KARACA: BANKALARIN SKORLAMA SİSTEMİ ESNAFIMIZIN NEFESİNİ KESTİ

Matbaacılar Federasyonunun yurdun değişik bölgelerinde düzenlediği Başkanlar Konseyi’nin 13.ncüsü Antalya’da gerçekleşti.

admin
admin
28 Mart 2017 Salı 00:39
KARACA: BANKALARIN SKORLAMA SİSTEMİ ESNAFIMIZIN NEFESİNİ KESTİ

Toplantıya Matbaacılar Federasyonu Yönetim Kurulu İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Erdoğan Köse’nin yanı sıra Türkiye’nin değişik illerinden oda ve dernek başkanları katıldı.

Matbaacılar Federasyonu Genel Başkanı ve Ankara Matbaacılar Odası Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz’ün açılış konuşması ile başlayan toplantıda birçok oda ve dernek başkanı, matbaacılık sektörünün yereldeki sorun ve sıkıntılarını dile getirirken, toplantıya konuşmacı olarak katılan Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca; “KOSGEB’in faizsiz esnaf kredisinden şimdiye kadar birçok esnafımız faydalanamadı. Bankaların, esnaftan 20.000 ile 50.000 lira arasında değişen krediler için kefil veya ipotek istemeleri işi iyice zorlaştırıyor. Kosgeb’in, kredileri verirken ön şart olarak öne sürdüğü Maliye, SSK ve Bağ-Kur’dan “borcu yok” belgesini istemesi de esnaf için büyük handikap. Bankaların, büyük heyecanla beklenen sicil affı kanununu tanımaması ve yok hükmünde sayması karşısında yetkililerin de bu konuda sessiz kalmaları, esnafın sorunlarını daha da büyütmüş görünüyor. Takipte ve icralarda borcu olan esnaf için bir diyeceğimiz yok, kamu bankalarına ve özel finans kurumlarına günü geçmiş hiçbir ödemesi olmadığı halde bankaların kendi iç sistemleri ile alakalı olan ve sadece ödemeleri üç beş gün gecikmeli yapıldı diye skorlama puanları düşük seviyelere düşen ve bu nedenle haksız bir şekilde bankalar nezdinde SAHTEKAR durumuna düşülerek rencide edilen esnafımız, çek dahil bankaların hiçbir hizmetinden faydalanamıyor. Esnafımızın en büyük beklentisi kapitalist sistemin ülkemize getirdiği bu lanetli skorlama sistemine bir an önce bir kararname ile son verilmesidir.” dedi.

Hikmet Karaca daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye’de kamu alacaklarının, (SSK, BAĞ-KUR, Vergi vb.) doğal afetler ve terör olayları nedeniyle kısmen ertelendiğine zaman zaman şahit olmuştuk. Kamu alacaklarında bu yıl ilk defa genel bir ertelemeye gidildi, bu da gösteriyor ki; hükümet de piyasalardaki durgunluğun ve işsizliğin fakında! KOSGEB’in sıfır faizli 20.000 ile 50.000 liralık, bir yılı ertelemeli olmak üzere 3 yıla yaydığı kredinin de skorlama puanı ile ilgili sıkıntılar nedeniyle verilmemesi de esnafımızı büyük ölçüde etkilemiş görünüyor. Ayrıca devletin esnafa faydası olsun diye faizinin yarısını hazineden karşıladığı esnaf kredilerinin de esnetilmesi gerekir, diğer bölgelerde esnaf kredileri ipotek ya da kefalet ile alınabiliyor, ilimizde ise esnaftan hem ipotek hem de kefil isteniyor, bu olumsuz duruma da ilgili bakanlığın bir an önce müdahale etmesi gerekir. Bankaların ve esnaf kefalet kooperatiflerinin eskiden olduğu gibi kati tutumlarını devam ettirmeleri halinde yeni yürürlüğe giren ve hala bankaların inadı yüzünden uygulanmayan sicil affı’nın esnafa hiçbir katkısının olmayacağı aşikârdır.”

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.