkel silahlarla donanımlı Rus ordusuna karşı 9 Kasım sabahından öğleye kadar direnerek Rusları yenmişler ve bu olay tarihe Aziziye destanı olarak geçmiştir.”


GÜZEL’DEN GÜZEL BİR ÖRNEK

Erzurum Kalkınma Vakfı(ERVAK) Başkanı Erdal Güzel’de düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı. Güzel, Japonların okula ilk başlayan öğrencileri atom bombasının atıldığı Hiroşima ve Nagazaki kentlerine götürerek buraları gösterdiklerini ve Japon çocuklara tarih bilincini aşıladıklarını belirtti. Güzel, “Japonlar işte bir anlık gafletimizden faydalanıp, buralara atom bombası attılar. Siz daha çok çalışıp teknolojiyi geliştirip, ülkemiz için gurur verici çalışmalara imza atacaksınız” diyerek öğrencileri motive ediyorlar. Bizlerde diyoruz ki, tarihini bilmeyenlerin mazisi kısa olur. Siz değerli Spor Lisesi öğrencilerimizi kutluyorum böylesine anlamlı bir gezi düzenledikleri için. Zaten okul yönetimi ve öğretmen arkadaşlarımız geçen yıl Erzurum’un yöresel çocuk oyunları etkinliği düzenleyerek gönlümüzde taht kurmuştu. Şimdi de böylesine anlamlı bir gezi düzenliyorlar. Kendilerini kutluyorum” dedi. Düzenlenen tabyalar gezisine Yakutiye İlçe Emniyet Müdürü Alpaslan Bilsel, Palandöken İlçe Emniyet Müdürü Suat Özdemir ile 7 kişilik bir emniyet mensubu da katıldı. Aziziye Anıtı önünde düzenlenen törene tarihçiler Erol Kürkçüoğlu, Abdurrahman Zeynal ile Dağcılık İl Temsilcisi Erdal Emeç’de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından tabyalar yürüyüşü başladı.

Editör

Son Güncelleme: 29.03.2013 17:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.