Erzurum'da binler "ecdada saygı" için tarihine yürüdü

Tarihte "93 Harbi" olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Erzurum'da, ellerinde Türk bayraklarıyla çetin muharebelerin yaşandığı, halkın desteği ile düşmanın yenildiği Topdağı'ndaki Aziziye Tabyalarına yürüyen genç yaşlı binlerce kişi, duygusal anlar yaşadı

admin
admin
10 Kasım 2018 Cumartesi 09:24
Erzurum'da binler "ecdada saygı" için tarihine yürüdü

Tarih boyunca Anadolu'nun önemli bir kalesi konumunda bulunan Erzurum'da, genç, yaşlı ve çocukların da aralarında bulunduğu binlerce kişinin katılımıyla 141 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Aziziye Tabyalarına saygı yürüyüşü düzenlendi.

Tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en çetin muharebelerinin yaşandığı ve düşmek üzere iken ellerindeki balta ve nacaklarla savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenildiği Topdağı'ndaki Aziziye Tabyalarına, Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince saygı yürüyüşü organize edildi.

Bu yıl altıncısı gerçekleştirilen ve kent merkezinden 4 kilometre uzaklıktaki Top Dağı'nda yer alan Aziziye Tabyalarına yapılan yürüyüş öncesi, sabah ezanının ardından, tarihte olduğu gibi camilerde "Ey Erzurumlular, ey ahali, düşman Aziziye Tabyalarını bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını ve milletini seven yetişsin." çağrıları yapıldı.

Ezan ve çağrılarla kentteki camilerde buluşan binlerce vatandaş, sabah namaz sonrası okunan selalar eşliğinde önce Karskapı Şehitliği'ne yürüyerek burada dua etti.

Çocukların ve yaşlıların da aralarında bulunduğu Erzurumlular, daha sonra sabahın erken saatlerinde soğuk havaya rağmen ellerinde Türk bayraklarıyla Aziziye Tabyalarına kadar yürüdü.

"DEDECİĞİM BEN GELDİM"

Üzerilerinde "Dedeciğim ben geldim" tişörtü bulunan çocukların yanı sıra asker ve polislerin de katıldığı yürüyüş sırasında, dokuz pare top atışı da yapıldı. Yürüyüşte bazı vatandaşlar, o günün ruhunu yaşayabilmek adına tabyaya tepeleri aşarak ulaştı.

Tabyada, Sultan 2. Abdülhamit'in fermanı, şiirler ve şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula tarafından dua edildi.

Rus ve Ermeni kuvvetlerine karşı mücadele edilen tabyaları gezen vatandaşlar, Aziziye savunmasında fedakarlığıyla tarihe geçen Nene Hatun'un kabrini de ziyaret etti.

TARİHİMİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE VE İMANLA ÖNÜMÜZE BAKIYORUZ

Erzurum Valisi Okay Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, son derece tarihi ve milli duyguları kabartan ve kendilerini gururlandıran bir programda birlikte olunduğunu söyledi.

Erzurum Valisi Okay Memiş, 141 yıl önce başlayan bu bağımsızlık ruhunun halen daha devam ettiğini söyledi. Bugün aynı ruhla birlikte 15 Temmuz ruhunu da hissettiğini ifade eden Vali Memiş, “93 harbi olarak kamuoyunun bildiği 1877 yılında Anadolu topraklarına göz dikmiş olan düşmanın bu niyetini Erzurumlular 141 yıl önce geri püskürtmüştür. Ordusunun, askerinin yanında olan Erzurumluların, başlattığı mücadelenin seneyi devriyesini hep birlikte yaşadık. O tarihlerde Erzurum’a yönelik işgal girişimini fark eden bir camimizin müezzini adeta kendinden geçercesine bütün ahaliyi toplayıp askerinin yanında yer alarak düşmanı geri püskürtmüştür. Tabii ki bu aynı zamanda Nene Hatun ruhu, bu Kurtuluş Savaşı ruhudur. Bunu biz çok önemsiyoruz. Yerelde başlayan bu mücadele Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ünde önderliğinde Kurtuluş Savaşıyla neticeleniyor ve bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti’ne adım atılıyor. Aynı şekilde ben bugün burada bütün Erzurumlu kardeşlerimizle yaptığımız yürüyüşte 15 Temmuz ruhunu da yaşadım. Hatırlarsanız 15 Temmuz’da da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemiz milletimiz 81 vilayette hep birlikte içimizde yuvalanan düşmanlara karşı mücadele verdik. Yani bu Nene Hatunların ruhu, 1877 yılında başlayan bu ruh Allah’a şükürler olsun ki hala devam ediyor. Bizler devlet erkânı olarak, Kolordu komutanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer kurumlarımızla birlikte çok iyi biliyoruz ki, vatandaşlarımızın bizim yanımızdadır. Devlet Erkânı askeriyle, mülkiyesiyle, belediyesiyle bu vatandaşın bu milletin emrindeyiz. Milletimiz bizlerin işini kolaylaştırıyor. Allah hepsinden razı olsun. Bütün şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

TÜRK MİLLETİ CANINI VERİR AMA VATANINI VERMEZ

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 1877'de çağrı üzerine eli silah tutan herkesin Aziziye Tabyalarına büyük bir heyecanla her şeyi ile düşman üzerine yürüdüğünü hatırlattı.

Aziziye Tabyalarında, büyük bir mücadele yaşandığını bildiren Sekmen, "Muharebede, Erzurumlular şehit olmasına rağmen büyük bir zafer kazanır. Yıl dönümünde biz de o günleri yad etmek için buradayız. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Biliyoruz ki aziz Türk milleti canını verir ama vatanını vermez. Dün olduğu gibi bugün de aynı aşkla ve cesaretle yoluna devam ediyor. Kıyamete kadar da devam edecek." ifadelerini kullandı.

ALLAH DEVLETİMİZE MİLLETİMİZE ZEVAL VERMESİN

İYİ Parti Milletvekili Naci Cinisli, Aziziye zaferinin tüm Türkiye’nin zaferi olduğunu belirterek "Aziziye zaferi Erzurum’un bayraktarlığını yaptığı bir Türk destanıdır. Bunu tüm Türkiye’nin zaferi ilan edelim ve tüm Türkiye’ye mal edelim bütün Türk halkının temsilcilerinin burada olmasını çok isterim. Bundan sonra inşallah çok daha kalabalık çok daha coşkulu oluruz. Allah bir daha böyle günleri göstermesin. Allah devletimize milletimize zeval vermesin" dedi.

ERZURUMLUYA YAKIŞAN TAVIR BUDUR

Daha sonra söz alan Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Erzurumlu olmanın bir ayrıcalık olduğunu söyledi.

Erzurum’a yakışan tavrın bu olduğuna dikkat çeken Altınok, “141 yıl önce bu memleket için bu vatan ve namusu için şehit olanlara bugün Erzurumlu yine aynı ruh ve heyecanla destek oluyor. Onların aynı duygu ve düşüncelerini yaşıyor. Bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. 141 yıl sonra Allah bir daha o günleri göstermesin. Dünden bugüne değişen hiçbir şey yok, Erzurumlular bir kez daha aynı duruşu sergilemiştir. Erzurumlu olmak ayrıcalık, Erzurumlu olmak bir gurur meselesidir. Bütün hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BUGÜN HUZURLU BİR ÜLKE

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ ise Nene Hatunların ruhunun, 93 Harbi'ndeki gibi bugün de dimdik ayakta olduğu söyledi.

Erzurumluların bu ruhu hep yaşattığını aktaran Akdağ, şunları dile getirdi:

"Erzurum burada bir kale olarak, memlekete ne zaman bir ihtiyaç varsa canını feda edebileceğini göstermiştir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi aynı ruhla yaşatmak zorundayız. Bu vatanı bize atalarımızın emanet ettiği gibi bir Müslüman Türk yurdu olarak muhafaza etmek adına bu çok önemli. 15 Temmuz'da bir vesileyle Erzurum'daydım. Yaklaşık 2 saat içerisinde 100 bini aşkın Erzurumlu toplandı. Ben o gün, Aziziye Tabyalarında yaşatılan ruhun ne olduğunu çok derinden hissettim. Cenabıhak hepimize güzel günler göstersin. O günler geride kaldı, bitti. Bugün bu vatan toprağı üzerinde huzur içerisinde yaşıyoruz. Bu büyük bir nimet. Türkiye Cumhuriyeti bugün huzurlu bir ülke. Bunun için şükrediyoruz."

Yürüyüşe katılanlardan 75 yaşındaki Hüsna Turhan ise "Atalarım, dedem, yeğenlerim şehit. Onların ve şehit Hazreti Hamza'nın, dolayısıyla bütün şehitlerimizin ruhlarının bizlere faydaları için geldim. Onların gururuyla yaşıyoruz. Devletimizin, milletimizin, askerimizin daima karada, havada ve denizde başarılar kazanıp payidar olmalarını istiyorum." dedi.

Yürüyüşe, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Ünal Bingül, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmaların ardından Vali Okay Memiş ve protokol hep birlikte 3 aylık çocuğunu evde bırakarak Aziziye savunmasındaki fedakârlığıyla tarihe geçen Nene Hatun’un kabrini ziyaret ederek, karanfil bırakıp dua etti. Ardından Nene Hatun Tarihi Milli Parkı açık hava silah sergi alanının açılışı yapıldı.

Editör

Son Güncelleme: 10.11.2018 10:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.