90’LIK CİRİTÇİYE ANLAMLI ZİYARET

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ciritin son efsanesi 86 yaşındaki Mehmet Arine’yi evinde ziyaret etti.

08 Aralık 2013 Pazar 15:00
90’LIK CİRİTÇİYE ANLAMLI ZİYARET
Beraberinde başkan Vekili Ayhan Buzlak ile birlikte merkeze bağlı Çiflik Köyü’nde Mehmet Arine’yi evinde ziyaret eden Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ciritin efsane isminden ciritin tarihini dinledi. 

Oldukça samimi bir ortamda geçen ziyarette 50 yılı aşkın süre cirit oynayan ve 20 yıl kulüp başkanlığı görevinde bulunan 86 yaşındaki Mehmet Arine, ciritin dostluk ve centilmenlik içerisinde yapılan bir spor olduğuna işaret etti. Erzurum Atlıspor Kulübünün de 20 yıl başkanlığını yapan Arine, Erzurum’un cirit sahasının yapılmasına da önemli katkı sağladı. Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından açılan cirit sahasının yapımı aşamasında bir çok önemli fedakarlıkta bulunan Mehmet Arine, geçmişte siyasilerin ve yerel yöneticilerin bu spora büyük katkı sağladığını ancak geldiğimiz noktada bu desteğin verilmediğini kaydetti. Türkiye’nin bir çok vilayetine giderek cirit oynadığını anlatan Mehmet Arine. Oltulu Yunus, İhsan, Gavutların Mevlüt, Haydarili Avri gibi cirite gönül vermiş arkadaşlarıyla bu sporu yaşatmak uğruna yoğun gayret gösterdiklerini belirtti. Köylerde düzenlenen cirit müsabakalarının ardından büyük bir coşku içerisinde yemek yiyip muhabbet ettiklerini dile getiren Mehmet Arine. Federasyon yönetiminden cirite sahip çıkmasını ve bütün dünyaya duyurmasını istedi.

Erzurum’da düzenlenen cirit müsabakalarına siyasilerin yanı sıra, esnafın ve vatandaşların yoğun çaba gösterdiğini belirten Arine, bir dönemler Erzurumspor Başkanlığını yapan Gıyasettin Yüksel’in kendisini arayarak cirit müsabakalarını maç günleri oynatmamasını istediğini, cirit maçları nedeniyle seyirci bulmakta zorlandıklarını söylediğini anlattı.

Türkiye geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise Türkiye’de cirit ligini oluşturmak için çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ata sporu tüm dünyaya duyurmak için bir çok önemli projeye imza atmaya hazırlandıklarını söyledi. Uluslar arası düzeyde bir cirit filmi çekmeyi planladıklarını anlatan Prof. Dr. Ceylan, bunun için proje çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa sürede sonuç almayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Editör

Son Güncelleme: 08.12.2013 15:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.