POLİS KÖKENLİ VALİ’DEN ‘AJAN OPERASYONU’

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı iken Iğdır Valiliği’ne atanan Ahmet Pek’in bizzat yönettiği ‘Ajan Operasyonu’nun ayrıntıları ortaya çıktı. İran istihabarat örgütünün SAVAMA’nın faaliyetlerini 1 yıl önce yakından takip eden Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Pek’in Iğdır’a atanması sonrası bütün aşamalarını yöneterek hayata geçirdiği operasyonda İran’a çalışan ajanların idari, askeri ve istihbari kurumların yapı ve özelliklerini içeren çok gizli faaliyetleri gün yüzüne çıktı.

01 Eylül 2012 Cumartesi 09:33
POLİS KÖKENLİ VALİ’DEN ‘AJAN OPERASYONU’

Cengiz DURULAR'ın haberi...
Valiler Kararnamesi’yle Iğdır Valiliği’ne atanan Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Pek’in bizzat yönettiği Ajan Operasyonu’nun ayrıntıları oldukça dikkat çekici. Iğdır ve Kocaeli’nde Emniyet, MİT ve Askeri istihbarat birimlerinin ortaklaşa yürüttüğü operasyonda yakalanan ve İran’ın istihbarat örgütü SAVAMA’ya çalışan 9 kişinin para ve kaçakçılık üzerinden gerçekleştirdiği bilgi alışverişini esas alan çok gizli faaliyetleri polis kökenli Vali Ahmet Pek’in özel yöntemiyle gün yüzüne çıktı. Türk polis teşkilatının en stratejik birimlerinde yaptığı hizmetlerden ötürü Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı’na akabinde Iğdır Valiliği’ne atanan Pek, İran’daki istihbarat örgütü SAVAMA’yı bir yıl önce yakın takibe aldı. Iğdır’da bir yıl kamu kurumlarını fotoğraflayan iki kişinin Iğdır Emniyeti tarafından gözaltına alınması sürecini yakınen takip eden polis kökenli Vali Pek, görev yaptığı kentte adım atar atmaz operasyon için düğmeye bastı. Iğdır ve Kocaeli’nde yapılan eş zamanlı operasyonda 9 kişi gözlaltına alındı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, İran lehine çalışan Iğdır, Ağrı ve Van nüfusuna kayıtlı kişilerin, ülkedeki stratejik kurum ve kuruluşlara ait yerleri, terör örgütüne verdiği belirtildi. Iğdır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ilgili birimlerle MİT’in teknik ve fiziki takibine takılan şahısların sınır vilayetleri, buradaki stratejik birimler ve ilgili yetkilileriyle ilgili bilgileri İran’ın SAVAMA ajanlarına aktardıkları, karşılığında para ve kaçakçılık faaliyetlerine ilişkin kendilerine ültimatonun sağlandığı ortaya çıktı.

 

Turist kılığında askeri ve önemli yerleri fotoğraflamışlar

Özellikle askeri birimleri turist kılığında fotoğraflayıp görünteleyen şahısların ev ve iş yerlerinde yapılan aramada konuyla alakalı çok sayıda dokuman ele geçirildi. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, İran ajanlarında ele geçirilen dokumanlarda fotoğraf ve GPS işaretlemelerine ulaştı. Soruşturma kapsamında MİT mensupları, Kürtçe ve Farsça konuşmaların bulunduğu çok gizli belgelere ulaştı. "Devletin Güvenliğine İlişkin Bilgileri Temin Etme" suçundan gözaltına alınan 9 kişi Iğdır Emniyeti’ndeki sorgularının ardından Erzurum Adliyesi’ne sevk edildi. Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ya da askeri casusluk amacıyla temin etmek suçundan Iğdır'da yakalanan ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında Erzurum Adliyesine çıkarılan 9 kişiden 7'si tutuklandı. Sabah saatlerinde Iğdır'dan getirilen ve Erzurum'da yargıç karşısına çıkarılan 6'sı Iğdırlı, 2'si Ağrılı, 1'i Vanlı 9 kişiden İbrahim Ö. Cumhuriyet Savcılığı tarafından serbest bırakıldı. Diğer 8 kişi ise tutuklanma istemi ile Erzurum 1 nolu Hakimliğe sevkedildi. Mahkeme, Suat S.'yi serbest bırakırken; çiftçiler Kamil A. (60), Ali Z. (48), Nurettin A. (48), Abdurrahman Y. (44) ile emekli Ali A. (57), ticaretle uğraşan Mustafa K. (46), Keresteci Timur A. (53) tutuklandı. Suçlamaları kabul etmeyen 7 kişi, Erzurum F Tipi Cezaevine gönderildi. Devletin güvenliği ile ilgili bilgileri temin etmek için örgüt kurdukları, İran adına casusluk yaptıkları ileri sürülen şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada çok sayıda çok gizli doküman, sınırdaki güvenlik birimlerine ait görüntüler, kaleşnikof marka uzun namlulu silah ile otomatik tüfekler ele geçirildi. Iğdır Valisi Ahmet Pek, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Iğdır'a atandıktan sonra konunun olgunlaştığını görünce operasyonu başlattık" dedi.

Editör

Son Güncelleme: 01.09.2012 14:29
Anahtar Kelimeler:
Iğdır Valisi Ahmet Pek
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.