2014’E SAĞLIKLI GİRMENİN PÜF NOKTALARI

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, yeni yıl beslenmesine dikkat çekti.

24 Aralık 2013 Salı 14:24
2014’E SAĞLIKLI GİRMENİN PÜF NOKTALARI
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, 2014’ü karşılamaya yaklaştığımız şu günlerde yılbaşı hazırlıklarına da başlandığını belirterek, “Yeni yılı kimimiz evde sevdikleriyle birlikte karşılarken kimimiz dışarıda karşılamayı tercih ediyor.Yeni bir yıla giriyor olmanın heyecanıyla yılbaşı gecesi yediklerimizi içtiklerimizi çok kaçırmadan sağlıklı bir şekilde geçirmemizin önemi şüphesiz ki tartışılamaz.Yılbaşı akşamları diğer günlere nazaran çok çeşitli yemek ve içeceklerden oluşan menülerle güzel sofralar hazırlanır.Tabii ki bu enfes besinlere karşı koymakta bir o kadar zorlaşır.Ancak sadece bir gecede abartılı bir miktarda ve yağlı besinler tüketilirse yılbaşı akşamı size zehir olabilir. Mide sorunları başta olmak üzere, ishal, yüksek oranda alkol tüketimi,kan şekeri yükselmeleri gibi pek çok sağlık problemleri yaşayarak yeni yılı ve ertesi gününü hastanede karşılayabilirsiniz.Eğer bu gibi tatsız durumlara maruz kalmak istemiyorsanız hem sağlıklı beslenerek hem de sağlıklı besinler tüketerek yeni yıla girmeniz fazlasıyla önemli. Bu nedenle bazı beslenme ilkelerine dikkat etmeniz gerekiyor” dedi. 

Yılbaşı sofrasında fazla yemek yiyebilmek için gün içerisinde öğün atlamak, aşırı besin alımından sonra gazlı içecek veya maden suyu içerek hazımsızlığın önlenebileceğini düşünmek yapılan yanlış davranışlar arasında yer aldığını dile getiren Enç daha sonra şunları kaydetti; “Aslında bu özel gün öncesi ve sonrasında bazı ilkelere dikkat etmek yılın ilk gününü sağlıklı ve daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.

• Yılbaşı günü ara öğünleri atlanılmamalıdır buna kahvaltı da dahil..Az az ve sık aralıklarla beslenilmelidir.

• Yılbaşı sofrasında fazla yemek tüketileceği düşünülerek,gün içerisinde nispeten düşük enerji içeren besinlerin tüketilmesi tercih önceliği olmalıdır.

• Eğer açlığınız söz konusu ise yılbaşı sofrasına oturulmadan 1 - 2 saat öncesinde yoğurt, meyve,salata, çorba ve ekmek gibi düşük enerjili besinler tüketilmelidir.

• Bir önemli noktada besinlerin çiğnenme süresidir.Besinler uzun bir zaman diliminde iyice çiğnenerek tüketilmelidir.Besinlerin yavaş yavaş çiğnenmesi de hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunların oluşmasını engeller.Ayrıca bu durum çabuk doymamıza ve daha az besin tüketimine de neden olacaktır.Fazla yağ içeren besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.Mayonezli sosis tavalar,eritilmiş peynirle hazırlanmış yemekler,fazla et tüketimi,kızartmalar ve kremalı çorbalardan uzak durulmalıdır.

• Su tüketimi de önemlidir.Gün içerisinde belirli aralıklarla bayanlar 11, erkekler 15 bardak su içilmelidir.

• Yılbaşı sofrası için yemekler haşlama,ızgara,buğulama ya da fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.Kızartma, kavurma gibi yöntemler tercih edilmemelidir.Tavuk, hindi ve kırmızı etlerin derileri ve görünen yağları temizlenmelidir.

Ana yemek yanında zeytinyağlılar ve salata tercih edilmeli pilav, makarna gibi karbonhidratı yüksek besinlerden kaçınmalısınız.

•Kuruyemiş tüketimi isteniyorsa E vitamini ve Q-3 içeren fındık ve ceviz tüketimi tercih edilmeli yağ miktarları fazla olduğundan tüketimleri 1 avucu geçmemelidir.

• Tatlı olarak ağır şerbetli tatlılar yerine daha hafif tatlılar tercih edilmelidir.Örneğin;kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı gibi…Enerji alımını aza indirmek için tatlıları yapay tatlandırıcıların toz formları ile hazırlayabilirsiniz.

• Yılbaşı sofrasında maden suyu, ayran, alkolsüz meyve kokteyli, taze sıkılmış veya yüzde 100 meyve suları tüketebilirsiniz. Kafein içeriği yüksek olan içecekleri de ölçülü tüketmeye özen gösterin.

• Yeni yılın ilk günü tatil de olsa, 8 - 9 saatten fazla uyunmamalıdır. Hatta 1 Ocak günü öğle ve akşam yemeğinde haşlanmış sebze, light yoğurt, çorba ve/veya esmer ekmek gibi mideyi fazla yormayacak besinler tercih edilmelidir.Ayrıca özellikle 1 Ocak günü su tüketimine de büyük özen gösterilmelidir. Eğer yılbaşında alkol tükettiyseniz sabah kalkar kalkmaz 2 bardak su için ve bunu gün içerisinde 11-12 bardağa tamamlayın. Alkol vücuttan su atılmasına neden olur ve susuz kalan vücut toksin ve yağ depolar bu nedenle yeni yılın ilk günü çok su içmek gerekir.”

YILBAŞI İÇİN SİZE ÖZEL MENÜ

1 kase çorba,Az yağlı ve limonlu bol salata, 1 porsiyon fırında hindi,tavuk ya da et,İç pilav (Az miktarda 2 yemek kaşığı gibi..) ve zeytinyağlı sebze tabağı

Yılbaşı akşamı sizin için sağlıklı mezeler:

Patlıcan ezme,Humus,Mercimek köftesi ya da kısır,Az Yağlı Beyaz Peynir,Barbunya pilaki,Haydari,Yaprak sarması ve Biber dolması

Uyarı; Mezeleri tüketirken yağ içerikleri önemlidir.Bu nedenle tüketeceğiniz miktar için yağ içeriğini kontrol ederek tüketmenizde fayda var.

Ekmek Tüketimi;

Tam tahıllı,çavdar gibi ekmekler tüketebilirsiniz.


Editör

Son Güncelleme: 24.12.2013 14:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.