Takvim yaprakları 2011 yılını gösterdiğinde Erzurum; rekor katılımla Winter Universiade 2011’e ev sahipliği yapıyordu. Sürekli göç veren Erzurum’da o yıl ilk defa nüfus artışı yaşanmıştı. İkizdere’de, Tortum’da, Munzur’da, Hasankeyf’te HES yapılıyor yöre halkı karşı çıkıyor, insanlar resmen ağlatılıyordu. CHP’li heyet destek için geliyor, yiyor, içiyor ve gidiyordu. Yapılan genel seçimler sonucunda Erzurum’da Tekman, Karayazı ve Karaçoban haricinde sandıktan AKP çıkmıştı.

Tortumlu, çevreye, yöre insanına duyarsız olarak inşa edilen HES’e direniyordu. Yörenin insanları isyan ediyorsa, yüreğinde taş değil de yürek taşıdığını düşünen her insanın, durup bir değil, birkaç kez düşünmesi gerekiyordu. Neden bunca farklı yörede aynı isyan çığlığı yükseliyordu? İnsanlar, neden canları pahasına, bu işe direniyorlardı? Kimse sormadı, merak eden de olmadı zaten…

Havza planlaması, ÇED raporu ve can suyu hesapları bilimsel olarak yapılmadığı için halk isyan ediyor, askerle polisle karşı karşıya geliyordu. Köylerinin can damarı olan suyu, üç kuruş kar etmek uğruna hoyratça gasp etmek isteyenler yüzünden, yitirmek istemiyorlardı. 2011 yılının Temmuz ayındaki isyan işte bundandı... Bırakın Erzurum’u Tortum bile bu haklı isyanda Pehlivanlı ve Bağbaşılıların yanında olamadı, tarafız diyemedi. Nihayet HES yapıldı, sular duruldu.

Bu arada ülkemizde, değerlendirilmeyi bekleyen 100 milyar kilovat saatlik hidroelektrik potansiyeli var. Kullanılabilmesi halinde, enerji tüketimimizde dışa bağımlılığımızı azaltabilecek çok önemli bir kaynak. Tortum’un cennet coğrafyasında ödük vadisinde, inşa edilen iki HES’in toplam gücü ise sadece 26 megavat..! Bu santrallerden elde edilen elektrik miktarı ise, Türkiye elektrik üretiminin on binde biri.

Aradan yıllar geçti ve bir kaç gün önce o sular tekrar bulandı. HES’in borusu kullanıcı firmanın ihmali (!) yüzünden patladı. Heyelan sonucu ödük çayının önü kapandı. Çay, Pehlivanlı ve Bağbaşı mahallelerindeki ekili arazileri suni bir göle çevirdi. Yollar kapandı, elektrikler kesildi. Telefonu eline alan Pehlivanlı köyüne koştu. Devlet imkânlarını seferber etti. 2011 yılında ‘’Yapmayın etmeyin’’ diyen Tortumlu haklı çıkmıştı. HES afet getirmişti...

Şimdi ne mi oldu? O HES’ap devlete kaldı..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.