İşyerlerine yerel isimler verenleri ödüllendirmek lazım!

İşyerlerine yerel isimler verenleri ödüllendirmek lazım!

admin
admin
07 Mart 2018 Çarşamba 07:47
İşyerlerine yerel isimler verenleri ödüllendirmek lazım!

Sanırım Ömer Seyfettin söylemişti.

Mademki Türk’üz, o halde bir Türk gibi görür, bir Türk gibi düşünür, bir Türk gibi davranırız ve bir Türk gibi yazarız.

Günümüzde Türkçe hassasiyeti dün kadar devam ediyor. İyi ki Türk Dil Kurumu başta olmak üzere bunu mesele eden kurumlar, kuruluşlar var. İşte bu anlamda eğitimci yazar arkadaşımız Murat Ertaş’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, son zamanlarda bu işe kafa yoruyor, en azından kaygılanıyor, doğru için çaba sarfediyor. Derneğin ‘Türkçeci’ Başkanı Murat Ertaş, geçen gün bir sohbetimizde, şehirde son zamanlarda yabancı kelimelerden oluşan işyerlerinin çokluğundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi, çok hak verdim. Birara saydı, gerçekten bir hayli fazla miktarda yabancı isimli işyeri var. Habire de geliyor.. Rahatsızlığı had safhada. Ancak, geneli de kafeterya şeklinde ki bu işyerlerinden bazılarının Türkçe ve de yerel isim koymasını da anlamlı bulduğunu söylüyor Ertaş. ‘’Esasında yerel isimler daha güzel oluyor. İtici olmuyor, en azından yüreğe dokunuyor. Mesela Dayı, Aspava, Salon Asya, Üçler, Cücük, Çıtır, Babacan, Ayaküstü Kahve, Fırfırik, Akın Gıda, Evvel Zaman, Kiğılı, 1071, Andianora, Tarçın Kahve, Buhara Hastanesi,ve daha sayamayacağım bir çok yerel ve Türkçe isimde firmalar var. Bunları önemsiyoruz. Hatta Dernek olarak ismi yerel ve Türkçe olan bu işyerlerini ziyaret edip, onları bir plaket ile ödüllendirmek de istiyoruz’’ diyor. Süper bir düşünce, gelecek için en azından güzel bir başlangıç olur. Yoksa gerçekten bu gidiş gidiş değil!

NOT: Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle önemli bir programa imza atıyor. Aralarında TRT THM sanatçısı Didem Dilara Duman Avar’ın ve ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Okuyucu’nun da konuşmacı olarak katılacağı bayanlara yönelik bir sohbet toplantısı düzenledi. ŞEHİRDER’de ki proğramın başlama saati 18.30.

Editör

Anahtar Kelimeler:
Murat Ertaş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.