EMEKLİ İKRAMİYESİNİ EHRAMIN TANITIMINA HARCADI

Erzurum’da el sanatları öğretmenliği yapan Hülya Saltuklu, emekli ikramiyesini şehrin geleneksel ürünü olan ehramın tanıtımına harcadı. Tek derdi Erzurum olan Saltuklu, 26 yıllık emeğini ehramın tanıtımına kullandı.

19 Kasım 2012 Pazartesi 08:56
EMEKLİ İKRAMİYESİNİ EHRAMIN TANITIMINA HARCADI

Hülya Saltuklu, Erzurum’da asırlardır örtünme amaçlı olarak kullanılan ehramın tanıtımı için gece gündüz çalıştı. Ankara Gazi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 22 yıl el sanatları öğretmenliği yapan Saltuklu’nun tek derdi doğdu kenti tanıtmaktı. Emekli olduktan sonra aldığı ikramiyeyi bu hedefe adayan Saltuklu’nun girişimleri ve Aziziye Belediyesi’nin katkılarıyla kurumda turistik eşya atölyesi açıldı. Ehramdan dekoratif eşyalar, yastık ve yatak örtüleri, atkı, fular, hediyelik eşya, anahtarlık, örtü, pano, pelerin, panço, çanta, heybe, biblo, telefonluk ve kitap ayıracı gibi birçok ürün geliştiren Saltuklu, 2011 Universiade için şehir ve ehramın tanıtımı adına elini taşın altına koydu. Kazandığını ehram için harcayan Erzurum sevdalısı bu hanımın gayretleriyle geleneksel örtünme aracı farklı unsurlara dönüştürüldü. Tanıtım ve destek konusunda sorunlarla karşılaştıklarını ve kentte ehramın zor temin edildiğini bildiren el sanatları öğretmeni Saltuklu, bu konuda oldukça dertli. Saltuklu, günümüzde yün büken kişinin bulunmadığını için geleneksel ürünün yok olma tehlikesi yaşadığını ifade etti.

El sanatları öğretmeni Saltuklu, şöyle dedi:

“Ehramı bürünme amacından çıkarıp başka nerelerde kullanırız diye oturup düşündüm. Önce sehpa örtüsünden başladım. Sonra fikirden fikir doğdu. Başka ürünler geliştirdik. Tasarım güzel olursa, insanlara güzel şeyler aktarırsanız başarılı olursunuz. Bu düşünceye inandım. Reklam konusunda sıkıntılıyız. Erzurum ehramı biliyor. Ehramı dışa tanıtmamız lazım. Tezgahlar yok. Ehramı bükecek kişi yok. Biz şuan insanların evinde bulunan ehramları kullanıyoruz. Biz Erzurum’da ehram bitti ve tükendi demek istemiyoruz. Tezgahlar çürüdü. Bu konuda köklü bir çalışma yapılması lazım. Orijinal yünün Erzurum’a has dört rengin burada üretilmesi lazım. Kimse bize sahip çıkmıyor. Bize sermaye ve destek gerekiyor.”

 

“Emekli ikramiyemi ehram için harcadım”

El sanatları öğretmeni Hülya Saltuklu, emekli ikramiyesini ehram için harcadığını ifade etti.

Saltuklu, “2011 Olimpiyatları öncesi yetkililer bana geldi ve raflarla yeni ürünlerin olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine bütün paramı bu işe harcadım. Sırf tanıtım için. Öyle gün oldu ki kapı kapı dolaştım ehram aldım vatandaşlardan. Bulunması zor. Her gün Mahallebaşı ve Tebrizkapı’da hanımlarla bir araya geldim ehram satın almak için. Bu işe o dönem tam 20 bin lira harcadım. Emekli ikramiyem 26 bin liraydı, bunun 20 binini bu işe harcadım. Eşim artık yeter diyor bana. Gecemi, gündüzümü ve paramı bu işe harcadım. Sonuç ortada. Biz tanıtım için kendimizi yıpratırken şehrimizde bu alana olan ilgisizlik ve tanıtım eksikliği beni üzüyor. Ne destek var ne de tanıtım” diye konuştu.

 

Ehram nedir?

Ehram, saf koyun yününün doğal renkleriyle elde bükülerek, yerel tezgah üzerine değişik renklerle çeşitli nakışlar atılarak dokunan, Erzurum’da örtünme amaçlı kullanılan yöresel bir kumaştır. Ehram baştan ayaklara kadar inen ve gözler açıkta kalacak şekilde el yardımıyla yüze bürüklenen (yüzün kapatılması) kadın boy örtüsüdür. Ehram; doğal bir yalıtım malzemesi olduğu için vücut ısısını düzenleyerek kışın sıcak yazın serin tutar. Ehram hem ısı hem de ses açısından doğal bir izolatör görevi görür. Terlemeyen doğal bir malzemedir. Yün içinde bulunduğu milyonlarca hava yastığı ile hava akımı sağlamakta ve bu yüzden terleme yapmamaktadır. Beyaz, şekeri boz, mor ve siyah renkli koyunlardan elde edilen doğal yünlerde hiçbir katkı maddesi olmadan tamamen insan gücü ile elde yapılır.

Editör

Son Güncelleme: 19.11.2012 09:00
Anahtar Kelimeler:
Hülya Saltuklu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.