KAN DAVALI AİLELERİ BARIŞTIRDI, DÖNÜŞTE VEFAT ETTİ

Şeyh Said'in torunlarından Nakşibendi Palevi tarikatı lideri Mehmet Sıddık Fırat (72), İstanbul’da kan davalı iki aileyi barıştırdıktan sonra Manisa’da askerlik yapan torununu görmek için giderken İzmir’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

20 Şubat 2014 Perşembe 17:56
KAN DAVALI AİLELERİ BARIŞTIRDI, DÖNÜŞTE VEFAT ETTİ
Mehmet Sıddık Fırat, kan davası bulunan Erzurumlu iki aile tarafları barıştırma amacıyla bulunduğu İstanbul'dan, askerde olan torunu ziyaret etmek amacıyla giderken İzmir’de akrabalarının evinde kalp krizi geçirdi. Kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Şeyh Said'in torunlarından Nakşibendi Palevi tarikatı lideri Mehmet Sıddık Fırat, vefat etti.

Fırat’ın cenazesi bugün Erzurum’a getirilerek Narmanlı Camisinde öğlen namazına müteakip cenaze namazı kılındı.

Cenaze namazına Erzurum’un yanı sıra bölge illerinden ve Kuzey Irak’tan gelen çok sayıda vatandaş katıldı.

İzdihamın yaşanması üzerine imam megafonla zaman zaman uyarıda bulundu. Fırat’ın cenazesi daha sonra aile mezarlığında defin edilmek üzere Elazığ’ın Palu ilçesine gönderildi.

Şeyh Said (1865 ya da 1866; Palu, Elazığ - 29 Haziran 1925, Diyarbakır), Zaza bir aileye mensup olan Nakşibendi şeyhi, Kürt lideridir. Babasının adı Mahmut, annesininki ise Merve'dir. Muş, Malazgirt'te eğitimi gördükten sonra babasının Hınıs'a göç etmesiyle oraya yerleşmiştir. Nakşibendi târikatının liderlerinden olup Ermeni Kırımına karşı çıkan fetvalar vermiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Rusya İmparatorluğu'nun Doğu Anadolu'ya ilerlemesinden dolayı Piran'a taşınmak zorunda kalmış ve savaştan sonra Hınıs Kolhisar'a yerleşmiştir. 1925 yılında Şeyh Said İsyanının lideri olmaktan yargılanmış ve idam edilmiştir.

Editör

Son Güncelleme: 20.02.2014 17:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.