KİRA GELİRİ OLANLAR ARTIK MALİYEYE GİTMEYECEK

Devlet hizmetlerini sunabilmesi için gelir kaynağına ihtiyaç duymaktadır. Bunun için başta vergiler olmak üzere çeşitli finansman yollarını kullanmaktadır. Bütçe gelirlerinin yaklaşık %75-85 arasında ki payını oluşturan vergiler, günlük hayatta en çok karşılaşılan konulardan birisi olmaktadır.

04 Mart 2013 Pazartesi 23:11
KİRA GELİRİ OLANLAR ARTIK MALİYEYE GİTMEYECEK
İçtiğimiz sudan, kullandığımız yakıta kadar kanunen üzerine vergi konulmuş olan tüm konulardan devlet vergi almaktadır. Bunlardan birisi de sahibi olunan bina, arazi ve arsanın kiralanması sonucu elde edilen kira gelirinden alınan vergi olan Gayri Menkul Sermaye İradı vergisidir. Bu vergiye ise Gelir Vergisi Kanununun içinde rastlamaktayız.
Bu yıldan itibaren devlet söz konusu kira gelirlerine sahip olanların peşine daha sık ve kontrollü olarak düşmeye başladı. Bunun için Gayri Menkul Sermaye İradı sahiplerini bilgilendirmek ve cezalı konuma düşmemeleri için çeşitli yöntemler izlemektedir. Bunlardan birisi de yapılan tanıtım toplantıları ve çeşitli kalabalık iş merkezlerine konulan tanıtım standlarıdır.
Bilindiği üzere gelir üzerinden alınan vergilerde temel esas mükellefin elde ettiği geliri maliyeye kendisinin beyan etmesine dayanır. Ancak artık devlet mükellefinin ayağına gitmeye başladı. Ayrıca mükellefini vergi idaresi binasına getirmeden bu beyanını almaya çalışarak vergi ödeyecek olan kişiyi kalabalık devlet dairelerine sokmadan rahatlatarak vergi almak istiyor.
Bu uygulamalardan birisi de kira geliri elde edenlerle ilgili. Kira geliri elde edenler için artık yeni bir uygulama getiriliyor; “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”.
 
Bu sistemde kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı veri tabanına aktarılan bilgiler kullanılarak, beyannameler Gelir İdaresi Başkanlığınca önceden hazırlanan ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulmaktadır.
 Bu sistemden yalnızca kira geliri olanlar faydalanabileceklerdir. Yani bu sistemden yararlanmak sadece kira geliri olan vergi mükelleflere özgü olacaktır. Bir başka deyimle kira geliri dışında ticari, zirai veya serbest meslek kazancı ile menkul sermaye iradı gibi gelir unsurlarından kazanç ve irat elde eden mükelleflerin bu sistemden yararlanmaları mümkün görünmemektedir. Fakat ücretli olup bunun dışında kira geliri eldenler ise bu sistemden yararlanabileceklerdir.
Gelir İdaresince hazırlanan bu sistem 2011 ve sonrası yıllarda elde edilen kira geliri beyannamelerine göre hazırlanarak hizmete sunulmuştur.
Bu sistemi kullanabilmek için şifre gerekmektedir. Eğer İnternet Vergi Dairesi şifreniz yoksa herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak şifre temin edilebilir.
Bu sistemde internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
Kabul edilerek onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler resmi anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilir. Bunun yanı sıra internet bankacılığı kullanılarak vergi borcu ödemekte mümkündür.
Fakat bu sisteme rağmen illa ki bu sistemi kullanacaksınız diye bir zorunluluk bulunmamaktadır. BU sistem yazımızın başında da belirttiğimiz üzere mükellefler için bir rahatlık olsun ve takip kolaylığı bulunsun diye getirilmektedir. Yani beyannameler eski yöntemle vergi dairesine gidilerek elden de verilebilir.
Eğer kira geliriniz varsa ve ücret dışında başka bir gelir unsurunuz yoksa bu sistemi kullanmanız sizin için ve vergi dairesinin iş yükünü hafifletmesi bakımından da faydalı olacaktır. Bu sistemle ilgili bilgileri yakınınızda bulunan bir vergi dairesine giderek veya Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesinde yer alan broşürlerde bulmakta mümkün.

Editör

Son Güncelleme: 04.03.2013 23:12
Anahtar Kelimeler:
Erzurumşafak çomaklı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.