Erzurum’da 3 Temmuz coşkusu

Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum Kongresi’ni yapmak üzere kente gelişinin 104’üncü yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

admin
admin
04 Temmuz 2023 Salı 14:27
Erzurum’da 3 Temmuz coşkusu

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihe ender ve büyük bir eser olarak kaydedilen Erzurum Kongresi’ni yapmak üzere kente gelişinin 104’üncü yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

Tören, Merkez Yakutiye ilçesindeki Tarihi İstanbulkapı önünden Havuzbaşı Kent Meydanı’na kadar süren kortej yürüyüşü ile başladı. Kent Meydanı’nda ise valilik, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanlığı ile büyükşehir belediyesince çelenk sunumu yapılırken, halk oyunları gösterisi ve öğrencilerce günün önemini ifade eden şiirler okundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen burada yaptığı konuşmada “3 Temmuz; vatan davamızın yenilendiği, milli kudretin şahlandığı ve milletin kendi kaderini tayin etmek için birleştiği, bütünleştiği ve tek bir vücut olmak için ilk adımı attığı günün adıdır.” dedi.

Başkan Sekmen, “Sizlerin de bildiği üzere; Bundan 104 yıl önce yurdumuzun birçok bölgesi işgal edilmiş ve cennet vatanımız İtilaf Devletleri arasında pay edilmeye başlanmıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan süreç, esasen milletimizin bağımsızlık ve hürriyet aşkını, ilaveten azim ve kararlılığını ifade etmekteydi. Nitekim öyle de oldu. Millî Mücadeleyi Anadolu’dan başlatan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu konudaki kararlılığı kapsamında; “Anadolu en büyük hazinedir. Vatanın sinesinde kurtuluş çarelerini beraberce ölünceye kadar aramaya ve sağlamaya çalışacağız” diyerek başlattığı bu yolculuğa Samsun’dan sonra ikinci durak olarak Erzurum’u seçmiş ve 3 Temmuz 1919’da Dadaşlar Diyarı’na teşrif etmiştir.” şeklinde konuştu.

Sekmen’in konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Mehteran Ekibi tarafından yapılan gösteriler vatandaşlarca ilgiyle izlendi.

Program Atatürk Evi ziyaretiyle devam etti. Atatürk’ün Erzurum’da kaldığı sürenin büyük bir bölümünde ikamet ettiği evi gezen Vali Okay Memiş, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz tarafından evin tarihçesi ve önemi ile ilgili bilgi verildi.

Törenler gün içerisinde farklı etkinliklerle devam etti.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumAtatürk3 Temmuz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.