ESTP BAŞKANI GÜVENLİ’DEN TORBA YASA AÇIKLAMASI

Kamuoyunun uzun zamandır merakla beklediği 6552 Sayılı Torba Yasa, yürürlüğe girdi. İş dünyasının, üzerinde değerlendirmeler yapmaya devam ettiği söz konusu yasayı Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu da (ESTP) gündemine aldı.

16 Ekim 2014 Perşembe 09:12
ESTP BAŞKANI GÜVENLİ’DEN TORBA YASA AÇIKLAMASI
ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, birçok konuda değişiklik ve düzenlemeler getiren 6552 Sayılı Yasa’nın ‘şirket bilançoları’ ile ilgili olan 74’üncü maddesinin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. 

Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, “6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanan Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması”na ilişkin olarak yürürlüğe sokulan Torba Yasa’yı değerlendirdi. Genel itibariyle önemli düzenleme ve değişiklikler öngören yasanın, teknik anlamda bazı eksikliklerinin bulunduğunu kaydeden Güvenli, iş dünyasından kendilerine ulaşan talepler doğrultusunda bu eksiklikleri bir rapor haline getirdiklerini ve ilgili mercilere sunduklarını bildirdi.

ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, Torba Yasa ile ilgili olarak değerlendirmede bulunurken, kanunun 74’üncü maddesi üzerinde de durdu. Şirketlerin bilançolarına yönelik bir takım düzenlemeler öngören bu maddede, en son 31 Aralık 2013 tarihli bilançoların baz alındığını belirten Güvenli, bu tarihin üzerinden iki ay sonra tam bir yılın geçmiş olacağına dikkati çekerek, “31 Aralık 2013 tarihli kayıtlar ve defterler zaten kapatılmış durumdadır. Dolayısıyla şu aşamada söz konusu bilançolar için bir müdahale zaten mümkün değildir. Bilançoların gerçeğe uygun bir biçimde tanzim edilebilmesi ve yasanın amacına ulaşabilmesi için ‘tarih’ noktasında yeni bir düzenleme gerekmektedir. İş çevrelerinin talebi, bilançoların baz alınacağı tarihin 31 Aralık 2013 değil de, 2014 yılının Ağustos ayı olması yönündedir. En kötü ihtimalle ise, bu tarihin 2014 yılının Nisan ayı olacak şekilde yeniden düzenlenmesi talep edilmektedir” ifadelerini kullandı.

ESTP Başkanı Güvenli, şunları kaydetti: “Öte yandan kasa ve ortaklardan alacakların yasada ön görüldüğü şekilde tasfiye edilmesi neticesi kayıtlandırma aşamasında söz konusu tutarlar bilançoda işletme zararı gibi gözükmektedir. Bu durum şirket öz varlığının kaydi olarak azalmasına, hatta bilançolarında öz varlıkları yeterli olmayan firmalarda sermayelerinin de karşılıksız kalma durumunu doğuracaktır. Bu da Yeni Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre bir takım problemler meydana getirecektir. Görüşümüz bu tutarların bilançolarda geçici hesaplarda bekletilip daha sonra doğacak şirket karlarından mahsup edilmesidir. Ayrıca şu an stopaj külfeti nedeniyle şirket bilançolarında dağıtılmamış kârlar mevcuttur. Ortaklar hesabındaki borçların veya kasa şişkinliklerinin bir nedeni de, stopaj yükü nedeniyle ortaklara dağıtılamayan şirket karlarıdır. Bu kalemlerin de bir sefere mahsus düşük bir stopaj oranıyla ortaklara dağıtılma imkanı getirilmelidir”

6552 Sayılı Torba Yasa’ya ilişkin olarak iş dünyasının beklentilerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, “ESTP olarak bizlere bu doğrultuda ulaşan talepleri ilgili mercilere raporlar halinde sunduk. Yasada, teknik manada gözden kaçırılan bazı hususlara dikkat çekmek suretiyle hem iş dünyasının beklentilerini, hem de çekincelerini sıraladık. Ümidimiz odur ki; yasaya eklenecek yeni düzenlemelerle bu beklentiler karşılanacak ve 6552 Sayılı Torba Kanun’dan istifade edenlerin sayısı böylece çok daha yüksek seviyelere ulaşacaktır” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 16.10.2014 09:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.