ERZURUM EĞİTİM ÜSSÜ OLACAK

Üniversitenin kuruluşu ve hedeflerini açıklayan Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Kafkaslar, Orta Doğu ve Orta Asya’nın yüksek öğretim taleplerini karşılamaya talipli olduklarını söyledi.

17 Nisan 2012 Salı 11:15
ERZURUM EĞİTİM ÜSSÜ OLACAK
Göreve geldiği günden beri yapmış olduğu çalışmalarını düzenlediği basın toplantısı ile anlatan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, üniversitenin önümüzdeki akademik sezonunda 500 öğrenci ile eğitime başlayacağını bildirdi.
Rektör yardımcıları ve fakülte dekanları ile birlikte düzenlediği toplantıda üniversitenin misyonu, hedefleri ve kuruluştan bugüne kadar gelinen mesafeyi anlatan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, 2012- 2013 akademik yılında açılacak olan İktisat, İşletme, Matematik, Makine Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde örgün ve ikinci öğretimde 500 öğrenciye eğitim verileceğini bildirdi. Prof. Yaylalı, üniversitenin yönetim kadrosunu da tanıttı.

YAŞAMBOYU ÖĞRENME ESAS OLACAK
Prof. Dr. Yaylalı, yaşam boyu öğrenmeyi esas alacaklarının altını çizerek, ana hedeflerini ise üç ana başlıkta sıraladı.
Rektör Prof. Dr. Yaylalı, "Yaşam boyu eğitim, öğrenmenin öğretilmesidir. Yaşam boyu eğitimi, toplumun ve sanatın bütün katmanlarına yayacağız. Eğitim kalitesini artırıp, araştırma yapacağız. Amacımız, uluslararası önemli projeler yapmaktır. Bunu yaparken kulelerde oturmayacağız. Üniversitemizin, Erzurum sorunlarını ortaya koyması lazım. Birinci öncelik; Erzurum, sonra bölgenin sorunlarını ortaya koymak. Erzurum'u Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu'daki yüksek öğrenim taleplerini karşılayacak bir eğitim üssü haline getirmek hedefindeyiz. Bizimle birlikte kurulan 6 üniversiteye bakıldığında, bunların tamamı Ankara ve Ankara'nın batısında. Biz kendimize bir hedef koyduk. Erzurum'u Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde yüksek öğrenim taleplerini karşılayacak üst haline dönüştürelim istedik. Yüksek teknolojiye girmemiz lazım. Sağlık var, eğitim var, tarım var, kış turizmi var, bunlara bir de yüksek teknoloji getirelim istedik." diye konuştu.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Rektör Prof. Dr. Yaylalı, Türkiye’de bir ilke imza atarak hiçbir üniversitede olmayan Spor Bilimleri Fakültesi açacaklarını belirterek, bu fakültede geleceğin beden eğitim ve spor öğretmenlerini nitelikli ve akademik yetiştireceklerini açıkladı.
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, üniversite bünyesinde Mühendislik-Mimarlık, Fen, İktisadi ve İdari Bilimler, Edebiyat, Sağlık Bilimleri ve Spor Bilimleri Fakültesi bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'de ilk defa bir üniversite bünyesinde Spor Bilimleri Fakültesi açılacağına da dikkat çekti. Bunların yanında bir yüksekokul, üç de enstitü bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yaylalı, toplumla iletişim kurduklarını ve sorunlara çözümler üreten bir üniversite olmayı hedeflediklerini de kaydederek, 15 aylık bir maziye sahip ETÜ'de şimdilik 8 Profesör, 5 doçent, 11 yardımcı doçent ve 49 araştırma görevlisinin bulunduğunu bildirdi.

“ÇAY KAHVE İÇMEYİP SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”
Prof. Dr. Yaylalı, daha sonra sözlerine şöyle devam etti:
"Çay kahve içmeyip sorunları çözeceğiz. Üniversitede üç temel hedefimiz var. Bu hedefleri gerçekleştirirken fildişi kulelerde oturmayacağız. Erzurum'un ve bölgenin sorunlarına çözümler üreteceğiz. Görücüye çıkan kızlar gibi olacağız. Havalimanı yolu üzerindeki kampuste bu yıl 5 bin metrekare kapalı alan yapacağız."

TEKNOLOJİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULACAK
Üniversite bünyesinde bir de Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YÜTAM) kurmayı düşündüklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Yaylalı, "Fen Bilimleri Enstitü Müdürümüz bu işin mutfağında olacak. Nano teknoloji olmak üzere, diğer teknik alanlarda çalışacaktır. Fizibilitesini yaptık. 35 milyon lira civarında. Finansal destekle, bir kısmını İslam Kalkınma Bankası'ndan alalım dedik. 4 tane başkan yardımcısı var. Türk İslam Kalınma Bankası'nın yardımcısı, benim üniversiteden arkadaşım. Türkiye'de sadece Ankara ve İstanbul'da var. Bu merkez, Ankara ve İstanbul'dan sonra ileri teknoloji alanında ülkemizdeki üçüncü merkez olacak. Bölgemizin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Araştırma Merkezi kuracağız. Akademik araştırmalar yapacak, kalkınma ajanslarıyla bu işi birlikte değerlendireceğiz. Kaynakları inceledik. 31 yıllık Üniversite hocasıyım. Erzurum'da 300 tane teşvik belgesi alınmış, ancak bunlardan sadece 29 tanesinin yatırımı tamamlanmış." dedi.

ÇAĞRI USULÜ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALINACAK
Üniversitenin gelişim planını da hazırladıklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı, "3 yıl boyunca 40 öğretim üyesinden kurulan komisyon çalıştı. Erzurum Teknik Üniversitesi'nin gelişim planı hazırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile 34 araştırma görevlisi araştırma ve eğitim için yurt dışına gönderildi. ÖYP ile 15 öğretim elemanı üniversitemize atandı. Üniversitemize öğretim üyesi elemanı alımına Eylül 2011'de başlandı. Çağrı usulü aştırma görevlisi alacağız." ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİ SAYISI 2023'TE 40 BİN OLACAK"
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, 2012-2013 eğitim öğretim yılında 5 fakülte ve 500 öğrenci ile eğitime başlayacak olan üniversitenin 2023’de 40 bin öğrenciye eğitim vereceğini vurguladı.
Üniversiteye kampus yeri olarak tespit edilen Havaalanı Yolu üzerindeki alana da değinen Rektör Yaylalı, Erzurum 1. İdare Mahkemesi'ne açılan yürütmeyi durdurma isteminin de reddedildiğini hatırlatarak, kampus yeri noktasında kanuni bir engel kalmadığını açıkladı. Prof. Dr. Yaylalı, kampus yeri ile ilgili şu bilgileri verdi: "4 bin dönümlük kampus alanı var. Gerekli çalışmaları yapılıyor. Yerleşim planı yapıyoruz. Üniversitenin yeri çok önemlidir. Amerika'nın önemli üniversitelerinde incelemelerde bulunduk. Yerleşim planı hazırlanıyor. Kampüs planlaması için İstanbul'dan 5 şirket ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kampuste ilk etapta 5 bin metrekare kapalı alanı bulunan 2 katlı betonarme bir bina yapıyoruz. 10 derslik, laboratuvarı var, kantin var. Öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak ofisler var. Rektörlük çalışma ofisleri var. Yapacağımız bu binayı çok amaçlı olarak kullanacağız. Kampus alanımızdaki bütün binaları, altyapıyı 2019 yılına kadar bitireceğiz. 2023'e geldiğimizde ise 40 bine yakın öğrencimiz olacak."

KAMPÜS ALANINDA 40 KUYU AÇILDI 8’İNDE SU ÇIKTI
Rektör Prof. Dr. Yaylalı, kampus alanının tarım alanı olmadığını da savunarak, belirlenen alanın 1981 yılında imara açıldığını ifade etti.
Alanın sulak olup olmadığının tespiti noktasında ise 40 kuyu açıldığını söyleyen Prof. Dr. Yaylalı, bu kuyulardan sadece 8'inde 11-14 metrelerde su çıktığını dile getirdi. Rektör Yaylalı, kampüs yeri konusunda cumhurbaşkanının şehir dışı olmaması yönünde kanaat belirttiğini vurgulayarak, "Yer seçiminde şehre uzaklık, ulaşım, kamulaştırma maliyeti, arazinin yapısı, birimler arası ilişkiler, altyapı ve depremsellik konuları etkili oldu. Maliye, kamulaştırma için para veremeyeceğini söyledi. En uygun alan olarak burası tespit edildi. Eğitimde verimli olacağı düşünülerek kampus üniversitesi tercih edildi." diye sözlerini tamamladı.
Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın icraatlarını ve hedeflerini anlattığı toplantı, yemekle sona erdi.

Editör

Son Güncelleme: 17.04.2012 11:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.