TARIK AKAN HAYATINI KAYBETTİ

Türk sinemasının ünlü ismi Tarık Akan, bu sabah hayatını kaybetti. Ünlü oyuncu, uzun süredir kanserle savaşıyordu. Tarık Akan kimdir? hastalığı neydi?

admin
admin
16 Eylül 2016 Cuma 10:21
TARIK AKAN HAYATINI KAYBETTİ
Yeşilçam'ın usta ismi Tarık Akan, 66 yaşında akciğer kanseri sonucu yaşamını yitirdi.
Geçtiğimiz günlerde akciğer kanseri tedavisi gördüğü ortaya çıkan efsane oyuncu Tarık Akan yaşamını yitirdi.
Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, acı haberi sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Türk sinamasının usta oyuncusu Tarık Akan'ın öldüğünü açıkladı.
Vakıftan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sanatçı olmanın dünyaya güzellikler sunmak olduğunu gösteren güzel insan, efsane filmlerin unutulmaz oyuncusu, “Anne Kafamda Bit Var"ın yazarı, ülkesinin ve halkının barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinin militanı, “Ekmek, gül ve özgürlük günleri"nin yorulmaz savaşçısı, Ülkesinin güzel yarınlarına kucak kucak emek taşıyan, Nâzım Hikmet sevdasını, Nâzım Hikmet Vakfı'nın kuruluşundan bugüne yönetim kurulunun her dönem en aktif üyesi olarak gösteren Sevgili arkadaşımız Tarık Akan, 16 Eylül 2016 Cuma sabahı aramızdan ayrılmıştır. Işıklı anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun."
HASTALIĞINI KAMUOYU 20 GÜN ÖNCE DUYMUŞTU
Ağustos ayının sonlarına doğru Tarık Akan'ın akciğer kanserine yakalandığı, Bodrum'daki villasında kimseyle görüştürülmediği ve durumunun ağır olduğu iddiası gündeme gelmişti.
Ünlü oyuncu bu haberler üzerine, "Şu anda evimde dinleniyorum. Yoğun bakımda olsam nasıl sizinle nasıl konuşurum. Tedavim normal sürecinde devam ediyor" demişti.
TARIK AKAN HAYATI FİLMLERİ
Gerçek adı Tarık Tahsin Üregül olan Tarık Akan, 1970 yılında Ses dergisinin oyunculuk yarışmasına katılarak birinci olmuştur. 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başlamıştır. Bir anda Yeşilçam'ın en yakışıklı oyuncularından birisi haline gelmiştir. Daha sonra 1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alır. 1973 yılında Yeşilçam'ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim (1973) adlı filmde Halit Akçatepe ile başrol oynar.
DAMAT FERİT
1974 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı (1975) adlı filmde Damat Ferit adlı karakteri canlandırır, film 1975 yılında vizyona girer ve Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden birisi olur ve bir klasik haline gelir. Ardından Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976) adlı, serinin ikinci filminde rol alır. Film Akan'ın oynadığı son Hababam Sınıfı filmi olmuştur ve serinin gelmiş geçmiş en çok hasılat yapan filmi olur. Gülşen Bubikoğlu ile oynadığı her filmde büyük başarı elde eden Akan'ın, 1975 yılında Bubikoğlu ile birlikte oynadıkları Ah Nerede adlı romantik-komedi filmi ile büyük başarı elde eder.
YEŞİLÇAM'IN CİCİ ÇOCUĞU

1970'li yıllarda oynadığı filmlerle adından sıkça söz ettirmiştir. Boyu, giyinişi ve saç stili ile 70'li yıllara damgasını vurarak Yeşilçam'ın büyük jönleri arasına adını yazdırmıştır. Yeşilçam'ın "cici çocuğu" olarak bilinen Akan, 1977 yılında Zeki Ökten'in yönetmenliğini üstlendiği başrollerini Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile paylaştığı Sürü adlı filmde oynamıştır. 70'li yıllardaki tarzından uzak ve artık genelde bıyıklı olarak film çekmiştir. Sürü adlı film ile çok büyük başarı sağlamıştır.
Ardından 1978 yılında Cüneyt Arkın ile beraber başrol oynadığı Maden adlı film ile artık her türlü filmde oynayabileceğini kanıtlamıştır. 1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği efsane olan Yol filmi ile çok büyük başarı elde etmiş ve dünyaya adını duyurmuştur. Film 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alan tek film olmuştur ve Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday olmuştur. 1990 yılında başrolünü oynadığı Karartma Geceleri adlı film Yeşilçam'ın klasikleri arasında yer almıştır. Tarık Akan, Altın Portakal Film Festivali adlı ödül yarışmasında yedi ödül alan tek erkek oyuncudur.
Tarık Akan kimdir?
Tarık Akan, 13 Aralık 1949 tarihinde İstanbul'da doğdu. Ses Dergisi'nin yarışmasında birinci seçilerek sinemaya girdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu. 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başladı. 1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 1973 yılında Yeşilçam'ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim (1973) adlı filmde Halit Akçatepe ile başrol oynadı. 1974 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı (1975) adlı filmde Damat Ferit adlı karakteri canlandırdı. Ardından Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976) adlı, serinin ikinci filminde rol aldı. Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı.
1986 yılında Yasemin Erkut ile evlenen oyuncunun aynı yıl Barış Zeki Eregül adlı oğlu dünyaya gelmiştir. İki yıl sonra, 1988 yılında Yaşar Özgür Eregül ve Özlem Eregül adındaki ikiz çocukları dünyaya gelmiştir.
Oyuncu, evlendikten dört yıl sonra 1989 yılında boşanmıştır. Akan'ın, ilk çocuğu olan Barış Zeki Eregül 2009 yılında Tarık Akan'ın da oynadığı "Deli Deli Olma" adlı filmde babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına atılmıştır.
1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu'nu alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu. Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin'den Nesin Vakfı başkanlığını devraldı.
Tarık Akan'ın kazandığı ödüller şunlar:
"1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Suçlu Kazandı
1978 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Maden Kazandı
1982 Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Yol Aday
1984 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Pehlivan Kazandı
1985 Berlin Uluslararası Film Festivali Gümüş Ayı Pehlivan Mansiyon
1989 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Üçüncü Göz Kazandı
1990 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Karartma Geceleri Kazandı
1992 Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Karartma Geceleri Kazandı
2003 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Gülüm Kazandı
2006 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü -2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Ödülleri Sinema Emek Ödülü". 

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.