Bireysel ve Toplumsal İhtiyaçlar

Ülkemiz genelinde toplumumuza siyaseten yaygınlaşmış bir hastalık bulunmaktadır. Bu hastalığın ismi ne diye sorulacak olursa tıbben cevap verilemez fakat sosyal ilimler düzeyinde bu durumun tarifi yapılabilir.

27 Şubat 2013 Çarşamba 10:06
Bireysel ve Toplumsal İhtiyaçlar
Şöyle ki insanımız devlet tarafından yapılan hizmetlerin muhakkak suretle kişisel faydasını tatmin etmesi gerektiğine inanmaktadır. Aslına bakılırsa rasyonel-akılcı bir varlık olan insan için bu durum normaldir. Fakat unutulmaması gereken bir şey daha vardır ki o da “birlikte” yaşadığımız gerçeğidir.
Bu gerçeği fark etmek için ise kişisel ihtiyaçlar ile toplumun ihtiyaçları arasında ki farkın nelerden oluştuğunu bilmek gerekir.
Bu farklar için bir ayrım yapıldığında aşağıdaki sıralama ortaya çıkmaktadır;
•             Bireysel ihtiyaçların karşılanmasında bireylerin o mala veya hizmete ilişkin taleplerinin rol oynadığı görülür. Yani pazar ekonomisinde veya diğer bir deyimle özel ekonomide talep edilmeyen mal üretilmez. Ancak “toplumsal” ihtiyaçların tespitinde ise kamu makamları ön plana çıkar ve nihayetinde bu durum siyasal bir özelliğe bürünür. Buna göre girişimciler talebi karşılarken kamu hizmetlerini ise kamu görevlileri üstlenir.

Editör

Son Güncelleme: 27.02.2013 10:08
Anahtar Kelimeler:
Erzurumşafak çomaklı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.