Sayın milletvekillerimize açık dilekçedir!

Seksenli yıllarda NATO tatbikatı için Erzurum’a gelen ABD’li bir albay onurlarına verilen akşam yemeğinde zamanın Valisi Recep Birsin Özen’e “Erzurum’da ikamet eden insanlardan vergi alınıyor mu? Erzurum’un maaşlı kesiminden kesilen vergi oranı diğer illerle aynı mıdır?” diye soruyor. Rahmetli valimiz de hayır diyince bu sefer de “Bu insanları burada motive edecek bir şeyler bulunmalı ki; şehri terk etmesinler” demiş! Bunu bana Av. Fahrettin amcam nakletmişti.

Kanada başta olmak üzere rakımı 1.900 veya daha fazla olan illerde yaşayan insanlara bir takım farklı ve motive edici avantajlar sağlanmıştır!

Avantajlar; devletin vermesinden çok, almamasıyla ilgilidir. Vergiyi ikibinli rakımlı illerde çalışanlardan almamaktadır.

Yatırım amacı olan şirketlerden de mesela Kanada’da tam vergi almıyorlar.

Türkiye’de Erzurum, Ardahan, Kars, Van, Hakkari en yüksek rakımlara sahiptir. Ve hayat buralarda gerçekten zor değil, çok zordur!

Erzurum zor şehir!

Erzurum uzak şehir!

Bu iki özellik ekonomiye yansıyor!

Türkiye’nin yetmiş altı ilinden kışları yaklaşık iki üç kat daha fazla yakıt parası ödenir! Konya’da, Mersin’de, İstanbul’da, Trabzon’da, Ankara’da, Tokat’ta ortalama kışın aylık yakıt miktarı 100 -150 TL iken Erzurum, Kars, Ardahan, Van ve Hakkari’de 500 TL’dir.

Her büyük ile uzak; gelen her tüketim malı daha fazla nakliyeyle gelir!

Burada iş Erzurum ve diğer yüksek rakımda yaşayan illerin milletvekillerine düşmektedir.

Milletvekillerimizin bu konuyu TBMM’ye taşıyarak rakımı yüksek illerde vergi indirimi ve yatırım yapan şirketlerden de belli oranlarda düşük vergi alması gerekir ki; cazip hale getirilsin.

Doğudan batıya yapılan göçlerin sebebini rakımlarda ve ekonomide aramak lazımdır.

Evet, sayın milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız; sizden bu yönde adımlar atmanızı ve takip etmenizi ve bu uygulamayı hayata geçirmenizi bekliyoruz!

Erzurum ve rakımı en yüksek illere gerçek hizmet etmek bence böyle olur!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bilal Takcı 2017-05-22 12:36:58

Çok haklısınız Tevhit Bey.
Çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
Teşekkür ederim.

Avatar
Ahmet Şener DUMLU 2017-05-23 17:12:28

Tevhit Bey Kardeşim Çok Yerinde bir konuyu kaleme almış Umarım ülkeyi yönetenler bunu dikkate alır Erzuruma yazık oluyor asıl yazık olanda erzurumda yaşayan vatanını canından çok seven Erzurumluya. Rakım 1850 kış 6 Ay varın yaşayın yaşayabilirseniz.