Erzurum'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Cumhuriyet’in ilanının 96'ncı yıl dönümü Erzurum'da coşkulu törenlerle kutlandı. Yıllar sonra Hastaneler Caddesi'nde yapılan kutlamalara ilgi büyük oldu. Halk oyunları gösterileriyle şölene dönüşen törende şiirler okundu, spor gösterileri yapıldı.

admin
admin
29 Ekim 2019 Salı 23:04
Erzurum'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri Vali Okay Memiş'in tebrikleri kabulüyle başladı. Merkez Yakutiye İlçesi Hastaneler Caddesi'nde devam eden kutlamalara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Çocuklarıyla birlikte törene katılan aileler, bayram coşkusunu doyasıya yaşadı.

Vali Okay Memiş, 9'uncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in halkın bayramını kutlamasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu.

Vali Okay Memiş, törende yaptığı konuşmada Cumhuriyetin kuruluşunun 96. yılını, millet olarak coşkuyla kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Türk tarihinde elde edilen önemli başarılardan birinin de Cumhuriyet olduğunu ifade eden Vali Memiş, “Şanlı tarihimiz boyunca bağımsız yaşamış milletimiz, istiklaline ve istikbaline kasteden İşgalcilere karşı başlattığı kurtuluş savaşını, tarihte benzeri görülmemiş bir zaferler taçlandırmıştır. Her türlü imkânsızlığa rağmen; milletimizin büyük azim, gayret ve imanının sonucu olan Cumhuriyet, Türk Milletinin binlerce yıllık tarihi boyunca gerçekleştirdiği en önemli başarılardan biridir.” dedi.

Cumhuriyet’in egemenliğin halka ait olduğu tek yönetim biçimi olduğuna dikkat çeken Vali Memiş, herkesin eşit haklara sahip ve özgürce haklarını kullandığı Cumhuriyet’in demokrasinin tam ve en belirgin şekli olduğunu kaydetti.

Erzurum Kongresi’nin 100. yıldönümünü bu yıl içerisinde kutladıklarını da hatırlatan Vali Memiş, “Milli mücadelede Erzurum, çok önemli bir kongreye ev sahipliği yaparak, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını bağrına basmıştır. Bu kongrede alınan, "Vatanın bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı tehlikededir, İstanbul hükümeti üstlendiği görevleri yerine getiremiyor. O halde bu görev millet iradesi tarafından yerine getirilecektir." kararı ile hem kurtuluş savaşının gerekçesi ortaya konmuş, hem de Türkiye Cumhuriyetinin kurulması yönünde siyasi ve hukuki adımla atılmıştır.” İfadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden itibaren hızla büyüdüğünü belirten Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümekte ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmektedir. Devletimiz ve milletimiz iş birliği içinde dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkeler arasına girme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, gelişmiş ekonomimiz, yaptıklarımız ve yapabileceklerimiz; dostlarımıza güven ve övünç kaynağı olup örnek teşkil etmektedir. Lakin milletimize iyi hisler beslemeyen çevreleri ise korku ve telaşa düşürmektedir. Bunun en son örneğini hain 15 Temmuz gecesi ihanetinde görmekteyiz. O gün her ne şart altında olursa olsun, vatanına sahip çıkan yüce Türk milleti; canı pahasına cumhuriyetine, demokrasisine ve iradesine sahip çıkmıştır. Tüm dünya Türk milletinin vatan ve bayrak sevgisine tanıklık etmiştir. İstiklal savaşımızı zafere taşıyan ruh neyse; hain 15 Temmuz gecesi ihaneti karşısında, zeytin dalı harekatında, Barış Pınarı Harekatında cereyan eden ruh aynı ruhtur.”

Vali Memiş’in konuşmasının ardından sahne alan Büyükşehir Belediyesi mehter takımının konseri büyük ilgi gördü. Mehterin söylediği marşlara çocuklar da eşlik etti. Sporcuların karate gösterilerinden sonra Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekipleri başta Erzurum olmak üzere Ege ve Güneydoğu Anadolu yörelerine ait oyunlarıyla törene katılanları coşturdu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamada askeri birlikler ve öğrenciler geçit yaptı. Aralarında Fırtına obüsünün de bulunduğu askeri araçların geçişi sırasında vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

Havuzbaşı Kent Meydanı, Erzurum Lisesi önünde düzenlenen geçit töreni ve kutlamalar sonrasında vatandaşlar Erzurum Valisi Okay Memiş’e yoğun ilgi gösterdi. Bazı vatandaşlar isteklerini iletirken, çocuklar ise Vali Memiş'le fotoğraf çektirme yarışına girdi. Memiş, çocukların isteklerini kırmayarak sırayla fotoğraf çektirdi.

Kutlama programına Vali Okay Memiş, MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Semih Okyar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Gemalmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, belediye başkanları, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI AŞKALE’DE COŞKUYLA KUTLANDI

Erzurum’un Aşkale İlçesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri coşkuyla kutlandı.

Aşkale Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan programa İlçe Kaymakamı Mehmet Aksu, Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, ilçe protokolü, Siyasi parti temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katılım sağladı.

Tören Hükümet Konağı önündeki Atatürk büstüne İlçe Kaymakamı Mehmet Aksu ve Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış çelenklerin konulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması akabinde İlçe Kaymakamı Mehmet Aksu ve Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış katılımcıları makamında kabul ederek tebrikleri kabul etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, İlçe Kaymakamı Aksu ve Belediye Başkanı Yaptırmış, kutlamalara katılanların bayramlarını kutladılar.

Kutlamanın ardından İlçe Kaymakam Mehmet Aksu, günün anlam ve önemini vurgulayan bir konuşma yaptı, Açılış konuşmasının akabinde, öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, oratoryo gösterilerinin sahnelenmesinin ardından Aşkale ESMEK tarafından Usta öğretici Ersin Kılıç ve Erkan Koman tarından hazırlanan Erzurum Bar ekibi gösterilerini sundular. Kutlamalar kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve tören geçişinin ardından program sona erdi.

UZUNDERE’DE CUMHURİYET COŞKUSU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Erzurum’un Uzundere İlçesi’nde düzenlenen törenlerle kutlandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı, Erzurum milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, İl yönetim kurulu üyeleri ve İlçe başkanları ile Uzundere ilçesinde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 96.yıl kutlama törenlerine katıldılar.

Atatürk anıtı önünde Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene göndere bayrak çekilmesi ve sonra Atatürk anıtına çelenk sunumu ile programa devam edildi.

Daha sonra Uzundere belediyesi önünde yapılan kutlama töreninde Uzundere Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak, Uzundere Kaymakamı Hakan Şeker, MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Erzurum milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, günün anlam ve önemini belirten kutlama konuşmaları yaptıktan sonra yapılacak olan sportif yarışmaların startını verdiler.

Kutlama töreninden sonra MHP genel başkan yardımcısı, Erzurum milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, MHP Erzurum il başkanı Naim Karataş ve beraberindeki heyetle birlikte Uzundere esnafı gezilerek vatandaşlarla sohbet edip onların sorunları dinlenerek çözüm odaklı çalışmaların yapılacağını ve yakinen takipçisi olacaklarını belirttiler.

İSPİR'DE 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Erzurum'un İspir İlçesi'nde Cumhuriyet Bayramının 96. yıl dönümü düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

İspir Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene halkın katılımı oldukça yoğun oldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İspir Kaymakamı Faruk Erdem günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Kaymakam Erdem, "Cumhuriyetimizin 96. yaşında bir arada olmanın büyük gururu içindeyiz. Büyük Türk milletinin imkansızı başararak Mondros'un izlerini sildiği Sevr'i hayale dönüştürdüğü bu büyük bayram hepimize kutlu olsun. İçimizde huzur yüzümüzde sevinç var, Çünkü bu gün asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı yaşama gereği anlamış bir kavmin kahraman evlatlarının bize hükmeden bizi tutsak etmeye çalışan kuvvetlere bütün dünyanın gözü önünde meydan okuyuşunun ve özgür olduğunu tüm dünyaya haykırıp kabul ettirişinin yıl dönümü" dedi.

Erdem, "Gazi Mustafa Kemal'in "Türk milletinin karakterlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir'' diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, milletimize bırakılmış en büyük miras vazgeçilmez bir idealdir. Cumhuriyetin en büyük erdemi Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturması ve bireyi yurttaş konumuna yükseltmesidir. Gençlerimiz adımlarınızı daha sıkı vurun toprağa yürüyün, aydınlık geleceğine Türkiye'nin dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği Cumhuriyet'in yüksek ideallerine durmadan, yorulmadan yürüyecektir. Türkiye Cumhuriyeti yeni ve genç bir devlet olsa da binlerce yıllık Devlet ve millet geleneğiyle koca bir çınardır" diye konuştu.

Ziya Paşa Orta Okulu öğrencilerinden Damla Nur Mutlu okuduğu şiir ile katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

OLTU’DA COŞKULU CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Oltu ilçesinde tüm okulların katılımıyla coşkuyla kutlandı.

Dün Atatürk Anıtı’nda yapılan çelenk töreniyle birlikte başlayan kutlamalar, bugün saat 10.00’da Oltu İlçe Stadyumu’nda devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, protokolün halkın Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamasıyla devam etti.

Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Oltu Kaymakamı Şenol Turan, “Askeri başarılar, siyasi ve ekonomik zaferlerle desteklenmedikçe uzun ömürlü olmaz. 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet ve sonrasında bu topraklarda neşvünema bulan demokrasi, Kurtuluş Savaşı’yla birlikte askeri hayatımıza damga vuran o Büyük Komutan’ın bizlere en büyük hediyesidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, dün olduğu gibi bugün de, ‘Barış Pınarı’ adıyla sınır ötemizde harekat düzenleyen Kahraman Ordumuza muvaffakiyet diliyorum” ifadelerini kullandı.

Kutlama törenlerinde şiirler okundu, oratoryo ve halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi. Ardından şiir, resim ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Resmi geçit törenini gerçekleştirilmesiyle birlikte kutlama programı sona erdi.

PASİNLER'DE CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 96. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Erzurum’un Pasinler ilçesinde coşkuyla kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 96. yıl dönümü törenleri ilçe kaymakamı Kadir Perçi’nin sabah kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Tören alanına geçen Kaymakam Kadir Perçi, ve Belediye Başkanı Ahmet Dölekli burada öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladılar.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan ilçe kaymakamı Kadir Perçi, "Bugün şan ve şeref dolu yüce Türk milletin işgale karşı göğsünü siper edip, istiklal mücadelesi verilişinin, yeniden devlet olma azmini gösterip, modern Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yıl dönümüdür. Bugün cumhuriyetin ilan edildiği, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu ifade eden devlet sisteminin kabul edildiği gündür. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşı kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum" dedi.

Perçi, törene katılan öğrencilere ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” sözünü hatırlatarak cumhuriyete sahip çıkmalarını istedi.

Cumhuriyet Caddesinde yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde İlçe Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibi gösterilerinin ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dereceye giren öğrencilere Kaymakam Kadir Perçi, Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli ve kurum amirleri tarafından ödüller verildi. 29 Ekim kutlama törenleri yapılan resmigeçit töreni ile son buldu.

Editör

Son Güncelleme: 29.10.2019 23:46
Anahtar Kelimeler:
ErzurumCumhuriyet Bayramı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.