TORTUM GÖLÜ AKLANDI

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin Tortum Gölü'nde 1 yıldır yürüttüğü çalışma sonucunda, yaygın kanaatin aksine Tortum Gölü suyunun 1. sınıf kaliteli sular sınıfına girecek derecede temiz olduğu sonucuna varıldı.

25 Ekim 2013 Cuma 15:32
TORTUM GÖLÜ AKLANDI
Çalışma süresince gölün bazı fiziko-kimyasal parametreleri ve ağır metallerinin mevsimsel değişimi incelendi. Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özden Fakıoğlu, yöneticiliğinde yapılan yüksek lisans düzeyindeki çalışma kapsamında; ortalama çözünmüş oksijen değeri, su sıcaklığı, pH ve Secchi derinliği, Amonyak azotu, nitrit-azotu, nitrat-azotu, toplam fosfor, sülfat, Silikat ve toplam demir gibi çok sayıda parametre çalışıldı.

Çalışma bulgularına göre; Tortum Gölü, kıta içi su kaynaklarının sınıflarına göre, çözünmüş oksijen, pH, amonyak azotu ve nitrat azotu bakımından I. sınıf kaliteli sular sınıfına girerken, nitrit azotu derişimine bağlı olarak II. sınıf kaliteli sular sınıfına girmektedir. Yapılan bir diğer tasnife göre de kirlenmemiş sular grubuna girdiği tespit edildi. Gölün doğal güzelliklerinin devamlılığı için gölle ilgili çalışmalar genişletilerek devam edecek bir izleme programı oluşturulmalı.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, fakültede yaptıkları bilimsel ve sosyal içerikli çalışmalarda öncelikli hedeflerinin bölgenin sahip olduğu değerlerin envanterinin çıkarılması ve bunların tanıtılması olduğunu belirtti.

Editör

Son Güncelleme: 25.10.2013 15:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.