DOĞU BEYAZA BÜRÜNDÜ

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkilemeye başlarken, trafik kazalarını da beraberinde getirdi. Erzurum’da 50 metrelik uçuruma yuvarlanan otomobili çıkarmak için polis ve çekici sürücüsü yoğun çaba sarf etti.

06 Aralık 2012 Perşembe 09:51
DOĞU BEYAZA BÜRÜNDÜ

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı etkili oldu. Kent merkezleri beyaz örtüyle kaplanırken, kar kalınlıkları Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 25, Bayraktepe Kayak Merkezi ve Palandöken’de 30 santimetreye ulaştı. Bölgede etkili olan kar yağışı ulaşımı da olumsuz etkiledi. Erzurum-Çat karayolunda 4 TIR ile bir minibüs, kayarak yoldan çıktı. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yardımıyla araçlar kurtarıldı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü'ne bağlı 150 personel, 6 ekip halinde kent merkezinde karla mücadele çalışması başlattı. Bu arada, bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları Ardahan'da eksi 2, Kars'ta eksi 1, Erzurum ve Ağrı'da 0, Erzincan'da 2 ve Iğdır'da 3 derece olarak ölçüldü. Kar yağışıyla birlikte trafik kazalarında da artış yaşanırken, Erzurum-Pasinler karayolunda bir otomobil yaklaşık 50 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kaza sonrası otomobil içerisinde birinin olup olmadığını öğrenmek için yoldan geçen çekici sürücüsü halatla aşağı inerek otomobilin içerisini kontrol etti. Hurdaya dönen otomobili yukarı çıkarabilmek için trafik polisleri ve çekici sürücüsü adeta akla karayı seçti. Uzun uğraşlar sonucu otomobil uçurumdan çıkarıldı.

 

Kars’a yılın ilk karı yağdı

Kars’a geciken kar dün yağdı. Kars’a karın yağmamasıyla birlikte kurak geçen yaz nedeniyle kaba yem ihtiyacı çeken köylüler üzülürken, kış ve kayak turizminin merkezi olan Sarıkamış’ta bulunan turizm işletmeleri ise umutlanmaya başladı. Kars’ta gece başlayan kar yağışı, sabah saatlerinde etkisini daha da arttırdı. Kar yağmasını bekleyen kaz satıcıları da sabahın erken saatlerinde kaz pazarına kazlarını satmak için getirdiler. Karın etkisini göstermesiyle birlikte kaz ve odun kömür satıcıları da sevinmeye başladı.  Kar yağışı ile güne uyanan bazı sürücüler de şehrin birçok yerinde ve ana arterlerde maddi hasarlı kazalara karşıtılar. Kar yağışı nedeniyle trafik polisleri de tedbirleri elden bırakmadılar. İl genelinde trafik ve jandarma ekipleri şehitler ve ilçeler arasında yoğun trafik güvenliği için tedbirler aldı.   Odun, kömür satıcıları da kar yağışından duydukları memnuniyeti dile getirmeye başladılar. Yaklaşık 40 gündür beklenen ve bugün yağan karla birlikte satışlarının artmasından umutlu olduklarını belirten satıcılar, bugünden sonra işlerinin iyi gitmesini beklediklerini vurguladılar. Odunun tonunu 400 TL’ye, kömürün tonunu da ortalama 600 TL’ye satan kömürcüler, karın bereket getirdiğine inandıklarını kaydettiler.

 

Kars’ta kar kazaları: 1 ölü

Kars’ta kar, tipi ve buzlanma trafik kazalarını da beraberinde getirdi. Kars-Iğdır Karayolunda meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de ağır şekilde yaralandı. Ölümlü kazanın ardından birçok maddi hasarlı ve yaralamalı kazalarda meydana geldi.

 

35 köy yolu ulaşıma kapandı

Van, Hakkari ve Bitlis'te kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kar kalınlığı, Bitlis kent  merkezlerinde 25 santimetreyi bulurken, Bitlis ve Hakkari'de 35 köy yolu ulaşıma kapandı.
Van'da rüzgarla birlikte etkili olan soğuk hava dün sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Bir anda bastıran kar, yüksek kesimleri beyaza bürüdü. Kent  merkezinde tipi halinde etkili olan kar yağışı, trafiği zaman zaman aksattı. Bitlis'te geceden bu yana aralıksız yağan karın kalınlığı şehir merkezinde 25, yüksek kesimlerde 40 santimetreye ulaştı. Karayolları ve İl Özel İdare ekipleri yollardaki karları temizlemek için çalışma başlattı. Bitlis'te kar yağışından dolayı 20 köyün yolu ulaşıma kapandı. Hakkari' de dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı yüksek kesimleri beyaza bürüdü. İl merkezinde 5 santimetre olan kar kalınlığı yükseklerde 15 santimereyi buldu. Kar, Hakkari'de 15 köy yolunun kapanmasına neden olurken, aralıklarla süren yağışın akşam saatlerine kadar devam edeceği bildirildi. Hakkari'nin Yüksekova İlçesi de yoğun kar yağışı ile birlikte beyaza büründü. Gece başlayan ve devam eden kar yağışı sonucu il merkezindeki kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu. Yoğun kar yağışı şehir içi trafikte de zaman zaman aksamalar neden oldu

 

Başkale'de 18 köy yolu ulaşıma kapandı
Kar yağışı Van'ın Başkale İlçesi'nde de yaşamı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığı yüksek kesimlerde 30, ilçe merkezinde ise 10 santimetreyi aştı. İlçeye bağlı 18 köyün yolu ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ilçe merkezinde de sürücüler zor durumda kaldı. Yolda kalan bazı araçlar vatandaşların yardımıyla yoluna devam edebildi. Kar yağışını aralıksız sürdüğü ilçede köy yolları ile ilçe merkezindeki yollarda karla mücadele ekipleri çalışma başladı.

 

Ardahan’da yüksek kesimlerde kar yağışı
Ardahan’da havaların soğumasıyla birlikte il merkezine yılın ilk karı düştü.  Kış mevsimi, tüm yurtta olduğu gibi Ardahan’da da etkisini gösterdi. İl merkezine düşen mevsimin ilk karı ile öğrencilerde ayrı bir kış sevinci yaşattı. Ardahan kar yağışı sonrası beyaza bürünürken, araç trafiğinde zaman zaman aksamalar yaşandı.  Yüksekler beyaz örtü ile kaplanırken, kent merkezinde de yağmur ve soğuk hava etkisini sürdürüyor. Özellikle yükseklerde etkili olan kar yağışı ulaşımı da aksatıyor. Kar yağışı ile birlikte dışarıda kalan atlarda yol kenarlarına dönmeye başladı.

 

Karlıova kar altında

Bingöl'ün Karlıova ilçesine yağan mevsimi ilk karı hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinde kar kalınlığı 20 santime ulaşırken, bazı köy yollarında ulaşım aksadı.Karlıova'da iki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle ilçe merkezinde kar kalınlığı 20 santime ulaştı. Kar nedeniyle sık sık elektrik kesintileri yaşanırken, bazı köylere ulaşımda aksamalar yaşandı. Karlıova Kaymakamı Selim Çomaklı, köy yollarının kapanmaması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, karla mücadelede kullanılacak araçların denetimini de yaptı. Meteoroloji yetkilileri, ilçede kar yağışının Cumartesi gününden itibaren etkisini artıracağını belirtti. Bingöl-Erzurum karayolunda ise jandarma ekipleri araçlar üzerinde kar lastiği uygulaması yaptı. Kar lastiği kullanmayan araç sürücülerine para cezası uygulandı.

 

Karda mahsur kalan aile kurtarıldı

Bingöl’ün Genç ilçesinde kar yağışından dolayı yolda mahsur kalan aileyi 112 Acil Servis ekipleri kurtardı. Alınan bilgiye göre, dün gece saatlerinde Erzurum istikametinden gelip Diyarbakır’a gitmek isteyen Kenan Güney idaresindeki araç, aşırı kar yağışından dolayı Tapantepe mevkiinde mahsur kaldı. 112 Acil Servis Genç İstasyonu’nu arayan sürücü Kenan Güney, yolda mahsur kaldıklarını ve araçta çocukların bulunduğunu bildirip yardım istedi. Kısa sürede harekete geçen 112 Acil Servis ekipleri, zor şartlar altında ulaştıkları olay mahallinde mahsur kalan vatandaşlara ilk müdahaleyi yaptıktan sonra kontrol amaçlı 112 Acil Servis Genç İstasyonu’na getirdi. Kontrolleri yapılan vatandaşlar, sabah saatlerine kadar 112 Acil Servis Genç İstasyonu’nda misafir edildi. Ülke genelinde etkili olan soğuk hava Iğdır’da yüzünü göstermeye başladı. Kent merkezine bağlı köylerde ve yüksek kesimlerinde dün geceden itibaren kar yağarken, kent merkezinde yağmur yağdı. Havaların soğuması ile birlikte kalın giyindiklerin ifade eden Iğdırlılar, kentte soğuk havanın etkisini gösterdiğini belirttiler. Soğuk havanın kentte hayatı durdurduğunu ifade eden inşaat işçisi Hasan Kızıltaş, Iğdır kent merkezinde genelde şubat ayında kar yağdığını, ancak ilçelerde ve yüksek kesimlerde dokuzuncu aydan itibaren soğuk hava etkisin gösterdiğini belirtti. Yüksek kesimlerde kar yağması nedeniyle hayvanları kentin çevre mahallerindeki boş alanlarda otlattığını anlatan Hamit Aybala isimli vatandaş ise, gece itibari ilde kar ve karla karışık yağmurun etkili olduğunu söyledi.

Editör

Son Güncelleme: 06.12.2012 09:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.