PARAMIZ YOK, İCRAATIMIZ ÇOK

Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Sevda Güneş'e hizmetlerini anlattı.

30 Nisan 2013 Salı 11:31
PARAMIZ YOK, İCRAATIMIZ ÇOK
Erzurum’da belediyeciliğe yeni bir ufuk kazandıran ve halkıyla kurduğu güven ve gönül köprüsü sayesinde ‘Halkın Başkanı” sıfatını alan Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, PUSULA’ya konuştu. AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde ‘en başarılı belediye başkanı’ olan Başkan Cengiz, kaliteli ve şeffaf yönetim anlayışıyla örnek bir başkan oldu.

‘Halkın Başkanı’ Pusula Gazetesi’nden Sevda Güneş’e konuştu;



Fatih Cengiz ile Aziziye Belediyesi’ndeki makam odasında bir araya geldik. Randevulaştığımız günün 23 Nisan olduğunu her ikimizde unutmuşuz. 11.00 da bulaşacağımız mekana Cihat İncesu ile birlikte 15 dakika önce gittik. Özel kalem müdürlüğüne geçtik, kimse yoktu. Ama burnumuza henüz demlenmiş çayın kokusu gelince çay ocağından çayımızı aldık, tam içerken Başkan Cengiz telaşla içeri girdi,  ‘geciktim galiba’ dedi ‘yok biz erken geldik. Ayrıca çok açık çok şeffaf bir belediyeniz var. Çayımızı kendimiz aldık’ dedik ve gülüştük. Daha sonra makama geçtik, hem çayımızı içtik hem de sohbete başladık. 11.00 da başlayan sohbetimiz 14.30 gibi son buldu. Aziziye ilçesinde gezilmedik görülmedik yer bırakmadık. Başkan 4 yılda yaptığı tüm çalışmaları yerinde anlattı. Eski adıyla Ilıca yeni adı ile Aziziye ilçesi neredeyse yerle bir edilmiş, eski evlerin yerine yeni modern konutlar yapılmış. Kentsel dönüşümün hızla yapıldığı ilçe adeta şantiye alanına dönmüş.


 
Sizi önce Vekil danışmanlığı ile tanıdık. Sonra Belediye Başkanı oldunuz, siyasete nasıl girdiniz?
O kadar eskiye gideceğiz yani öylemi. Evet, çocukluğunuza ineceğiz; gülüyoruz. Ben 2001 yılında Siyasal Bilimler Fakültesinden mezun olduğum yıl Türkiye’de devalüasyon oldu. Türkiye ekonomik krize girdi. Durum böyle olunca bende bu süre içinde askere gitmeye karar verdim ve askerliğimi kısa dönem olarak yapıp döndüm. O günlerde AK Parti Erzurum Milletvekili olan Sayın Ömer Özyılmaz bir vesile ile babamla bir araya gelmiş. Sayın Özyılmaz beni tanımak istemiş, daha sonra biraya geldik ve bana ‘danışmanım olur musun? seni Ankara’ya götüreyim’ dedi. Beraber çalışmaya başladık. Bu görev beni çok çabuk tecrübe sahibi yaptı. Kolay iş değildi, Türkiye’nin kalbinde mecliste çalışıyordum. AK Parti yeni iktidara gelmiş her gün binlerce insan sirkülâsyonu oluyordu. Kısa sürede işimi kavradım bu arada Erzurum ile ilişkilerimi sıcak tuttum. Aradan iki buçuk yıl geçmişti, bir süre sonra kabıma sığamadım. Özel sektörden iyi bir teklif alınca önce Ömer Özyılmaz hocama durumu açtım. Anlayışla karşıladı. Ailem ‘nasıl olur ne güzel işin var’ dedi. Ama ben bir kere kafama koymuştum. Henüz iki aylık evliydim, eşimi alıp İstanbul’a yerleştim. Yeni işe başladığımız Şirket İstanbul’un en büyük şirketlerinden biriydi. Kısa bir süre sonrada zaten holding oldu. Şirket bünyesinde temizlik ve turizm gibi birçok şirket bulunuyordu. İstanbul Belediyesi başta olmak üzere birçok siyasi kurumla çalışıyorduk. Sizin anlayacağınız benim yolum bir kez daha siyasetle çakıştı. Şirket bir süre sonra İzmir Çeşmede bulunan yıldızlı otele Genel Müdür olarak gidip gidemeyeceğimi sordu. Kabul edince bu kez yolum Egeye düştü.

Eşinizin tepkisi ne oldu, yeni evlisiniz ve durmadan şehir değiştiriyorsunuz. Ben ne yaptım dedi mi?
Eşimle mecliste tanıştık, oda Egemen Bağış’ın danışmanıydı. Meslektaştık yani. Kısa zamanda bana uyum sağladı. Bekârken onunda hareketli bir hayatı vardı. Evimizi eşyamızı bırakıp Çeşmeye gittik. Otelin tanıtımı için Türkiye’de ki iş, Siyaset, Sanat dünyasını Çeşmede buluşturmaya başladım. Erzurum ile irtibatımı hiç kesmedim. Yerel seçimler olunca da önce aday adayı oldum.

Eşinizden taktik aldınız mı?  Ne de olsa oda siyasi bir danışman?
Eşim siyasete girmemi hiç istemedi. Ama benim istediğimi görünce de destek oldu. Tabi zaman zaman hala kendisiyle fikir alışverişi yaparız.

Belediye Başkanı koltuğuna oturunca ne hissettin?
Koltuktan değil ama yaşananlardan ‘ben ne yaptım’ dedim. Belediye Başkanı olduk daha vatandaşla tanışamadan borçlarla tanıştık. Bir yanda tazminatlar, bir yanda işçi alacakları, beri tarafta belediye icralık. Ilıca Belediyesinin borçları da eklenmiş, işin kötüsü kasalar tamtakırdı. O günlerde ‘Allah’ım ben ne yaptım’ diye düşündüm.  Bütün planlamam altüst oldu. O şartlarda değil vatandaşa hizmet belediyenin kapısını açmak mümkün değildi. Ama kararlıydım, bu işi çözecektim. Yoğun bir tempo ile işe başladık.  Önce kaynak yaratmamız gerekiyordu. TOKİ ile ortak proje yaptık ve belediyeye kaynak sağladık. Belediyeye ait kaplıcaları en azından günlük harçlık çıkarabilecek seviyeye getirdik. Belediyede görev alan ekip arkadaşlarımızla toplantılar yaparak daha fazla nasıl vatandaşa hizmeti artırırız diye çalışmalar yaptık. Öyle ki çok yetenekli olan arkadaşlarımız adeta burada körelmişti. O kadar şişkin kadro vardı ki ne yapacağımızı bilemiyorduk. Devletin bize kaynak olarak verdiği para ile işçi maaşları ancak ödenebiliyordu. Şunu açık yüreklilikte söyleyebilirim. Belediyeleri Sayın Muhyettin Aksak kurtarmıştır. Hiç birimiz böyle bir yasanın çıkacağını hayal bile edemezdik. Sayın Aksak işçilerin belediyelerden alınıp diğer kurumlara verilmesini sağlayanların başında gelir. Bence bu işin mimarı kendileridir. Kısa bir hesap yapsak bu problemin çözümünde belediyeler olarak her ay 5 milyon liralık tasarruf sağlamış olduk. Ve bu para başka illere gitmedi yine şehrimizde kaldı. Kendisine her daim minnettarız. Aziziye Belediyesi olarak bana göre o yıllarda işçi maaşını ödemek bile bizim için çok büyük bir olaydı.

Erzurum da ilk kentsel dönüşümü gez köyü kaldırarak siz başlattınız galiba.
Evet, biraz toparlandıktan sonra kentsel dönüşüme ağırlık verdik. İlçeyi yaşanabilir bir yer yapmak için başka çaremiz yoktu. Gez köyde fazla sıkıntı yaşamadık, hak sahipleri mağdur olmadı. Zamanında paralarını alıp evlerini bize teslim ettiler. Yıkım gerçekleşti. Birkaç ev kaldı, onlarda çıkınca orada konut yapımına başlanacak. Dadaşkent’te bir dönem kimse ev almak, burada yaşamak istemiyordu. Belediyemiz sayesinde bugün arsa almak isteyen insanların sayısı bir hayli fazla. Bizden önce belediyenin verdiği ruhsat sayısı 25’i bile geçmezken bugün belediye olarak 250’ye yakın ruhsat vermişiz. Ben tüm arkadaşlarıma da söyledim. İlçeye yatırım yapan kim olursa olsun müteahhitlere kanun çevresinde yardımcı olacaksınız. İşlemleri kısa sürece tamamlanıyor, yeter ilçemde taş üstüne taş konulsun. Şuan Belediyemize ait ne kadar yol varsa hepsinin asfaltını iki yıl önce yaptık. İki kış geçti zerre kadar bozulma olmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden hibe olarak binlerce liralık nitelikli ağaçlar getirtip ilçeye diktik. Bu yaz çok yeşil ve güzel çiçeklerle bezetilmiş bir Aziziye İlçesi göreceksiniz.

Ben bazı sokakları gördüm. Yolları hala bozuk ama.
Belki birkaç yer vardır. O yollar bize değil Büyükşehir Belediyesine ait. Bizim bütçemiz belli, eğer Büyükşehrin yollarını da yapmaya kalkarsak diğer işlerimizi halledecek para bulamayız. Ama gönül ister ki elbette bütçemiz olsun hiç ayrım yapmadan ilçemizi tertemiz yapalım.

Ilıca’da kentsel dönüşüm devam ediyor mu?
Evet, hatta bir kısım evlerine bile yerleşti. Ilıcada uygulanan kentsel dönüşüm çok kapsamlı ve etap etap bitecek. Şuan ana caddenin sağ tarafındaki mahallede çalışmalar başladı. Peyder pey yıkılan evlerin yerine TOKİ tarafından site şeklinde son derece modern konutlar yapılıyor. Yeşil mahalleyi kaldırıyoruz. Hepsi tamamlanınca cadde bu kısma kayacak. Şuan sağlı sollu işyerleri bulunan cadde tamamen yıkılıp yerine modern işyerleri yapılacak. Ilıca mimarisi ile kaplıcaları ile tam bir turizm ilçesi yapılacak. Ilıcada iki ayrı kredi yurtlar kurumuna ait öğrenci yurdu var. Biz ön ayak olduk. Bir halı atölyesi yaptık. İlçedeki kızlarımız burada çalışıp evlerine para götürüyor. Çocuğuna oyuncak alamayanlar için ‘al götür oyna getir çocuk oyuncak evi’ kurduk. Bine yakın abonemiz var, ücretsiz üstelik. Ilıcadaki mezarlık içler acısı bir durumdaydı. Burayı toparladık. İnanın cenazeye gelince utanıyordum. Belediyemize ait bir yer değil ama eksiklerini tamamladık çok da dua aldık. Her mahalleye nitelikli çocuk oyun parkları yaptık. Yine ilçemize 500 kişilik kapalı spor salonu yaptık. Kısacası şunu söyleyebilirim ki açız ama kabadayıyız.

Kime karşı kabadayılığız.
Bir yere meydan okuma gibi algılamayın. Biz tüm bu sorunlarla boğuşurken hiç ağlamadık. Az para ile çok iş yaptık. Duruş olarak Kabadayılıktan bahsediyorum. Yoksa ilçem için elbette boyun eğerim. İş adamlarımızdan yardım isterim. Hiçte yüksünmem bir vatandaşımızın evi yansa kasamda param yoksa Erzurumlu hemşerilerimden yardım isterim. Ama nasıl olsa param yok diyip oturmam. Aç kalırız ama kabadayı duruşumuzdan taviz vermeyiz.
 
Seçimler yaklaştı son dönemlerde adınız Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçiyor, Aday adayı olacak mısınız?
(Gülümsüyor)  Yok ben Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olmayacağım. Tecrübeye ihtiyacımız var. Sonuçta kendi kendinize bir yerlere aday adayı olmazsınız. Bu iş için önce partinizin isteği halkın desteği lazım. Ama eğer partim bir kez daha bize ehliyet verirse bir dönem daha projelerimi tamamlamak için Aziziye İlçe Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmak istiyorum.
 
AK Parti bir anket yaptırdı. Bu ankette herkes birinci olmuş. Siz kaçıncı oldunuz?
(Kahkaha atıyor) Sizin röportajlarınızı okumuştum. Biraz tekrar gibi olacak ama bu anket Başbakan’ın bizzat yaptırdığı ve sonuçları kendisinde bulunan kapsamlı bir anket. Bu Ankette vatandaşın memnuniyetinden tutun tekrar aynı adaya oy verip vermeyeceğine, mevcut belediye başkanının iyi giyinip giyinmediğine kadar sorular yer alıyor. Diğer belediyelerin oranını açıklamak bize düşmez ama ben kendi adıma o ankette aldığı oyu düşürmeyen hatta oyunu artıran belediye olarak öne çıktığımızı söyleyebilirim. Artık siz birincimi dersiniz yoksa en iyisi mi bilemiyorum. % 53 gibi bir oranla seçildik, ankette bu oran % 65’lerde. Temmuz ayında ciddi bir anket daha yapılacak. Sonuç olarak siz ne yaparsanız yapın takdir halkındır.
Makam odasına bile kamera koyarak özel kalem odasından gözetleten Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ile renkli bir sohbet gerçekleştirdik. İdealist bir kişiliğe sahip Başkanın siyasetteki hedefleri oldukça yüksek. Yaptığı çalışmaları tek tek gezdirirken gözündeki o ışık, azim ve kararlığının en büyük işareti gibiydi. Bu güzel gezi ve sohbet için kendisine teşekkür ediyor ve Aziziye ilçesinden ayrılıyoruz.

Editör

Son Güncelleme: 30.04.2013 11:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.