Eli direksiyon tutan herkes, Cumhuriyet Caddesi’ndeki trafik çilesinden öyle ya da böyle almıştır nasibini. Hatta öyle anlar ve zamanlar olmuştur ki; Havuzbaşı’ndan eski Hükümet Meydanı’na ulaşabilmek, deveye hendek atlatmaktan bile beter bir hale gelmiştir.
Peki, hiç düşündünüz mü Cumhuriyet Caddesi neden bu kadar kalabalık?
Biz düşündük; üstelik sadece düşünmekle kalmayıp, günün en yoğun saatleri arasında sayıma bile çıktık.
Evet, bu doğru!
Üşenmedik ve Cumhuriyet Caddesi’ni besleyen belli başlı arterlerde nokta nöbeti tutup, tek tek sayıverdik araçları. Hangi istikametten kaç araç geliyor ve bu araçlardan kaçı Cumhuriyet Caddesi’ne yöneliyor; ayrıca Cumhuriyet Caddesi’nde seyreden araçların kaç tanesi farklı yönlere sapıyor, bir bir kaydediverdik.
Hazır mısınız?
Başlayalım o halde.
Saat: 12.30 – 13.00 arası.
Yer: Mumcu girişi, TEB önü.
Kronometremizi 5 dakikaya ayarlıyor ve başlıyoruz Cumhuriyet Caddesi’ndeki trafiğe dahil olan araçları saymaya.
Bu süre zarfında Havuzbaşı’ndan gelerek Eski Hükümet Meydanı istikametine doğru tamı tamına 49 araç geçiyor önümüzden ve yolcu otobüsleri hariç! Bu araçlardan Erzincankapı istikametine sapanların sayısı ise, sadece 9. Yani, tam 40 araç Cumhuriyet Caddesi’ndeki seyrine devam ediyor.
Gelelim Mumcu arterine.
Havuzbaşı istikametinden gelen araçlar Cumhuriyet Caddesi’ni besleyedursun, 5 dakika gibi kısa bir sürede tam 27 araç da, Mumcu’dan trafiğe dahil oluyor.
 
CUMHURİYET CADDESİ
DEVAMLI BESLENİYOR
Şimdi sıra Eski Hükümet Meydanı’nda.
Ve başlıyoruz saymaya.
Bir, üç, beş, dokuz ve on derken, Menderes Caddesi’nden gelerek Cumhuriyet Caddesi’ne sapan araçların sayısı 22’yi buluyor. Bunun üzerine bir de Tebrizkapı istikametinden gelen 19 aracı da ekleyince, etti mi size 41.
Şimdi toplayalım bakalım ki; Cumhuriyet Caddesi’nin Eski Hükümet Meydanı ile Havuzbaşı arasında kalan kısmına 5 dakikada kaç tane araç giriş yapıyor?
Havuzbaşı’ndan gelen 40, Mumcu’dan çıkan 27, Menderes Caddesi’nden sapan 22 ve Tebrizkapı istikametinden trafiğe dahil olan tam 19 araç.
Bu da toplamda ediyor 108 araç.
Yani 5 dakika içerisinde Cumhuriyet Caddesi trafiğine dahil olan araç sayısı, tamı tamına 108.
Peki, dâhil olanların sayısı 108 de, Cumhuriyet Caddesi trafiğinden aynı süre zarfında ayrılanların sayısı kaç sizce?
Sayalım!
Havuzbaşı’ndan gelen 40 araçtan 9’unun Erzincankapı’ya saptığını az önce zaten söylemiştik. Aynı zaman zarfında Yakutiye Belediyesi’nin bulunduğu kavşaktan Ali Ravi Caddesi’ne sapanların sayısı da 11 olursa, Cumhuriyet Caddesi’nden çıkış yapanların sayısı 20’ye tekabül eder ki, bu da şu anlama gelir:
Her 5 dakikada bir 108 araç Cumhuriyet Caddesi’ne giriş yaparken, 20’si ise Cumhuriyet Caddesi’nden çıkış yapıyor.
Dikkat ederseniz, Dumlu AVM ile Yakutiye Belediyesi arasındaki tali yollardan caddeye dahil olan araçları hiç hesaba katmadık bile.
Şimdi diyeceksiniz ki:
- Çaykara ve Saray Bosna bağlantılarına ne oldu?
Doğru, o bağlantılar da var ama caddenin bu kısmındaki trafik yükünü Hastaneler, Paşalar ve Cemal Gürsel caddeleri zaten paylaşıyor.
Dolayısıyla biz buradan şuna gelmek istiyoruz:
Cumhuriyet Caddesi’nin, Çaykara İş Merkezi ile Yakutiye Belediyesi arasında kalan kısmının nefes almaya ihtiyacı var.
 
MUMCU CADDESİ’NE
NEŞTER VURULMALI!
Peki, ama nasıl?
Biz söyleyelim: Mumcu Caddesi ile.
Nedenini de, şöyle izah edelim isterseniz:
Yazımızın başından beri anlatmaya çalıştığımız mevzuu, Cumhuriyet Caddesi’ndeki trafiğin ara bağlantılar ve tali yollarla ha bire beslendiği gerçeğidir.
Beslenmek iyidir, tokluk hissi uyandırır ve enerji verir vermesine de, aldığı besinleri bir türlü tahliye edemeyenin hali sizce ne olur?
Şişmez mi?
Şişer.
Biriken gaz yüzünden çevresine rahatsızlık vermez mi?
Verir, hem de öyle bir verir ki; kaçacak bir de delik aratır üstelik.
Şimdi!
Mumcu’da mukim gerek esnaf, gerekse ev sahipleri bilmektedir ki; trafik akışının yönünü değiştirmek başlı başına bir hata olmuştur şehir merkezi için.
Öyle ya!
Mumcu, Cumhuriyet Caddesi’ndeki trafik yükünü hem de orta yerinden rahatlatan en önemli arter değil miydi?
Öyleydi, evet.
Ama zahmet edilip kimselere sorulmadan alınan bir kararla, Cumhuriyet Caddesi’nin resmen kâbusu haline getirildi. Hele kış mevsimlerinde yokuş yukarı zorlayan o araçlar yok mu, bir dile gelseler var ya, sebep olana rahmet (!) okurlar emin olun!
Hem sadece bu mu?
Değil elbette.
Mumcu Caddesi şu an itibariyle sadece caddeyi beslemiyor, aynı zamanda açık otopark vazifesi de görüyor. Sanki alabildiğine geniş bir yolmuş gibi, çift sıra parka yeltenenler bile var burada.
Ne yok ki!
Sayacak olsak Mumcu’nun diğer trafik marifetlerini, ne bu sütunlar yeter almaya, ne de kelimeler yeterli kalır.
Bu sebeple anlatmak istediğimiz şudur ki; Mumcu’da değişim zamanı gelmişte geçiyor demektir.
Ne dersiniz?
Mumcu Caddesi’ne neşter vurmanın sizce de zamanı geçmiyor mu?
E, o halde!
Sayımını biz yaptık, varsın gerekeni de Büyükşehir Belediyesi yapsın artık!
Değil mi yani? 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.