DOÇ. DR. TÜRKEZ, FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE NANOTEKNOLOJİYİ ANLATTI

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı tarafından, Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneğinin desteğiyle 11-14 Eylül 2013 tarihinde Elazığ’da düzenlenen ‘’IV. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi’’ ne konuşmacı olarak davet edilen Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Türkez “Nanoteknoloji araştırmalarında hayvan kullanımı: tıp ve eczacılık alanlarında nano ölçekli uygulamalar” konulu bir sunum yaptı.

13 Eylül 2013 Cuma 11:00
DOÇ. DR. TÜRKEZ, FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE NANOTEKNOLOJİYİ ANLATTI
24 farklı üniversiteden 150’yi aşkın akademisyen-veterinerin katıldığı ve International Union of Toxicology (IUTOX) önceki dönem başkanı ve Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya’nın açılış konuşmasını yaptığı kongrenin ilk gününde konuşan Doç. Dr. Hasan Türkez, “Yüzyılın teknolojisi olarak kabul edilen Nanoteknolojinin en önemli ve gerekli görevlerinden birisinin her yıl milyonları bulan deneysel hayvan kullanımının azaltılması olmalıdır” dedi.

İtalya ve Türkiye ortaklığında geliştirdikleri nano sistemler hakkında katılımcılara bilgi veren Doç. Dr. Türkez, nanoteknolojinin tıp, eczacılık ve veteriner bilimlerde kullanım potansiyelleri hakkında detaylara yer verdi. Doç. Dr. Türkez konuşmasında “Son 50 yıl içerisinde nanoteknolojinin yeni yaklaşımlara öncülük eden en güçlü teknoloji alanı olduğu tartışmasız kabul edilmektedir. Nitekim nanoteknoloji olağanüstü potansiyeli ile sağlıktan inşaata, kozmetikten elektroniğe kadar geniş bir yelpazede hızla gelişen bir araştırma alanıdır. Son bulgular nanoteknolojinin tıp ve eczacılık alanlarında halen kullanılmakta olan ilaç sistemleri, gen tedavisi, teşhis ve klinik uygulamalar gibi pek çok yaklaşımı kökten değiştirebileceğini ortaya koymaktadır. Üstelik son zamanlarda nanoteknoloji devrimi çıktılarını kullanarak laboratuvar hayvanlarının kullanımlarını azaltma fikri pek çok araştırmacının hayallerini süslemektedir. Nanoteknoloji çalışan küçük bir araştırma grubu olarak, ilhamını hayvan anatomi ve morfoloji bilgilerinden (böceklerin görünmeyen gözleri, kelebeğin çok fonksiyonlu kanatları, küçük penguen kuş türlerindeki pigment üreten hücreler ve onların nano boyutlarda dizilişleri, güneş enerjili böcekler, yılanlardaki kaygan cilt, geko kertenkelelerinin parmak yapıları ve örümceğin süper sert ağları vb.) alan bir teknolojinin en önemli ve gerekli görevlerinden birisinin deneysel hayvan kullanımının azaltılmasına katkı sağlamak olduğu kanaatindeyiz” dedi.

Doç. Dr. Türkez, Nanoteknoloji ve veteriner bilimlerinde kullanımı, nano-araştırmalarda deneysel hayvan kullanımı, deneysel hayvan kullanımını azaltmaya yönelik nanoteknolojik çabalar ve nanoteknolojinin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki potansiyel riskleri olmak üzere dört farklı başlık altında yaptığı konuşma sonrasında katılımcıların soruları cevaplandı.

Konuşma sonrasında Kongre başkanı Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ateşşahin ve Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan çalışmaları ve katılımından dolayı Doç. Dr. Türkez’i tebrik ederek teşekkür ve katılım belgesi taktim etti.


Editör

Son Güncelleme: 13.09.2013 11:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.