9 SANIK HAKKINDA ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI İSTENDİ

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'a yönelik hain saldırıda bulunup sonra kaçtıkları iddia edilen PKK'lı Barış Batur ile cinayet olayına yardım eden 9 sanığın yargılanmasına Erzurum Dördüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün başlandı.

22 Kasım 2012 Perşembe 08:45
9 SANIK HAKKINDA ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI İSTENDİ
4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaya çoban Alkan Sarıhan (32), Abdullah Özbey (24), Burhan Çılgın (30) ile Hakan Yavuz (30) katılırken, Bayburt Cezaevi’nde cezaevi araçlarının il dışına sevki gerekçesiyle tutuklu bulunan Ahmet Yıldız (33), Ramazan Gündüz (37), Ahmet Yıldız (34), Fevzi Acar ve Hasan Ciyanklı (37) katılmadı. Tutuklu olarak sanıklardan Burhan Çılgın, Cumhuriyet Hakan Kılıç’ın öldürülme olayı ile ilgili cinayete karışmadığını ifade ederek, “Ben iddianamedeki suçlamaları kabul etmiyordum. Ben kesinlikle cinayeti işleyen Barış Batur ile görüşmedim. Aleyhime tanıklık yapan Ramazan Gündüz’ün ifadelerini kabul etmiyorum. Barış, benim cezaevinden koğuş arkadaşım olur. Suçsuzum” dedi. Tutuklu sanıklardan Abdullah Özbek ise gasp suçundan yargılanan Barış Batur’un 10 yıl hapis cezası aldığı haberini telefonla bildirdiğini doğrulayarak, “Barış, cinayeti işledikten bir saat sonra polis beni gözaltına alındı. Bu olayda ilk kez beni gözaltına aldılar. Telefonumdaki sim kartıma el konuldu. Ben Barış Batur ile kirveyiz. Barış, savcının öldürülme olayı ile ilgili kesinlikle bana bahsetmedi. Ben Barış’ın duruşmasını izledim. Duruşmada verilen 10 yıl hapis cezasını telefon açarak kendisine bildirdim. Benim kullandığım telefon hattını benden başka kimse kullanmadı. Benim kendi adıma pasaportum var. Ben birkaç kez İran’a gidip geldim. Barış ile birlikte gitmedim” dedi.
Cinayet olayından sonra, Barış Batur’un bir araçla köye geldiğini itiraf eden ve kendisinin çobanlık yaptığını belirten tutuklu sanıklardan Alkan Sarıhan, “Ben geçimimi dağlarda çobanlık yaparak sağlıyorum. O gece Barış Batur ile birkaç kişi köye geldi. Fakat yanında kim olduklarını görmedim. Araçtan inenlerin Arap tipleri vardı, hatırlamıyorum” diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, duruşma salonundaki sanıklara uyarı yaparak, “Bakın sizleri son kez uyarıyorum. 221’nci etkin pişmanlık yasası var. Çok iyi düşünün ve çok iyi karar verin. Çünkü, hepinizin hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Karar sizin” diyerek uyarı da bulundu.
Bir kısım tutuklu sanık avukatlarının savunma yapmaları üzerine, Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, “Sayın avukat lütfen, duruşma salonunda olmayan sanıklar huzurunda savunma yapıyorsunuz. Bu böyle olmaz. Ben duruşmaya öğleden sonra yapılması için ara veriyorum” diyerek duruşmaya ara verdi.

Savcının katili firari
İddianamede, firari Barış Batur'un 2001'de PKK terör örgütünün dağ kadrosuna katıldığı, İran ve Kuzey Irak'ta siyasi, askeri eğitim aldığı örgüt içerisinde 'Rojhat' kod adını kullandığı 2002'de Şırnak'ın Silopi ilçesinde yakalandığı belirtildi. Barış Batur'un Savcı Kılıç'ı şehit ettikten sonra yaklaşık 2 ay Ağrı Dağı eteklerindeki Güngören köyünde saklandığı ve daha sonra dağa kaçtığı iddianamede yer aldı. Sanıkların telefon dinlemelerinde Barış Batur'un ailesine para yardımında bulunulduğu ev eşyası aldıkları takibe takıldı. İddianamede, terör örgütünün kırsal alanı ile irtibatlı olan Ahmet Çilgin, Burhan Çilgin, Barış Batur, Ahmet Yılmaz ve Ağrı dağında sözde çobanlık yaparak kırsal ile temas halinde olan Hasan Cıyanaklı'nın Doğubayazıt'ta ses getirecek sansasyonel eylem yapmak için sözde Ağrı dağı sorumlusu, daha sonra çatışmada öldürülen Baver Kodlu Muhammet Elmas'tan talimat aldıklarına işaret edildi. Eylem için keşif, istihbarat yapıldığı, sonrası kaçış güzergahlarına kadar planladıklarına vurgu yapıldı. Savcı Kılıç'ın ölümünden 81 gün sonra sözde Serhat eyaleti koordinatörü kod adlı Musa Çetiner ile Kuzey Irak'taki üst düzey 'Kemal kodlu' iki teröristin telsiz konuşması iddianamede şöyle geçti:

Harran: Valla sokakta onlara kalır mı?
Kemal: Evet onlara sokakları da dar yapmalıyız. Bu kış bir üye (savcı) için eylem yapıldı. Harran senin bilgin oldu mu?
Harran: Sen ne dedin anlamadım.
Kemal: Hani bu kış bir üye şey oldu
Harran: Doğru sen de tanıyorsun. Ruhat vardı, Barış Barış
Kemal: Doğru tanıyorum.
Harran: O vurmuş, gelip katılmış
Kemal: Eline sağlık onun
Harran: O da diyor bu KCK tutuklamaları oldu ya
Kemal: Tamam
Harran: Diyor ona karşı tepki olarak vurdum. Örgütün üstlenmesi gerekiyor. Örgüt de üstlenmiyor.
Kemal: (Gülüyorlar) Biz yürekten üstlenmişiz.
Harran: Tamam
Kemal: Vallahi mutlu oldum. Zaten ismini söylediler kim olduğunu anladım.
Harran: Diyor, karar verdim geri gelip çalışacağım. Bunu yaparak özeleştirimi görmelerini istedim.

Erzurum Cumhuriyet Savcılığı tarafından 11 kişi hakkında hakkın da hazırlanan iddianame, 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Firariler Barış Batur, Süleyman Cıyanaklı ile olaya karışan tutuklu sanıklar Ahmet Yıldız, Burhan Çilgin, Hakan Yavuz, Abdullah Özbey, Ahmet Çilgin, Ramazan Gündüz, Hasan Cıyanaklı, Fevzi Acar, Alkan Sarıhan hakkında 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, suç işlemek için kurulan silahlı örgüte üye olmak, terör amaçlı tasarlayarak kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek ve iştirak' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.
Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı, evli ve 1 çocuk babası Hakan Kılıç, 5 Şubat 2012 tarihinde alışveriş için gittiği Çiftepınar Mahallesi Güven Caddesi'nde silahlı saldırıya uğradı. Vücuduna isabet eden 3 kurşunla ağır yaralanan Hakan Kılıç, nakledildiği Ankara'da 7 Şubat günü doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamayarak şehit oldu. Güvenlik kamerası görüntülerinde PKK'lı Barış Batur'un suikast sonrası kaçışı cinayetin aydınlatılmasında önemli faktör oldu. Bunun ardından Savcı Kılıç'ın katili ile ona yardım edenleri yakalamak için özel ekip oluşturuldu. Savcı Hakan Kılıç'ın ölüm olayı ile ilgili gözaltına alınan 9 kişi tutuklandı. Savcı Kılıç'ın suikast öncesi hazırladığı mütalaa ile gasp suçundan 10 yıl hapis cezası aldığı için öldürdüğü ileri sürülen PKK'lı Barış Batur'un İran'a kaçtığı tespit edilmişti

Editör

Son Güncelleme: 22.11.2012 08:49
Anahtar Kelimeler:
Hakan Kılıç
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.