AŞKALE’DE ERMENİ VAHŞETİ YENİDEN CANLANDIRILDI

Erzurum'un Aşkale İlçesi'nin işgalden kurtuluşunun 99'uncu yıldönümü törenlerinde rol ilçe sakinleri Ermeni katliamını canlandırdı. Katliam sırasında tabanca ve tüfeklerden çıkan patlama sesleri, töreni izleyen çocukları korkuttu ve hatta bazılarını ağlattı.

admin
admin
03 Mart 2017 Cuma 22:54
AŞKALE’DE ERMENİ VAHŞETİ YENİDEN CANLANDIRILDI

Hükumet Konağı önündeki İstanbul Caddesi'nde düzenlenen törenlere Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, Aşkale Kaymakamlığına vekaleten bakan Merkez Aziziye Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Aşkale Belediye Başkanı Şenol Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Sakaryalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

Kurtuluş törenleri, 99 yıl önce Ermeni zulmünden kaçarak göç eden Türkler'in geçişi ile başladı. Göç ardından tören alanının ortasına koydukları masada, meyve suyu doldurdukları şişeleri tavuklar eşliğinde şarap niyetine içen temsili Ermeniler, komutanın çağrısı üzerine Türkler'e yönelik katliam eylemlerine girişti. Temsili olarak camiyi yakan çeteler, imam rolünü üstlenen ilçe halkından Mehmet Demirtaş'ı ezan okurken yakaladı. İmam, Ermeniler tarafından meydanda linç edildikten sonra camiye sokuldu, ibadet yeri yine temsili olarak yakıldı. Daha sonra bir aileye yönelik saldırı düzenleyen Ermeniler, hamur açan kadın ile kayınpederini silahla öldürdü.

Türk Milis Kuvvetlerini canlandıran gençler, ilçeye gelerek Ermeni çetecilerini öldürmesiyle son buldu. Katliam sırasında tabanca ve tüfeklerden çıkan patlama sesleri, töreni izleyen çocukları korkuttu ve hatta bazılarını ağlattı. Aileler ağlayan çocuklarını güçlükle sakinleştirmeye çalıştı.

Kurtuluşun canlandırılması ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi. Aşkale Belediye Şenol Polat, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Burada hem şehitlerimizin aziz hatırasını yad etmek hem de onların bizlere emanet ettiği bu ebedi vatan toprağında geçmişi unutmadan, geleceğe dair bir köprü kurmak ve bunu kurtuluş coşkusuyla birleştirmek için düzenlenen kurtuluş törenlerine katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Büyük fikir adamı Mehmet Kaplan'ın 'İstanbul'dan ahali Erzurum'dan millet çıkar' ifadesi adeta kurtuluş savaşı yıllarında bir kere daha ortaya çıkmış olan bağımsızlık ruhunu anlatır. Bu ruh bütün Anadolu'yu sarmıştır. Doğu'dan Batı'ya her yerde 'ya istiklal ya ölüm' nidasıyla varlık bulmuştur. Bu istiklal mücadelesinin bir durağı da Aşkale olmuştur. Bu mücadele Erzurum'un yiğit kadını Nene Hatun'un ifadesi ile 'Türk çocuğu öksüz kalır, yurtsuz kalmaz' sözünde adete bayrak açmıştır. Aşkaleliler bundan 99 yıl önce tıpkı Nene Hatun'lar ve Kara Fatma'lar gibi Ermeni çetelerini Aşkale'den kovarak bağımsız olmuş ve bundan sonrada tarih boyunca yurduna alçaklara uğratmamak üzere göğüslerini siper etmişlerdir."

Törenler Büyükşehir Belediyesinin mehteran bölüğünün gösterisi, düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesi ve folklör gösterileri ve bayrak yürüyüşü ile sona erdi.

Editör

Son Güncelleme: 03.03.2017 23:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.