TYB ERZURUM ŞUBESİ’NDE KONUŞMACI NURULLAH NEHİR’Dİ

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’nce 15 günde bir düzenlenen “Söylenecek Çok Söz Var” sohbet programında 2014-2015 döneminin 3. konuşmacısı Osmanlı Arşivleri Uzmanı Nurullah Nehir oldu.

19 Kasım 2014 Çarşamba 09:23
TYB ERZURUM ŞUBESİ’NDE KONUŞMACI NURULLAH NEHİR’Dİ
Osmanlı Arşivleri hakkındaki bilgileri milli hafızamız olarak niteleyen, Osmanlı’nın güç ve kudretinin en büyük delili olan belgelerin yüz milyona yakın olduğunu dile getiren Nehir; bu belgelerin şimdiye kadan dörtte birinin tasnif edilebildiğini söyledi.

Belgeler ışığında bakıldığında Osmanlı İmparatorluğu’nun “Vergi” devleti olarak nitelendirilebileceğini, en küçük bir yazışmanın bile belgesinin korunduğu, sadece bu belgelere bakıldığında bile büyük devlet olmanın nasıl olduğunun görüldüğünü dile getirdi.

Teknik bilgileri de katılımcılar ile paylaşan Osmanlı Arşivleri Uzmanı Nurullah Nehir özetle şunları söyledi;

“Hazine-i Evrak Nezaretinin ilk Nazırı Es Seyyid Hasan Muhsin Efendi olup, Türkiye’de modern arşivciliğin kurucusu olmuştur.

1849’da Hazineyi Evrak Nizamnamesi yayınlanmıştır. Osmanlı Devletinde ilk arşiv binası İtalyan Fessatti tarafından yapılmış, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü 1984 yılında 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilat Kanunu ile teşkilatlandırılmıştır.

Modern anlamda ilk arşiv çalışması devrin Maliye Bakanı Safveti Paşa tarafından yapılmıştır. Modern arşivcilik ise 1846’da Hazine-i Evrak Nezaretinin kurulmasıyla başlamıştır. Bu bakanlık, günümüz Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün çekirdeğini oluşturmuştur.

Osmanlı Arşivlerinde yaklaşık 95 milyon adet belge, 400 bin adet defter bulunmaktadır. Yılda ortalama 60 bin araştırmacı arşivlerden faydalanmaktadır.” dedi.

Katılımcıların sorularını cevaplayan Osmanlı Arşivleri Uzmanı Nurullah Nehir TYB Erzurum Şubesi yönetim kurulu üyelerine ve katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra programının sonunda bir değerlendirme konuşması yapan TYB Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli Nehir’e İstanbul’dan gelerek böyle anlamlı bir konuda kendilerini aydınlattığı için teşekkür etti.

İspirli sohbetin hatırası olmak üzere Osmanlı Arşivleri Uzmanı Nurullah Nehir’e bir teşekkür belgesi takdim etti.

Editör

Son Güncelleme: 19.11.2014 09:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ERTEK 2014-11-20 01:56:46

yiyen yiyor zaten teşvike hacet yoktur, ibret alsalar alırlar teşbihe hacet yoktur. ertekçe.