AKADEMİSYENLER, ‘HEMŞİRE YARDIMCILIĞI’ DÜZENLEMESİNE SICAK BAKMIYOR

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları ve Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi yönetim kurulu üyeleri mesleklerine yönelik endişe duydukları gelişmeleri TBMM gündemine taşıyacak görüşmelerinin ilkinde MHP milletvekili Oktay Öztürk ile görüştü.

27 Eylül 2013 Cuma 14:58
AKADEMİSYENLER, ‘HEMŞİRE YARDIMCILIĞI’ DÜZENLEMESİNE SICAK BAKMIYOR
Sağlık Bilimleri Fakültesi seminer salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nadiye Özer, burada yaptığı konuşmada, şu açıklamalarda bulundu:

‘’Sağlık Meslek Lisesi (SML) düzeyinde hemşirelik eğitimi yapılmasına ve bu bölümden mezun olacaklara önümüzdeki yıldan itibaren “hemşire yardımcısı” unvanı verilecek olmasına yönelik endişelerimizi TBMM’de sesimiz olan milletvekillerimize duyurmak ve kamuoyu oluşturmak için hemşire eğitimcileri olarak Türkiye genelinde bir kampanya başlattık. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları olarak, hemşirelik eğitiminde endişe veren gelişmeler karşısında ilimiz milletvekillerine ulaşmaya çalışıyoruz. Hemşirelik Kanunu’nun 1. Maddesi ve AB Direktifi ile uyumlu YÖK Yönetmeliğine göre ülkemizde hemşire olabilmek için lise üzerine dört yıl süreli hemşirelikte lisans programlarından mezun olmak gerekir. Ülkemizde hemşire açığı gerekçesi ile 2007- 2012 yılları arasında beş yıl süre ile sağlık meslek liseleirinde hemşire yetiştirilmesine karar verilmiştir. Ancak bu sürenin sonunda “hemşire açığı devam ediyor” gerekçesi ile süreç ikinci kez beş yıl süreyle uzatılmıştır. Ardından sayıları hızla artan özel SML’ler de hemşirelik bölümlerine çok sayıda hemşire öğrenci almaya başlamıştır. Bu gelişmeleri takiben 16 Ağustos 2013 günü Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu tarafından konu ile ilgili olarak Haber Türk Kanalında, bu hızla öğrenci alımı devam ederse 2023 yılı için düşünülen hemşire sayısı hedefinin çok üstüne çıkılacağı bu nedenle 2014 yılından sonra SML’lerden mezun olan hemşirelik öğrencilerine hemşire yardımcılığı unvanı verileceği açıklanmıştır.’’

Dünyada gelişmiş hiçbir ülkede olmayan “çocuk”lardan hemşire ve hemşire yardımcısı yetiştirme düşüncesi ve kararında ısrar edilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Özer, şöyle devam etti:’’ Hemşirelik eğitimi ile ilgili alınan kararlarda hemşirelerin ve hemşire akademisyenlerin görüşlerinin dikkate alınmaması, bu mesleğin geleceğine başka meslek gruplarının karar vermesi hemşireliğin geleceği ve verilecek hemşirelik hizmetinin kalitesi bakımından endişe vericidir. Sayın milletvekilimizden istirhamımız: Torba yasa ile TBMM‘ye sunulacağını öğrendiğimiz hemşire yardımcılığı konusunun torba yasadan çıkartılması, SML Hemşirelik programlarına gelecek yıldan itibaren öğrenci alınmaması ve SML hemşirelik programlarının kapatılması, bu liselerin sağlık lisesine dönüştürülmesi noktasındaki taleplerimizi TBMM’ye taşımasıdır. Ulaşmaya çalıştığımız ilimiz milletvekilleri içinde sesimize öncelikle ses veren MHP milletvekili sayın Oktay Öztürk’e tüm arkadaşlarım adına şükranlarımı arz ediyor, diğer vekillerimizin de sesimize ses vereceğini umuyoruz. Profesyonel anlamda yakaladığımız ivmeyi kaybetmemek adına mesleğimizi sadece lisans mezunu hemşirelerin icra etmesi gerektiğine ilişkin hassasiyetimizi, ayrıca son günlerde telaffuz edilmeye başlanan “hemşire yardımcısı” kavramının ve kadrosunun kabul edilemez olduğunu ilgili tüm mercilere duyurmak istiyoruz. Bu nedenle sesimizi duyacak ve duyuracak yetkililerle görüşmelerimiz devam edecek.’’

Editör

Son Güncelleme: 27.09.2013 14:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.