Obeziteden tüp mide ameliyatıyla kurtuldu

Erzurum BEAH'da, 160 kilogram ağırlığındaki Abdulkadir Kaplan'ın midesinin yüzde 85'i "tüp mide" olarak bilinen mide küçültme ameliyatıyla alındı.

admin
admin
24 Ekim 2017 Salı 12:57
Obeziteden tüp mide ameliyatıyla kurtuldu

Erzurum'da 160 kilogram ağırlığındaki Abdulkadir Kaplan'ın midesinin yüzde 85'i, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (BEAH) yapılan ve "tüp mide" olarak bilinen mide küçültme ameliyatıyla alındı.

BEAH'tan yapılan açıklamaya göre, Erzurum'da yaşayan 160 kilogram ağırlığındaki Abdulkadir Kaplan (21), bir süre önce aşırı kilo şikayetiyle BEAH Genel Cerrahi Kliniğine müracaat etti.

Kaplan'ın midesinin yüzde 85'i, hastanedeki tetkik ve muayeneden sonra gastroenteroloji cerrahi uzmanı operatör Dr. Ufuk Arslan ve genel cerrahi uzmanı operatör Dr. Yılmaz Özdemir tarafından tüp mide olarak da bilinen mide küçültme ameliyatıyla alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen doktor Arslan, obezitenin yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve uyku apnesi sendorumu gibi çeşitli hastalıklara sebep olduğunu ifade etti.

Vücut kitle endeksi yüzde 30'un üzerinde olan insanların obez olarak tanımlandığını anlatan Arslan, "Diyet gibi çeşitli yöntemlerle zayıflayamayan insanlar cerrahi yöntemlerle zayıflayabilmektedir. Ancak her obez olana cerrahi uygulanmaz. Vücut kitle endeksi yüzde 40’ın üzerinde olan veya vücut kitle endeksi yüzde 35'in üzerinde olup yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi ek problemleri olan kişilere obezite cerrahisi uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Arslan, tüp mide ameliyatlarının şu an dünyada yapılan en popüler obezite ameliyatları arasında yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yapılan müdahale ile hasta daha az yemek yemekte ve midenin fundus kısmından salgılanan ve de iştahı artıran 'gherelin' adlı hormonun salgılanmasının azalmasından dolayı hastanın iştahı azalmaktadır. Bu ameliyattan sonra hastalar az yemekte, iştahları azalmakta ve sonuç olarak da zayıflamaktalar. Ancak hiçbir ameliyat tek başına yeterli değildir. Biz hastaların yaşam tarzlarını değiştirmesi ve egzersiz programlarını arttırması durumunda daha başarılı olabileceğini söylüyoruz. Hastalar, ameliyat sonrası doktorların ve diyetisyenlerin tavsiyelerine uyarak biraz daha hareketli bir yaşam sürmeli ve aldıkları gıdalara dikkat etmelidirler."

"HAYALLERİM 70 KİLOYA DÜŞMEK"

Hasta Kaplan ise "Tüp mide ameliyatı olmadan önce 160 kilogram ile hastaneye geldim. Ameliyatım başarılı geçti. Çok kilolu olduğum için iş yerinde rahat çalışamıyordum. Ameliyatımı oldum ve artık dilediğim her şeyi yapacağım. Hayalim 70 kiloya düşmek." ifadesini kullandı.

Kaplan, ameliyatı ile tedavisini yapan doktorlara ve hastane personeline teşekkür etti.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.