Profesör Ahmet Ercan, hafta başında Türkiye’nin deprem gerçeğine bir kez daha dikkati çekerken, muhtemel büyük depremlerin hangi illerde olabileceğini tek tek sıraladı.

İşte o iller içerisinde elbette ki Erzurum da vardı. Çünkü Erzurum zaten deprem kuşağı üzerinde bulunan bir şehirdi ve 150 yıllık tarihinde ikisi 7’nin üzerinde olmak üzere, yüzlerce deprem yaşamıştı.

Ahmet Ercan hoca, o çok çarpıcı açıklamasında diyor ki, “Erzurum ve Kars hattında 7,2’den büyük bir deprem bekliyoruz.”

Tam yarın olacak ya da şu gün olacak diye nokta atışı yapmıyor, ama böyle bir gerçeğin var olduğunu ve bunu unutmamamız gerektiğini söylüyor.

Sadece Erzurum-Kars değil elbette…

Bingöl’den Erzincan’a, İstanbul’dan İzmir’e kadar onlarca ili tek tek sıralamış…

İzmir depreminin acısı daha çok tazeyken, hocanın bu açıklaması beklenirdi ki merkezi hükümet başta olmak üzere, yerel yönetimlerde ciddi biçimde ele anıp müzakere edilir.

Kaldı ki yalnızca Ahmet Ercan hoca bu muhtemel tehlikeye dikkat çekmiyor, başka bilim insanları da üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri söyleyip, uyarı üzerine uyarı yapıyor.

Pekii sonuç ne oldu?

Ne yazık ki sonuç hiç de iç açıcı değil.

Hocaların bu deprem değerlendirmeleri ve yarınlara dönük uyarıları, ülke genelinde magazin haberleri kadar bile önemsenmedi!

Palandöken gazetesi, pazartesi günü, “7,2’lik tehlike” manşetiyle çıkmıştı.

Bekledim, hangi belediye ya da ilgili kurumdan hocanın bu değerlendirmesi ve gazetemizin manşetiyle alakalı bir açıklama gelecek.

Tık yok!

Besbelli ki Erzurum belediyelerinin deprem diye bir endişeleri olmadığı gibi bu hususta yapılan açıklamalara da ayıracakları vakitleri yok!

Erzurum’daki bina stokunun iyi durumda olduğu, vaktiyle uzmanlar tarafından bildirilmişti.

Yani muhtemel bir depremde, Erzurum İstanbul ya da İzmir’e göre çok daha sağlam bir envantere sahip…

İyi güzel de…

Başka hazırlıklarımız ne durumda?

Misal; kış ortasında 7 üzerinde bir deprem Allah esirgesin Erzurum’u vurursa, devletin yüz binlerce insana yetecek bir lojistiği var mı?

Ayrıca yapı stoku şehir merkezinde iyi olabilir de ya kasaba ve köylerimizde vaziyet nicedir?

Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür, tamam da…

Acılar da öyle kolay kolay unutulmuyor değil mi?

83 depreminden biliyoruz.

Horasan’da, Pasinler’de ve Narman’da önce köyler yerle bir olmuş, bin 500’den fazla insanımız hayatını kaybetmişti.

Erzurum için en samimi hisleriyle gece gündüz hizmet verdiklerinden zerre miskal kuşku duymadığım başta Vali Okay Memiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen olmak üzere, ilgili kurumların en azından kamuoyunu aydınlatmak ve yapılan hazırlıkları paylaşmak adına bir değerlendirme yapmalarını bekliyoruz.

Nedir Erzurum’un durumu?

Ahmet hocanın tahmin yürüttüğü 7,2 büyüklüğünde muhtemel bir depremde, şehrimizin en zayıf halkaları nelerdir, en yumuşak karnımız neresidir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.