YÜCELİK YENİ TEŞVİK PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinin ülkemize ve bölgemize hayırlı olması temennisinde bulundu.

05 Nisan 2012 Perşembe 19:29
YÜCELİK YENİ TEŞVİK PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ
Yeni teşvik paketinin Erzurum’da yeni yatırımlara vesile olmasını ve bu yatırımların ilin ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlamasını arzu ettiklerini belirten ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, yeni sistemin; genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımların teşviki şeklinde 4 ana gruptan teşekkür etmesinin de ayrıca önemli olduğunu vurguladı. İlleri, sosyo-ekonomik gelişmişliklerine göre 6 farklı bölgede toplayan, “İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi”nde yatırımcılara, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği ve KDV iadesi desteği verileceğini kaydeden Başkan Yücelik, yatırımın büyüklüğüne göre destekten yararlanma süresinin de değişecek olmasının, bölgede büyük yatırımların önünü açmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

YÜCELİK ENDİŞESİNİ DİLE GETİRDİ
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni teşvik sisteminin, sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımları özellikle destekleyeceğini anlatan Başkan Yücelik, bu kapsamda da, hızla bir sağlık merkezi olma yolunda ilerleyen Erzurum’da ilaç ve medikal sektöründe yapılacak yatırımların önünü açacağını söyledi. Söz konusu bu stratejik yatırımlara, yatırım malı üretimi için gümrük vergisi indirimi, makine ve teçhizat için KDV indirimi, Bu ürünler için sigorta indirimi, yatırım yeri tahsisi ve KDV iadesi desteği sağlanacağını belirten ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, ancak stratejik yatırımlar adı altındaki sektörlere, eğitime, yük ve yolcu taşımacılığına, madenciliğe ve bazı turizm bölgelerine yapılan yatırımlar nerede olursa olsun 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilecek olmasının, bu bölge yer alan illere yapılacak yatırımların önünü keseceği endişesi taşıdıklarını altını çizdi.
Daha önce uygulamaya konulan teşvik paketlerinde de benzer durumların yaşandığını hatırlatan Başkan Yücelik, “Halen uygulamada olan teşvik yasasında yatırımcılar Doğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu’daki bir ilde yatırım yapmak yerine aynı teşvik uygulamalarından faydalandığı daha batıdaki illere yatırım yapmayı tercih etti. Açıklanan son teşvik paketinde de benzer bir durumun ortaya çıkması söz konusu. Öyle ki stratejik yatırım hangi ilde yapılırsa yapılsın 5. Bölge teşvik uygulamalarından yararlandırılmasını sakıncalı görüyoruz. Çünkü bu uygulama 5. Bölge’de yer alan yatırımların önünü kesecektir. Bu çelişkili durumun önüne geçmek için düzenleme yapılması veya stratejik yatırım yapmak isteyenler için daha farklı teşvikler verilmesinin doğru olacağı kanaatini taşıyoruz” diye konuştu.
Yeni teşvik paketinden mevcut işletmelerin de kademeli olarak yararlandırılmasının doğru bir uygulama olacağına dikkati çeken Başkan Yücelik, özellikle enerji konusu başta olmak üzere teşvik paketiyle ilgili diğer detayların netleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Editör

Son Güncelleme: 05.04.2012 19:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.