Kurban bayramının geldiğini sosyal medyada ve gelen e-mail, SMS gibi kanallardan kurban için para isteyenlerden anlıyorum. İslami kılıklar üzerlerinde, cübbe, sarık, sakal, şalvar referansları! Genellikle Afrika kıtasında kesilmek üzere para talep ediyorlar! Kendi referansları ise kameralar önünde kesilen ve dağıtılan kurbanlıklar.

Batı toplumlarında kişilerin kılık kıyafetleri referans teşkil etmez! Videolara da inanacak kimse olduğunu düşünmüyorum. Batıda hakkınızı arayabilirsiniz, şikâyetçi olduğunuzda muhatap bulabilirsiniz! Bizim ülkemizde ise sorgulayacak bir resmi kurum, kişilerin haklarını arayacak bir yetkili olduğunu da sanmıyorum. Afrika’da ise meydan boş!

İsteyen istediği yere kurbanını kestirmeye ve bağışlamada serbesttir. Niçin Afrika mesela? Orada küçükbaş üç bin lira ve sığır beş bin lira ise bizde niye sığır iki yüz bin, koyun on beş bin lira? Afrika ülkelerinin gelir seviyesi ve ekonomisi demek ki bizden kat be kat iyi!

Kuran’a göre kurban kesmek her gücü yeten Müslümana farz. Ve kurban ibadetini her Müslümanın gücü yettiğince kurbanının kendi gözü önünde kesilmesi makbuldür. Derneğe, vakfa, cemaate, tarikata, camiye kurban verilemeyeceğini düşünüyorum. Çünkü kurban kesemeyen insanlara kurban eti vermenin bir yardım ve bir paylaşım ve bir yakınlaşma için olduğunu düşünüyorum.

Ülkemizdeki ekonomik krizin özellikle emekli ve asgari ücretli olanlarda geçim sıkıntısından ziyade açlık sınırı altında kalması, insanların ciddi beslenme sorunları durumu varken yabancı bir ülkedeki insanlara kurban kesmenin biraz da burada et yiyemeyen insanların kul haklarının üzerlerine aldıklarını düşünüyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.