Aziziye ve Mecidiye tabyalarının olduğu Topdağı’nın Nisan 2009’da “Nenehatun Milli Park” ilan edilişinin üzerinden 7,5 sene geçmiş.

7,5 sene evvel tabyalar askeriyenin himayesi altındaydı ve bugünkünden çok daha bakımlıydı. Meselâ Mecidiye tabyalarının önündeki topların tekerleri vardı, şimdi yok. Topların namluları yerlerde sürünüyor. Bakımsızlık almış başını yürümüş. Son yazımda dile getirdim diye bana sitem etmiş yetkililer. (Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğü) Tabyaların girişine bir iki yapıdan oluşan Erzurum Sokağı yaptıklarını ifade etmişler. O dediğiniz son bir senenin işi...
Milli Park olalı neredeyse 8 sene olmuş, dile kolay. 
Bir şehir kurulur bu kadar senede…
!!!
Sıkı durun!
12 tabyanın dağların tepesine 130 sene evvelki şartlarda ve savaşın gölgesinde yapılma süresi toplam 10 sene.. (1884-1894 /Kaynak: Erzurum Kalesi ve Savaşları, Tümgeneral Vehbi Kocagüney)
İşte o tabyalar:
Topalak 1-2, Ağzıaçık, Dolangez, Çobandede, Tafta, Karagöbek, Oyuklar, Uzunahmet, Sivişli, Palandöken 1 ve 2 tabyaları...
O şartlarda 10 senede 12 tabya, hem de yalçın dağların ve tepelerin zirvesinde…
Günümüzde 7,5 senede toplamı 1 tabya büyüklüğünde bir iki ev, çevre yolunun kenarında…
!!!
Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Türkiye bu kadar hantal değil.
Dünyanın en geniş ve askılı en yüksek köprüsü olan Yavuz Sultan Selim köprüsü  27 ayda yapıldı, haberiniz var mı. Neredeyse 2 sene…
Daha birçok yatırımda Türkiye hızla ilerlerken, bizim doğuda herkes nutuk atma, hamaset yapma, fotoğraf verme derdinde… Azı çok gösterme, idare etme derdinde…
Doğulu insan öğrenilmiş çaresizliğe sürüklenmiş durumda.
Sadece Milli Park için söylemiyorum, umumiyetle bizimkiler cumhurbaşkanımızın sık sık dile getirdiği “Oku, düşün, uygula, neticelendir!”  zihniyetinden çok uzak, maalesef.
!!!
Evet, çok kısa sürede denizin altından tüneller, yollar ve devasa yatırımlar gerçekleştiren ülkede 7,5 senede Nenehatun Milli Parkı için bahane ileri sürmek abesle iştigal. 
Ödenek problemi mi var, bürokratik sıkıntılar mı?
Bakanlık görevlilerinin mi ihmali var, bölge müdürlüğünün mü?
Nenehatun Milli Parkı, hanı 5 senede Çanakkale/ Gelibolu yarımadası gibi olacaktı?
Doğru ya, burası Erzurum…
Tarihi eserlerin etrafındaki düzenleme ve peyzaj çalışmaları bile 10 seneyi alıyor.
1884’te her açıdan en zor şartlarda 12 tabyayı 10 senede dağların zirvesine oturtan ceddimizden utanmalıyız…
!!!
Yanlış yerdesiniz efendiler!
Erzurum, poz verilecek, nutuk atılacak şehir değil; süratle ve çok çalışılacak bir şehir, adına ve tarihine yakışmayacak kadar geri kalmış bir şehir.
Bu nedenle Erzurum’daki il müdürlerine, bölge müdürlerine, bürokratlara, siyasilere ve diğer dinamiklere Erzurum’un sıradan bir şehir olmadığı çok iyi anlatılmalı.
Erzurum demek, bölge demek!
Erzurum demek, kilit şehir demek!
Erzurum demek, ülkenin emniyet kemeri demek! 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.