Eski mahallelerin yok oluşuna bir sitem de 3 Kümbetlerdeki babaocağını bulamayan sanatçıdan geldi.

Kentsel dönüşümün faydaları elbette ki say say bitmez.

Özellikle eski, kıt ve kısıtlı malzemeler ile geçmiş dönemlerde yapılan yapıların riskli, aynı zamanda sorunlu, ekonomik ömrünü tamamlamış olması dikkate alındığında kentsel dönüşüm kesinlikle doğru tercihtir.

Çarpık yapılaşmanın da önüne geçilmesini hedefleyen, sorunlu alanları ve binaları daha yaşanabilir ve sağlıklı hale getirmek için pek elzem olan dönüşüm, zaman geçtikçe daha çok kabul gören ve talep edilen de bir tercih olmuştur.

Tüm yurtta olduğu gibi Erzurum’da da yıllar önce başlatılan kentsel dönüşüm, zaman zaman sancılı da olsa bugüne gelindi ve bir başarı hikayesi yazıldı.

Yazıldı ama günün sonunda memnun olanlar kadar memnun olmayanlar da vardı.

Özellikle mahallelerin tarihe karışması, belli ruhun ortadan kalkması, tamamen yabancılaşmış bir kent dokusunun, ruhunun oluşması dudak büktürdü.

Geçmiş kayboldu, hatıralar zayi edildi.

Zatım da zaman zaman kentsel dönüşüm gerçekleşirken dikkate alınması gereken hususlar konusunda bu sütunlarda çok kalem oynattığım oldu.

***

İsmi Erzurum ile özdeşleşen Türk Halk Müziği sanatçılarından merhum Mükerrem Kemertaş’ın oğlu sanatçı Tuncay Kemertaş da bu soruna parmak basanlardan oldu.

Adeta kendi deyimiyle zülfü yâre dokundu.

Her Salı akşamları saat 20.00’de TRT Erzurum Radyosu Reyhani stüdyosunda TRT Müzik kanalında canlı müzik proğramlarına başlaması sebebiyle artık sıklıkla baba ocağına gelen oğul Kemertaş da aynı dertten yakınıyor.

Babasının 3 Kümbetlerdeki bugün yerinde yeller esen evinin etrafını gezdikten sonra düşüncelerini dile getiren Tuncay Kemertaş, ‘’ Bırakın evimizi, mahallemizi bulamadım. Vardı, yok şimdi. Tarihi dokuyu göremiyoruz bir defa. Kültürel hafızamız yok olmuş. Kentsel dönüşüm yapılırken bazı hassasiyetler dikkate alınmalıydı ama maalesef o yapılmamış. Keşke olmamış olsaydı. Yazık olmuş’’ diyor, iç çekerek…

TUTTUĞUM BABA SÖZLER: İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır! (Mark Twain)

DUVARIN DİLİ: Kahvenin suçu yok. Siz hatır bilmediniz!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ömer 2024-05-28 10:22:43

Erzurumu terkedenlerin şu nostaljilerinden gına geldi artık. Madem iyiydi niye gittin niye terkettin. Madem iyiydi neden memleketini yerden yere vurursun. Bu kentten gidenin bu şehirle ilgili konuşmaya hakkı yoktur.