274 YILLIK TARİHİ ZIRNIKLI VEHBİ BEY KONAĞI ARTIK YOK

Tarihi kaynaklara göre 1739 yılında yaptırılan Erzurum’un en eski tarihi evi Zırnıklı Vehbi Bey Konağı kül oldu.

23 Ocak 2013 Çarşamba 11:14
274 YILLIK TARİHİ ZIRNIKLI VEHBİ BEY KONAĞI ARTIK YOK
Mimari yapısı ve tahta oymacılığının en güzel örneklerinin bulunduğu konakta çıkan yangın tüm motifleri yok etti. Konağın kuzey cephesi de yerle bir oldu. 

Tarihi Erzurum Kalesi’nin altındaki Mirza Mehmet Mahallesi Seyif Efendi sokakta bulunan 274 yıllık Zırnıklı Vehbi Bey Konağı artık yok. Yılların ihmaline uğrayan ve sahipsizlik yüzünden viraneye dönen konakta önceki gün bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Bir anda yükselen alevlere teslim olan tarihi konağın kuzey cephesi yerle bir oldu.

Tarihi kaynaklara göre 1739 yılında yaptırılan ve Erzurum’un en eski evi olan konağın göz göre yok olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, konaktaki tavan süslemeleri ve tahta oymacılığının hiçbir örneğinin bulunmadığını söyledi. Tarihi konağının önceden çekilen birkaç fotoğrafının artık kitaplarda kaldığını ifade eden Prof. Dr. Yurttaş, “Çok üzüldüm. Erzurum’un tarihi yandı” dedi.

Tarihi konağın son dönemde tinercilerin mekânı haline geldiğini söyleyen eğitimci yazar Murat Ertaş da açık hava müzesi Erzurum’un bir eserini daha kaybettiğini söyledi. “Utanç verici bir durum” diyen Ertaş, göz göre bir tarihin yok olduğunu söyledi. Zırnıklı Vehbi Bey’in Aşkale ilçesine bağlık Zırnıklı köyünden Erzurum’a yerleştiğini ve burada zengin bir ailenin kızıyla evlendiğinin kaynaklarda geçtiğini anlatan Ertaş, hiç değilse kentte yok olmaya yüz tutan diğer tarihi mekanların kurtarılması için şimdiden önlem alınmasını istedi.

Editör

Son Güncelleme: 23.01.2013 11:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.