OKULDA “İLK GÜN SENDROMU” SİZİ DE SARMASIN!

Eylül geliyor ve okullar açılıyor. Uzun bir tatil sonrası birçok çocuk okula tekrar geri döneceğinin sevinci, heyecanı ya da üzüntüsünü yaşarken birçok çocuk da okula yeni başlayacağı için bu duyguları yaşıyor.

10 Eylül 2014 Çarşamba 22:17
OKULDA “İLK GÜN SENDROMU” SİZİ DE SARMASIN!
Anne babalar için de, çocuklar için de okula başlamak duygusal olarak çok kolay değil. Birçok ebeveyn çocuklarını okula gönderirken orada tek başına tüm gün yalnız başına birçok şeye karar vermek zorunda kalacak ve zorlanacak diye endişe yaşarken bir yandan da bağımsız olacak olmalarına sevinerek kendi içlerinde karmaşa yaşayabiliyorlar. Uzman Psikolog Ayben Ertem okula yeni başlayacak çocukların ebeveynlere tavsiyeler verdi. 

Ertem; “İletişim önemli, onunla yaşayacağı değişimleri konuşun.”

İlk defa okula başlayacak çocukla iyi İletişim kurmanın öneminden bahseden Uzman Psikolog Ayben Ertem, okullar başlamadan önce çocuğu nasıl hazırlamak gerektiğini anlattı. Ertem, “Hayatında büyük değişiklikler olacağını ancak bu değişimlerin çok iyi değişimler olduğunu anlatın ve yeni şeyler öğrenecek olmasıyla ilgili onu heveslendirin ki o da kendine güvenli bir şekilde okula başlasın” dedi. Okul hayatıyla ilgili farklı hususlardan bahsetmenin faydalı olacağını söyleyen Ayben Ertem, “yeni başlayacağı çevreye daha rahat adapte olabilmesi için onu biraz daha bağımsız hareket edebilmesi için cesaretlendirebilirsiniz. Birçok şeyi kendisinin yapmasına izin verin ki okulda zorluk çekmesin. Kendi başına giyinebilme, yemek yeme ellerini yıkamak, tuvalete gitmek, şişelerin kapaklarını açmak, ambalaj kapakları açmak gibi becerileri ne kadar çok edinmiş olursa okulda da o kadar rahat eder” dedi.

Bunun dışında çocuğunuzla okulla ilgili duygularını konuşun diyen Ertem, “okul hakkında ne düşündüğünü sorun, size sorular sormasına izin verin, çocuğunuzu dinleyin ve onu eleştirmeden susturmadan sorularına mümkün olduğunca cevap verin ve onları kaygılandırmayın. “Daha sen kendi pantolonunu/ayakkabını giyemiyorsun, nasıl okula gideceksin” gibi sözler söylemeyin” açıklamalarında bulundu.

Okul başlamadan beraber okulu gezin

Önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Ayben Ertem, okullar açılmadan birkaç gün öncesinde okula beraber gitmenin, gezmenin yararlı olacağını vurguluyor. Hatta aynı okula gidecek arkadaşları varsa onlarla birlikte böyle bir organizasyon yapabilirsiniz. Ayrıca okulla ilgili konuşmak da öğrenci adayını rahatlatacaktır.

Pozitif konuşun ve heyecanını paylaşın…

Ayben Ertem en önemli adım okulla ilgili çocuğunuzla pozitif konuşmanız ve onun heyecanını paylaşmanız olduğunu söylüyor. Ayrıca çocuğunuzun ihtiyacı olacak şeyleri önceden almaya dikkat edin, son dakikaya bırakılan ya da unutulan şeyler ilk günlerden çocuğunuzda kaygı yaratabilir. Okula ne zaman gideceğini kimin bırakacağını kimin alacağını da konuşabilirsiniz.

Okulun İlk günü neler yapabilirsiniz?

Okulun ilk gününde çocuğunuzun çantasını hazırlamasına ve içine yiyecek, içecek ve bir takım yedek kıyafet koymasına yardım edin. Koyduğunuz kıyafetle ilgili öğretmeni de bilgilendirin ki küçük kazalar olabilir. Giyinmek için hazırlanırken kendilerinin giyinmesi için teşvik edin ki okulda giyinip soyunurken fazla zorlanmasın. Çantasının içindeki eşyalara birlikte tekrar bakın ki okuldan gelirken çantasında ne var ne yok bilsin. Kaybolan eşyaları için de öğretmenle konuşması gerektiğini söyleyin. Evden zamanında çıkın okula telaşlı bir şekilde gitmeyin ve sınıfına girdikten sonra bir süre bahçede olun. İlk günü okuldan siz almaya çalışın, erken gidin ve onun görebileceği bir yerde onu bekleyin. Okulun nasıl geçtiğini ve onun heyecanını mutlaka paylaşın, onu dinleyin ve duygularını eleştirmeden alın.

Editör

Son Güncelleme: 10.09.2014 22:18
Anahtar Kelimeler:
ErzurumAyben Ertem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.