BÜYÜKŞEHİR YASASI NİTELİKLİ BELEDİYECİLİĞİ GETİRECEK

Ak Parti Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği ‘modern belediyecilik’ anlayışının Büyükşehir Yasası’yla birlikte kimlik bulduğunu dile getirdi.

21 Kasım 2013 Perşembe 18:43
BÜYÜKŞEHİR YASASI NİTELİKLİ BELEDİYECİLİĞİ GETİRECEK
Başkan Kılıç, “Bu yasayla birlikte hizmetlerin tek elden yapılması suretiyle kaliteli, nitelikli bir belediyecilik yapılmasının önü açılmış oldu” dedi. 

Türkiye’de şehirlerin çok uzun yıllar 1580 sayılı belediye yasasıyla idare edildiğini ifade eden Ak Parti İl Başkanı Murat Kılıç, Büyükşehir Yasası sayesinde adem-i merkezli bir hizmet anlayışının ortaya çıkacağını vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasetin, kalkınmanın ve demokratikleşmenin yerelden başladığını her fırsatta dile getirdiğini anlatan Başkan Murat Kılıç, şunları söyledi: “Sayın Başbakanımızın, belediye yöneticiliğinden, belediye başkanlığından gelmesi, yerel yönetimleri ve yerelde siyaseti iyi bilmesi Türkiye için bir şanstır. Göreve geldikten sonra da 2005 yılında yeni bir belediye yasası, şimdi de Büyükşehir Belediye Yasasıyla birlikte belediyelerin daha güçlü hale gelmesi sağlanmıştır. Bu yasayla hem büyükşehirlerin yeniden düzenlenmesi, yetki ve görev sorumluluk alanlarının değiştirilmesi hakikaten adem-i merkezi bir anlayışa sahip oldu. Modern bir belediyecilik anlayışı getirilmeye çalışıldı. Hizmetlerin tek elden yapılması suretiyle kaliteli, nitelikli bir belediyecilik yapılmasının önü açılmış oldu. Bu yapılan değişiklerle konuya Sayın Başbakanımızın böyle bir bakışı var bunu bilmek lazım. Siyasetin yerelde başladığını kalkınmanın yerelde başladığın, demokratikleşmenin de ilk adımının, ilk basamağının yerelde siyaset olduğunu defalarca kendileri ifade ettiler. Bizde meseleye böyle bakıyoruz. Elbette siyasetin ilk basamağı yereldir, demokratikleşmenin ilk basamağı yerelde siyaset yapmaktır. Bu anlamda Türkiye’de çok farklı noktalara gelindiğini söylememiz lazım.”

“BELEDİYE İŞ KAPISI GİBİYDİ”

Geçmişte istismar edilen bir belediyecilik anlayışı olduğunu anımsatan Başkan Murat Kılıç, yönetimlerin olaya popülizmle yaklaştığını ve tamamen kendilerine yakın kadroları belediyelere doldurduğunu söyledi.

Kılıç şöyle devam etti. “Eskiden sadece işsizlere iş bulma kapısı olarak görülen bir belediyecilik anlayışı vardı. Bunlar çok değişti. Artık belediyeler istedikleri gibi personel alıp ve sadece istihdam kapısı olarak belediyeleri görme anlayışı tamamen ortadan kalktı. Popülizmden uzak tamamen gerçeklere dayalı bir belediyecilik anlayışı getirilmiş oldu. Tabi bu bizim için bir şans. Sayın Başbakanımızın belediyeciliği çok iyi biliyor olması hem Türkiye için hem belediyelerimiz için büyük bir şans. Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapılan bu değişiklikler, Türkiye’de belediyeciliğin önünü açmıştır. Tabi modern belediyecilik dediğiniz zaman belediyeciliğin tanımı ve görev alanları çok geniş. Özellikle son yapılan değişikliklerle de iyice genişledi.”

“HER ALANDA BELEDİYE OLMALI”

“Ben şöyle düşünüyorum; insanın var olduğu, insanın ihtiyaç duyduğu yerde belediye vardır, olmalıdır. Şehirlerde her alanda belediye olmalıdır. Sosyal, kültür hizmetleriyle, yoksullara yaklaşımıyla, kentlerin modern görüntüye sahip olmaları anlamında, ulaşım da aklımıza gelen her alanda belediyeler mutlaka sorumluluk üstlenmelidirler. ‘Ben bu işin sahibiyim’ demeli ve meseleye böyle bakmalıdırlar. Türkiye aslında bu yerel yönetimlerin güçlenmesiyle beraberde bu adem-i merkezi anlayışıyla, yerelde güçlü yönetimlerle çok daha kolay yönetilebilir. Çünkü merkezden idare zor bir iştir. Birçok yanlışlara sebep olabilir, işlerin ağır aksak yürümesine sebep olabilir ama yerelde meselelerin takibi, yerelde sıkıntıların çözümü, yerelde işlerin takibi çok daha kolaydır. Biz özellikle önümüzdeki yıllarda belediyelerimizin çok daha güçlü hale geleceğine inanıyoruz ve ilerde belki çok daha farklı anlamlarda belediyelerin hizmet etmesinin imkânı oluşturulacak. Ama mutlaka belediyelerin, belediyeleri idare eden yöneticilerimizin şu anlamda meseleye bakması lazım; insanın var olduğu, ihtiyaç duyduğu her alanda belediye olmalıdır. İnsan nerede varsa, insanın insana dair sıkıntıları nerede varsa, mutlaka belediyeler orada çözüm üretmelidir. Bu, işsizlikten tutun da şehirlerin gelecek vizyonlarının oluşturulmasından, şehre yabancı yatırımların gelmesinden, her alanda belediyeler hizmet etmelidir, kendilerini sorumlu hissetmelidir.”

“ŞEHİRLER ARASINDA REKABER VAR”

AK Parti İl Başkanı Murat Kılıç, artık ülkeler arasında rekabet olduğu gibi şehirlerarasında da rekabet olduğunu belirterek, bu yarışta Erzurum olarak geri kalmamız gerektiğini vurguladı. Kılıç, “Burada da tabii ki başarıyı yakalamış şehirleri hakikaten bizler de örnek almalıyız. Onlar nasıl bu başarıyı yakaladılarsa bizler de daha iyisini yapmak konusunda rekabetin içerisinde var olmalıyız. Bizim belediyecilik anlayışımız bu. Ak Parti olarak da Türkiye’de belediyeciliği bu anlamda en güzel şekliyle uygulayan belediyeler Ak Parti belediyeleridir. Bugün başkalarının elindeki belediyelerle, Ak Partinin elindeki belediyeleri mukayese ettiğimizde yönetim anlayışlarını, şehirlerdeki farklılıkları, değişiklikleri, yenilikleri mutlaka göreceksiniz. Yani Ak Parti bu işte belediyecilik noktasında bu işin uzmanıdır, ihtisas sahibidir. Bunda Sayın Başbakanımızın da etkisi, katkısı çok büyüktür ve Ak Parti’nin belediyeciliğe bakışıyla da Türkiye’de belediyecilik hakikaten çok daha iyi noktalara gelmiştir bundan sonra da gelmeye devam edecektir” diye konuştu.


Editör

Son Güncelleme: 21.11.2013 18:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.