AK Parti Erzurum'da kaybederek kazandı; 12 ilçeden 9'a düştü

Erzurum'da büyükşehir belediye başkanlığı ve 9 ilçeyi kazanan AK Parti, 2019 yılına göre yüzde 12,41 oy kaybetti.

admin
admin
03 Nisan 2024 Çarşamba 11:40
AK Parti Erzurum'da kaybederek kazandı; 12 ilçeden 9'a düştü

Erzurum’da 20 ilçede 516 bin 952 seçmen, toplam 2 bin 346 sandıkta oy kullandı. Sandıkların tamamı açıldı.

Oyların yüzde 50,39'unu alan Cumhur İttifakının adayı Mehmet Sekmen, üçüncü kez Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. En yakın rakibi İYİ Parti’den Fatma Canan Uçar ise yüzde 22,23 oy aldı. DEM Parti yüzde 7.82, CHP yüzde 6.47 ve Zafer Partisi yüzde 5.12 oy aldı.

AK Parti'nin kalelerinden biri olan Erzurum'da 2019 yılında yüzde 62,80 ile büyükşehir belediye başkanlığını kazanan Mehmet Sekmen, bu seçimde yüzde 12,41 oy kaybetti.

YAKUTİYE VE PALANDÖKEN’DE REKOR OY KAYBI

Palandöken’de 2019 yılında yüzde 60,69 oy alan Muhammet Sunar, bu seçimde yüzde 40,66’da kalarak yüzde 20 civarında oy kaybetti. Yakutiye’de ise Mahmut Uçar, 2019 seçimlerinde yüzde 69,53 oy alırken, bu seçimde yüzde 53,83 alarak yüzde 16 civarında oy kaybetti.

AZİZİYE’DE İHMALİN HESABI SORULDU

20 yıldır AK Parti’li başkanlar tarafından yönetilen Aziziye’de ise, seçmen son yıllarda ihmal edilmenin faturasını kesti. Aziziye’de Eyüp Tavlaşoğlu’nu aday gösteren AK Parti istediği sonucu alamadı ve yüzde 38,78’de kalarak seçimi yüzde 44,46 oy alan Yeniden Refah Partisi Adayı Emrullah Akpunar’a kaptırdı. Seçime iki ay kala adaylığı açıklanan ve hemen sahaya inen Tavlaşoğlu, yoğun mesai harcamasına rağmen seçmenin eski yönetime olan tepkisini kıramadı ve istediği sonucu alamadığı gibi emekli kesimin yoğun yaşadığı ilçede başarısızlık kaçınılmaz oldu. 

SORUMLU İL TEŞKİLATIDIR

AK Parti’de başarısızlığın en büyük nedenlerinden biri de mevcut il teşkilatı olarak gösteriliyor. Mehmet Sekmen’in şehir merkezi ile birlikte ilçe ve köylere yaptığı yatırımlar vatandaş tarafından takdir görürken, il teşkilatının aday belirleme sürecinde ahbap-çavuş ve enişte-kayınço tavrı başarısızlıkta önemli etken oldu. “Nasıl olsa vatandaş Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyor, oyunu ona veriyor.” tavrı ortaya koyan il teşkilatı anketlere kulaklarını tıkayıp, yakınlarını aday göstermek için verdikleri mücadele ile Erzurum’da başarısızlığın baş mimarı oldular.

CHP, MHP VE YENİDEN REFAH PARTİSİ 2'ŞER BELEDİYE KAZANDI

Mevcut sonuçlara göre AK Parti 9 ilçenin belediye başkanlığını kazandı. DEM Parti 3 ilçenin, MHP 2 ilçenin, CHP 2 ilçenin, Yeniden Refah Partisi 2 ilçenin, Büyük Birlik Partisi 1 ilçenin ve İYİ Parti 1 ilçenin belediye başkanlığını kazandı.

CHP 2014 yılında Çat ilçesini kazanmıştı. 2019'da bu ilçeyi kaybeden CHP, bu seçimde Çat ve Şenkaya ilçelerini kazandı. MHP ise sadece İspir, Uzundere ve Olur ilçelerinden aday göstermişti. Olur ve İspir ilçelerini kazanan MHP, Uzundere'yi Büyük Birlik Partisi'ne kaptırdı.

Yeniden Refah Partisi, ciddi bir yükseliş gösterdi. Erzurum'da merkez ilçe olan Aziziye Belediyesi'ni AK Parti'den aldı. Köprüköy belediyesini de kazanan Yeniden Refah Partisi, büyükşehir belediye başkanlığında, adayının belgelerini Yüksek Seçim Kurulu'na zamanında teslim etmediği için aday çıkaramamıştı.

Horasan ilçesinde de kıran kırana bir yarış yaşandı. AK Parti, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi arasında son ana kadar belediye başkanlığı gidip geldi. Horasan'ı İYİ Parti'nin adayı Hayrettin Özdemir yüzde 32.13 ile kazandı. Yeniden Refah Partisi'nin adayı yüzde 31.89 oy alırken AK Parti'nin adayı ise yüzde 31.27 oy aldı.

AK Parti 2019 seçimlerinde 12 ilçede belediye başkanlığını kazanmıştı. Bu seçimde ise 9 ilçenin belediye başkanlığını kazanabildi.

Editör

Son Güncelleme: 03.04.2024 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.