KARASU’DA ÖLEN 5 İŞÇİ BİRİNCİ DERECEDE TALİ KUSURLU BULUNDU

Aşkale Karasu’da 5 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Raporda boğularak ölen 5 işçi birinci derecede tali kusurlu bulundu.

16 Ekim 2014 Perşembe 12:51
KARASU’DA ÖLEN 5 İŞÇİ BİRİNCİ DERECEDE TALİ KUSURLU BULUNDU
Aşkale İlçesi’nde 3 Nisan 2012 tarihinde, göletteki elektrik direğinde meydana gelen arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikletinin alabora olmasıyla 5 TEDAŞ görevlisinin ölümüyle ilgili açılan davanın 8’inci duruşmasında sanık avukatları bilirkişi raporuna karşı savunma yapmak için süre talebinde bulundu.

İSTANBULTEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEN UZMANLARIN BİLİRKİŞİ RAPORU

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve İş Güvenliği Uzmanlarından İnşaat Yüksek Mühendisi Yardımcı Doç. Dr. Ali Uyumaz, Makine Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Selman Bayoğlu ve Elektrik Yüksek Mühendisi Dr. Ali Saffet Altay tarafından oluşturulan bilirkişi raporunda şu görüşlere yer verildi.

İŞLETME BAKIM MÜDÜRÜ KUSURLU

“Aras Elektrik İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, göl alanında kalan 4 adet direğin relokasyonunun takibini yapmamış olması, uzun bir süre direklerin yer değiştirilmesi işlemin gerçekleştirilmemesine rağmen, gerekli girişim ve eylemlerde bulunmamış olması nedeniyle olayın meydana gelmesinden tali kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır.

İZİNLİ PERSONEL, KUSURSUZ

İşletme Şefi Yalçın Turda’nın olay günü Erzurum’da eğitimde olması, İdari Memur Adnan Öztürk’ün idari personel olması ve olay anında müdahale edilmeye çalışılan arızaların giderilmesinde herhangi bir yetki ve sorumluluğun bulunmaması nedeniyle olayda kusursuz oldukları kanaatindeyiz.

ŞİRKETİN KOORDİNATÖRÜ’DE KUSURLU

Temel Elektrik Şirketi’nin şüphelisi Fehmi Temel ve Koordinatör Mühendis Nurullah Gülmüş’ün elektrik, bakım, onarım ve tamir işlerinin yapımından sorumlu olan yetkililer olarak, onarım işine giden işçilerin uygun olmayan şartlarda ve uygun olmayan ekipmanlarla arıza mahalline gitmelerini önlememiş olmaları, iş yerinde gerekli iş disiplini oluşturmamış olmaları nedeniyle tali kusurlu oldukları

Aras EDAŞ İl Müdürlüğü’nde Personel Müdürlüğü’ne vekalet eden Şahin Torun’un, ARAS Aşkale İşletme Şefi Yalçın Turda’nın eğitim için Erzurum’a gitmiş olmasına rağmen, yerine bir yetkili görevlendirilmemesi sebebiyle Aras-EDAŞ İl Müdürü şüphelisi Ziya Özpeker7in, İl Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalarda gerekli organizasyonu yapmaması ve iş disiplinini sağlamamış olması nedeniyle olayda tali kusurlu oldukları kanaatine varılmıştır.

DENİZ BİSİKLETİNE BİNEN İŞÇİLER TALİ KUSURLU

Olayda hayatını kaybeden Mustafa Arifoğulları, Şahin Baykal, Rıdvan Takım, Ferudun Öztürk ve Ahmet Sait Turan’ın, yetkililer tarafından uygun araç temin edilmeden, suyu donmuş gölet içerisine deniz bisikleti ile girerek ve iki kişilik deniz bisikletine beş kişi binerek güvenlik kurallarına aykırı davranmış olmaları gerekçesiyle olayda tali kusurlu oldukları kanaatine varılmıştır.

AVUKATLAR, BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZDA BULUNACAK

Dava dosyası ile ilgili sanık avukatlarının avukatların, bilirkişi raporuna itiraz gerekçesiyle savunma yapmak için süre istemeleri üzerine duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

5 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Erzurum- Bayburt karayolu üzerindeki Karasu-2 HES’in göletinden geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için 5 işçi, 3 Nisan 2012 günü, deniz bisikleti ile tamir için yola çıktı. Buzla kaplı gölette deniz bisikletinin alabora olması sonucu suya düşen Mustafa Arifoğulları (56), Feridun Öztürk (39), Rıdvan Takım (35), Şahin Baykal (24), Ahmet Sait Turan (21) boğularak yaşamlarını yitirmişti.

TAKSİRLE ÖLDÜRMEKTEN YARGILANIYORLAR

Aşkale’de 5 işçinin ölümüne neden olan kaza ile ilgili olarak iki bilirkişi raporu hazırlandı. Raporlarda, Aras Elektrik şirketi İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme, Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel müdürlüğüne olay günü vekâleten bakan Şahin Torun, özel Temel elektrik şirketinin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji şirketinde proje müdürü Ahmet Duran Kürkcü ölüm olayında kusurlu bulundu. Sanıklar hakkında Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 3-15 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Editör

Son Güncelleme: 16.10.2014 12:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.