EROL YARAR’DAN BOMBA AÇIKLAMALAR

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar düzenlediği basın toplantısında göreve geldikleri süre içerisinde yapılan çalışmaları anlattı. Kamuoyunda ki eleştirilere belgeler ile yanıt veren Başkan Yarar, geçmiş yönetimleri adeta topa tuttu.

09 Mart 2015 Pazartesi 07:41
EROL YARAR’DAN BOMBA AÇIKLAMALAR
Kayak Federasyonu Başkanı Yarar Türkiye, dünya kayak camiasında tanınmıyor Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Yarar, uluslararası sportif hiç bir başarısı olmayan Türkiye'nin dünya kayak camiası tarafından tanınmadığını söyledi.
Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Yarar, uluslararası sportif hiç bir başarısı olmayan Türkiye'nin dünya kayak camiası tarafından tanınmadığını söyledi. 79 yıllık federasyonun kayak tarihinde dünyada iz bırakacak hiçbirşey yapamadığını vurgulayan Yarar, 2011'de 25'incisine ev sahipliği yaptığımız Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın da Uluslararası Kayak Federasyonu kapsamında olmadığını belirtti.
Palandöken Dağı'ndaki Dedeman Ski Lodge'de düzenlediği basın toplntısı ile göreve geldikleri 10 ay içerisinde yaptıklarını tek tek anlatan Erol Yarar, geçmiş yönetimi eleştirdi. Görev geldiklerinde ilk olarak 300'ün üzerinde kayak camiasından insanları toplayarak Türkiye'de ilk kez kayak çalıştayını yaptıklarını ifade eden TKF Başkanı Erol Yarar, bu çalıştayda 348 sporcu, 559 aile ve 229 vatadaş üzerinde kayağın algısını tespit edecek araştırma yaptıklarını bildirdi. 6 ay boyunca ev ev dolaşarak sporcunun, velisinin ve kayakla ilgili olmayan kişilerle bu sporla ilgili neler düşündüğünü araştırdıklarını ifade eden Başkan Yarar şöyle konuştu
Türkiye'de hiçbir federasyonun yapmadığı bir çalışma yaptık ve bu çalışmanın sonucunu yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Barselona'da 49'uncu Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) kongresine katıldık. Üzülerek söylüyorum ki Türkiye'nin dünya kayak camiasında tanınmadığına şahit olduk. Çünkü uluslarası bir tek sportif başarımızı ve organizasyonumuz yok. Universiade oyunları uluslarası kayak federasyonu kapmasında bir organizyon değil. Bu dünya tarafından tanınmayan bir organizasyon. Altıncı seviye denen bir kış oyunları. Avrupa ve Dünyaya şampiyonluğu istedik ve uygun görüldü. Ancak bütçe sıkıntısı ortaya çıktı. Böyle bir bütçemiz yok. Ama geldik yerel yönetim, belediyelerle ve bakanlıkla yaptığımız görüşmeler neticesinde 3 ay sonunda bir dünya ve Avrupa kupası almayı başardık. Avrupa kupasını Kayseri'de yaptık. İstanbul'da Made in Türkiye olmak üzere 40 metre yüksekliğinde ve 110 metre uzunluğunda dev bir rampa kurup, 420 ton yapay kar yağdırarak FIS Snowboard Dünya Kupası'nı gerçekleştirdik. Naklen yayınlarla 200 milyon kişi tarafından seyredildi. İstanbul ve Türkiyen'in tanıtımını yaptık.
'ANTRENMANLARI DURDURMAMIZ FACİAYI ÖNLEDİ'
Görev geldikleri çalışmayan kayakla atlama kulelerini çalışır hale getirdiklerini ve sporcuların burada antrenman yapmaya başladığını aktaran Başkan Erol Yarar, inşaat uygulaması ve tasarımlardaki hatalardan dolayı pistin çöktüğünü söyledi. Yarar, sözlerini şöyle sürdürdü
Anterman yaptığımız tarihlerde maalesef hatalardan dolayı kulelerdeki pistlerde göçük meydana geldi. Bunu hissedip antrenmanları durdurmamız faciayı önledi. Bakanlıktan yaptığım görüşmede kayakla atlama kulelerinin Ağustos'un sonuna kadar tamamlanacağı ifade ediliyor. Bir daha çökme olmasın diye titiz çalışıyorlar. Onarım bakanlık tarafından yürütülmektedir. Kayakla atlamada kulelerinde çökme olduktan sonra bugüne kadar hep yurt dışında çalıştık ve çok büyük bir başarıya imza attık. FIS yarışmasında Samet Karta birinci oldu. Üç sporcumuz da ilk 20'ye girme başarısını gösterdi. Çünkü dünyanın en iyileri ile çalışmaya başladık. İnşallah başarı hikayelerini daha çok duyacağız.
15 BİN ÇOCUK KAYAKLA TANIŞTIRILACAK
Kayak Federasyonunun Türkiye'de 'S8' adında bir kayak dergisını çıkardıklarını ve 8 liradan satışa sunduklarını anımsatan Yarar, 80 yıldır ithal edilen kayakçı kıyafetlerinin artık daha kalitelisini Türkiye'de üretmeye başladıklarını vurguladı. 2026 olimpiyatlarını Türkiye'nin gündemine soktuklarını ve 'Haydi Çocuklar Dağa' projesi ile 15 bin çocuğu kayakla tanıştıracaklarına işaret eden TKF Başkanı Erol Yarar, Erzurum'daki Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi'nin özelleştirme kapsamından alınarak Büyükşehir belediyesine devredilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin makro kayak planını çıkardıklarını sözlerine ekleyen Yarar, kendilerinden önceki yönetim hakkında açılmış mahkeme ve soruşturmaların bulunduğuna değindi. Yarar şöyle konuştu
Geçmiş yönetim sekiz senenin hesabını verecek. Devletten 125 milyon lira para alan geçmiş yönetim biz devraldığımızda 4.5 milyon lira borç vardı. Hukuka intikal eden konular hakkında konuşmak istemiyorum. Bunun hesabını verecekler. Bu gibi olaylar bizi üzüyor. Bunlar kayağı gölgeleyen konular. Bizlerin artık yolsuzluğu değil başarıyı ve madalyaları konuşmamız lazım.
Palandöken Kayak Merkezi’nde basın mensupları ile bir araya gelen Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, 10 aylık görev süreleri içerisinde yaptıkları faaliyetleri grafikler ile anlattı. Erzurumlu Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Nuroğlu ve Teknik heyetle birlikte gazetecilerin sorularını  yanıtlayan Yarar, bir önceki yönetimi eleştirerek, “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bizler göreve geldiğimiz günden itibaren kayak sporunu nasıl bir adım öteye götürebileceğimizin hesaplarını yaparken başkaları dedikodu üretmekle meşgul oluyorlar. Önceden arkadaşlarıma ‘işinize bakın’ telkininde bulunsam da dedikodu ve eleştirilerin boyutu iftira derecesine yükselince bu açıklamaları yapmakta mecbur oldum” dedi.   
KAYAK TARİHİNDE İLKLERİ YAPTIK
Göreve başladıklarının ilk ayını sorunların tespitine ayırdıklarını belirten Erol Yarar, “ ilk aşamada sorunlar tespit edildi. Kulüp başkanları ve sporcular ile bir araya geldik ve kayak çalıştayı yaptık. Ardında akademisyenler kayak yapılan tüm illerde, birebir 348 sporcu, 559 aile olmak üzere toplam 887 kişi ile görüşerek anket yaptılar. Sporcu ve ailelerin kayak sporu ile ilgili beklentileri tespit edildi. FIS Başkanı Gian Franco Kasper ve Genel Sekreter Sarah Lewis ile müzakereler gerçekleştirildi ve BIG AIR Snowboard Dünya Kupası ve Snowboard PS Avrupa Kupalarının Türkiye’de gerçekleştirilmesi kararı alındı. Bu yüksek bütçeli organizasyonlar hükümet, yerel yönetim ve sponsorlar ile yapılan 6 aylık yoğun çalışmalar neticesinde gerçekleştirildi. Eurosport da Türkiye’den naklen yayınlanan, BIG AIR İstanbul Snowboard Dünya Kupası, Avrupa, Asya ve ABD da, 200 milyon kişi tarafından izlendi. FIS tarihinde en yüksek rampa 45 metre yüksekliğinde tamamen yerli imalat olarak kuruldu. Türkiye Uluslararası standartlarda Dünya ve Avrupa Kupası yapabilen itibarlı bir ülke konumu kazandı. Kayak Federasyonu olarak Dünyanın en büyük kayak imalatı yapan firmalarını gezdik ve Ceo’ları ile görüşerek anlaşma yaptık. Dünyanın en iyileri ile çalışma saplantımız var. Dünyanın ne yaptığını bilmiyorsanız kayağı ilerletemezsiniz. Bu nedenle kendini dünya çapında ispat etmiş yabancı hocalar ile anlaştık. Türkiye’de ilk kez tamamen yerli kayak malzemesi üretimi yaptık. Şu an milli takımımız bu malzemeleri kullanıyorlar. Dünyanın dört önemli kış sporları araştırma merkezleri Innsbruck – Avusturya, Ostersund Mid Üniversitesi – İsveç, Vuokatti – Finlandiya ve Center of Excellence – ABD gezildi ve kayak sporu geliştirme modeli alt yapı çalışmaları tamamlandı. Yurt içinde ve yurt dışında kamplar düzenleyerek sporcularımızın altyapı eksikliklerini gidermeye çalıştık” dedi.
KAMPLARA AĞIRLIK VERDİK
10 aylık süre içinde yurtdışında 54 kamp yaptıklarını hatırlatan Yarar, “ Eski yönetim sekiz yılda 29 yurtdışı kampı yapmış. Böylemi sporcu yetiştireceğiz ve başarı elde edeceğiz? Doğu’da sporu bitirmişler. İşte grafikler ortada, göreve geldiklerinde yaptıkları spor organizasyonları ve aldıkları madalyalar ortada. Türk kayak tarihine geçen ve ABD’de madalya kazanan sporcularımız var. Bizler bir kış sezonunda 27 yarışma organize etmişiz, geçen yönetim yalnızca 8 yarışma organizesi yapmış. Bizler daha şimdiden % 300’ün üzerinde faaliyet fazlamız var” diye konuştu.
PARALARI İSRAF ETMİŞLER
Eski yönetimin genel kurula gitmek için imza topladıklarını hatırlatan Yarar, “Bu performansla kimse size imza vermez. Siz önce sekiz yılın hesabını verin. Şu an bakanlık müfettişleri teftişte, 2013 yılına kadar olan hesapları inceliyorlar. Bunlardan bir kısmı hukuka intikal etti. Çamur at izi kalsın politikası yapmakla olmaz. Aslında bunlar kayağı gölgeleyen konular, bizim madalya konuşmamız lazım. Ancak iş iftira boyutuna gelince açıklama yapmamız elzem oluyor. Sekiz yıl boyunca devletten 125 milyon lira ödenek almışlar. Ben görevi devralırken 4,5 milyon lira borç bıraktılar. Bu paralar nerede harcanmış? Rakamlar başarılı bir federasyon yönetimi olmadıklarını gösteriyor” dedi.
MİLYONLAR HEBA EDİLMİŞ
Bakanlık müfettişlerinin incelemeleri sonucunda bazı kalemlerde yargıya gidildiğinin altını çizen Türkiye Kayak Federasyon Başkanı Erol Yarar, “ Bu nedenle fazla detaya girmeyeceğim. Ancak şu soruları da sormadan edemeyeceğim;
**Erzurum’da 3,5 yıl içinde yapılan spor organizasyonlarında sürekli bir kişiye para aktarılmış. Bu kayıtlar bizde mevcut. Her müsabakada bir şahsa 500 bin lira para ödenmiş. Bu şehirde neden başka kimseye değil de hep aynı kişiye bu kadar para ödenmiş?
**Bizim yönetimimiz bir günlük yarış organizasyonuna 12 bin liraya maliyet çıkarırken eski yönetim bu organizasyonu neden 30 bin liraya mal ediyor?
** Atlama Kuleleri’nin kontrolörlüğünü resmi olarak Kayak Federasyonu üstlenmiştir. Anlaşmada açık madde olmasına rağmen danışmanlık ücreti olarak neden daha sonra bir firmaya 450 bin avro ödeme yaptınız? Başkanın altında imzası var.
** Kayseri’de güvenlik ağları ihalesi vardı, ben iptal ettim. Şu an savcılık olaya el koydu. Gümrüğe mal gelmeden 650 bin lira para transferi yapılmış. Bu konular hukuka intikal etti.   
Bunun gibi daha birçok kalemde izaha muhtaç işler yapıldığını belirten Yarar, “ Şimdi siz kendi yaptıklarınızın hesabını vermeden başkalarına çamur atacaksınız. Sıkışınca da işi hemşericilik boyutuna getireceksiniz. Benim dedem bu topraklarda yatıyor. Yönetimimde ve teknik kadromda Erzurumlular bulunuyor. Ancak bu hiçbir şey ifade etmez, liyakat önemlidir. Bana ve ekibime çamur atarsanız ipliğinizi pazara çıkarırım” dedi.
KAYAKTAN ANLAYAN VEKİLLER LAZIM
Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’nin özelleştirilmesi konularına da değinen Yarar, “Bu konuda yapılan çalışmaları engelleyen bir lobi var. Bizler özelleştirmeye karşı olduğumuzu defalarca açıkladık. Kayak merkezlerinin Büyükşehir Belediyesi’ne devrolmasının daha uygun olacağını izah ettik. Bu konuda önümüzde Kayseri gibi bir başarılı örnek var. Belediyeye devir konusunda Sayın Başbakan’ın talimatı var. Maliye Bakanının bizzat talimatı var. Sayın Efkan Ala’nın bizzat girişimleri var. Ancak şehrin milletvekilleri her nedense bu işe sıcak bakmıyorlar. İşlerin yürümemesi için bir lobi çalışması yapılıyor.  Önümüzde bir seçim var. Ben bizzat bu seçimlerde Erzurum’a gelerek çalışacağım. Bizim kayaktan anlayan vekillere ihtiyacımız var. Sayın Başbakan buraya geldiğinde de kendisine konunun önemini anlatacağım” dedi.     

Editör

Son Güncelleme: 09.03.2015 07:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.