FELSEFENİN RUHU ŞEHİRLERİN RUHU İLE ÖLÇÜLÜR

Şehir ve Kültür araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) tarafından düzenlenen “Şehir ve Medeniyet Konuşmaları” başlıklı etkinliğin altıncısına konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Utku katıldı.

10 Şubat 2014 Pazartesi 09:13
FELSEFENİN RUHU ŞEHİRLERİN RUHU İLE ÖLÇÜLÜR
Doç. Dr. Ali Utku, “Şehir ve Felsefe” başlıklı konuşmasında ünlü filozofların her birinin bir mekânlar, şehirle alâkaları olduğunu İslâm kentinin de Medine olduğunu ifade etti. Bizim geleneğimizde “Dünyada mekân ahrette iman” sözünün varlığını hatırlatan Utku, şehirlerin bir metafor olarak dil kadar karmaşık ve komplike olduğunu Alman Filozof Wittgenstein’den örneklerle ortaya koydu.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın beş şehrinde Erzurum’un estetik, mimarî, insan ve musiki yönüyle ele aldığını ifade eden Utku, her şehrin bir ruhunun varlığından söz etmek gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Ali Utku, erdemli insanın erdemli toplumlarda olduğunu belirten Farabî’nin “El-Medinetü’l Fazıla” kitabından örnekler verdi ve “felsefenin ruhu, şehirlerin ruhu ile ölçülür” kriterinin önemli olduğunu vurguladı ve tarih boyunca entelektüellerin, filozofların şehir ve iktidarla kavgalı birliktelikleri olduğuna dikkat çekti.

ŞEHİRDER’in programına Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak’ın yanı sıra Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, kendisi Hasankaleli olan Garanti Bankası İstanbul alt bölge müdürü Eşref Akın, dernek üyeleri ve davetliler katıldı.

Program sonunda Dernek Başkanı Murat Ertaş Doç. Dr. Ali Utku’ya teşekkür ederek şilt verdi.

Editör

Son Güncelleme: 10.02.2014 09:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.